Mleko sojowe

Ten termin można rozumieć dwojako. Jest gama mlek sojowych przeznaczonych specjalnie dla niemowląt, które mają zastąpić mleko modyfikowane. Ich skład odpowiada potrzebom niemowlęcia i małego dziecka, a proces produkcji jest ściśle nadzorowany. Dzieci uczulone na białko mleka krowiego najczęściej z czasem uczulają się również na soję. Z tego powodu lekarze częściej zalecają w przypadku alergii podawanie preparatu mlekozastępczego w postaci hydrolizatu.

Ale są też tzw. mleka sojowe przeznaczone dla osób dorosłych i czasem pijane przez dzieci (np. z rodzin wegetariańskich). Produkcja takiego mleka nie jest już tak ściśle nadzorowana, a jego skład dostosowywany do potrzeb dziecka. Mleko sojowe powstaje z namoczonych i rozdrobnionych ziaren soi. Jest bogatym źródłem białka i niektórych witamin z grupy B, ale jeśli chodzi o zawartość wapnia i witaminy D, zdecydowanie ustępuje mleku krowiemu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.