Mięso

najlepsze źródło dobrze przyswajalnego żelaza i główne cennej witaminy B12, są w nim też niezbędne w diecie aminokwasy. Zawiera doskonale przyswajalne białko zwierzęce, witaminy z grupy B, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E oraz szereg składników mineralnych. Ma też wady - tłuste gatunki obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, są bogate w cholesterol, no i bardzo kaloryczne. Wystarczy jednak wybierać chude odmiany (pierś kurczaka czy indyka, delikatny schab środkowy, polędwicę wołową, ładny kawałek cielęciny), drób jeść bez skóry, piec lub gotować zamiast smażyć - by mięso nie dostarczało nam nadmiernych dawek tłuszczu. Warto także zwrócić uwagę, by nie było podstawą każdego posiłku - nadmiar mięsa w diecie nie jest wskazany.

W jadłospisie niemowlęcia mięso powinno pojawić się w 7.-8. miesiącu życia, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na żelazo. Maluchom podajemy delikatne i chude gatunki bez wywaru (ten może uczulać). Z czasem mięso powinno gościć w diecie malca 1-2 razy w tygodniu, w inne dni podajemy ryby i jaja. Niemowlętom i małym dzieciom najlepiej jest podawać mięso ze słoiczków przeznaczonych specjalnie dla maluchów - pochodzi z upraw ekologicznych lub ściśle nadzorowanych.

Copyright © Agora SA