Margaryna

Alternatywa wobec masła, tłuszcz roślinny (choć - uwaga - obecnie z ofercie sklepów spożywczych znajduje się mnóstwo produktów na bazie mieszanek tłuszczu mlecznego i olejów roślinnych). Margaryna margarynie nie równa - zdrowsze są te miękkie (sprzedawane w plastikowych pojemnikach), w twardych bowiem znajdują się szkodliwe izomery trans. Do niektórych margaryn dodaje się korzystne dla zdrowia składniki: witaminy, kwasy tłuszczowe. Margaryna wysokiej jakości miękka, może być podawana dzieciom, najlepiej zamiennie z masłem. Jednym i drugim smarujmy pieczywo z umiarem. Nie używajmy także ani masła, ani margaryny do smażenia.

Na rynku są też margaryny zawierające sterole roślinne, obniżające poziom cholesterolu we krwi - przeznaczone są dla osób zagrożonych miażdżycą, dzieciom ich nie podajemy.

Zobacz wideo
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.