Mleko
Jeden z najważniejszych składników diety, surowiec do pozyskaniu wielu następnych (sery, masło, fermentowane napoje mleczne). Najczęściej pijemy mleko krowie, ale także (choć rzadko) kozie i owcze. Mleko i jego przetwory są głównym źródłem wapnia. Zawierają witaminy, minerały (poza wapniem - fosfor, potas, magnez, cynk), tłuszcz, cholesterol, dużo białka oraz cukier mleczny - laktozę. Nie powinno ich zabraknąć w diecie dzieci i dorosłych. Oczywiście pić go nie mogą osoby uczulone na białko mleka krowiego (kozie mleko także może uczulać), ale tych wcale nie jest tak dużo - wśród dzieci do drugiego roku życia 8 proc., potem znaczna większość z alergii wyrasta (wśród dzieci do czwartego roku życia uczulonych jest już tylko 3 proc.).
Ponieważ mleko "prosto od krowy" nie jest wolne od bakterii, wirusów i grzybów, trzeba poddać je obróbce termicznej. Większość z nas mleko kupuje w sklepie, a tam spotkamy przede wszystkim mleko pasteryzowane (o krótkim terminie przydatności do spożycia) lub UHT (z długim terminem ważności dzięki doskonałemu procesowi sterylizacji). Oba rodzaje są dobre i bezpieczne. Jednego i drugiego po otwarciu opakowania i przed wypiciem nie gotujemy, bo raz już zostało ono poddane działaniu wysokiej temperatury. Ważne, by po otwarciu przechowywać je w lodówce i wypić w terminie przewidzianym przez producenta.
Pozostaje wybór - mleko chude czy tłuste? Większość z nas, także dzieci, powinna pić mleko o niskiej zawartości tłuszczu (1,5-2 proc.).
Ponieważ mleko "prosto od krowy" nie jest wolne od bakterii, wirusów i grzybów, trzeba poddać je obróbce termicznej. Większość z nas mleko kupuje w sklepie, a tam spotkamy przede wszystkim mleko pasteryzowane (o krótkim terminie przydatności do spożycia) lub UHT (z długim terminem ważności dzięki doskonałemu procesowi sterylizacji). Oba rodzaje są dobre i bezpieczne. Jednego i drugiego po otwarciu opakowania i przed wypiciem nie gotujemy, bo raz już zostało ono poddane działaniu wysokiej temperatury. Ważne, by po otwarciu przechowywać je w lodówce i wypić w terminie przewidzianym przez producenta.
Pozostaje wybór - mleko chude czy tłuste? Większość z nas, także dzieci, powinna pić mleko o niskiej zawartości tłuszczu (1,5-2 proc.).
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Imiona dla dzieci, które kiedyś były zakazane. Dziś można tak już nazwać swoją pociechę
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Adam Niedzielski: To są decyzje, które będziemy podejmowali
-
Bezwarunkowy dochód podstawowy. Zastąpi 500 plus? To 1200 zł dla dorosłego i 600 zł na dziecko
-
Uczniowie nie chcą włączać kamerek na lekcjach zdalnych. "To tak, jakby przeglądać się cały czas w lustrze"
-
Ulga na internet. Co ile lat? Można dostać nawet 1540 zł, ale nie co roku
- Pizza warta 200 tysięcy złotych? Nie była ze złota, była za bitcoiny
- Konferencja. Nowe obostrzenia w Polsce. Adam Niedzielski: Stały trend dynamicznego wzrostu dziennej liczby zachorowań
- Wiersze na Dzień Kobiet 2021. Najpiękniejsze życzenia i wierszyki z okazji święta wszystkich pań
- Przerwa świąteczna - Wielkanoc 2021. Dłuższe wolne spędzimy zamknięci w domach?
- Przemysław Czarnek prezentuje założenia nowego programu MEN. "Chcemy, by wpłynął na kondycję fizyczną wszystkich"