Marchew
Pyszne, zdrowe i podstawowe warzywo w diecie dorosłych i dzieci. Jest przebogatym źródłem beta karotenu. Niezmiernie rzadko uczula, jest dobrze tolerowana. Surowa (tarta, gryziona) dobrze wpływa na trawienie, gotowana ma właściwości zapierające. Gotowana marchew ma też kilkukrotnie wyższy indeks glikemiczny od surowej i zawiera więcej skrobii. Marchew wprowadzamy jako jedno z pierwszych warzyw w 5.-6. miesiącu życia. Warto jednak zadbać, by w diecie niemowlęcia nie było zbyt dużo marchewki (jest głównym składnikiem dań obiadowych i wielu soków przecierowych), jeśli nie chcemy, by odcień skóry dziecka zmienił się na żółtawy.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Dziecko dobrze rozwiązało zadanie z matematyki, nauczycielka odjęła punkty. Powód może dziwić
-
Ulga na dziecko 2021. Nawet 4 tys. złotych dla rodziców, którzy spełnią określone warunki
-
Kiedy klasy 4-8 wrócą do szkoły? Dzieci boją się lekcji online. "Nagrał mnie, jak ćwiczyłem"
-
Ulga na dziecko 2021. Rodzice mogą dostać nawet 4 tys. złotych
-
Powrót do szkoły na świecie. Dzieci w stanie Waszyngton uczą się w zamkniętych namiotach
- Dodatek do czynszu 2021. Aby uzyskać dofinansowanie, należy spełnić kilka warunków
- Szkoły zamknięte do końca roku? Rodzice: "Rząd i tak zrobi, co będzie chciał. Z nami się w ogóle nie liczy"
- Dwulatka wypadła z balkonu. Dostawca uratował jej życie. Nazwano go bohaterem
- Do kiedy 500 plus 2021? Lepiej nie spóźnić się ze złożeniem nowego wniosku
- Uczennica została odesłana do domu z powodu ubioru. "Sprawił, że nauczycielka czuła się niezręcznie"