Kwasy tłuszczowe

to budulec tłuszczów. Kwasy tłuszczowe różnią się budową i dzielą na nasycone (znajdują się w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego i oleju palmowym, zwykle w naszej diecie jest ich zbyt dużo, podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL), jednonienasycone (ich źródłem są np. oliwa z oliwek i olej rzepakowy) i wielonienasycone. Wśród tych ostatnich są bardzo cenne dla naszego zdrowia Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których sami nie potrafimy wytworzyć i musimy je pozyskiwać z pożywienia. Jeden z NNKT (kwas dekozaheksaenowy) jest cennym składnikiem pokarmu kobiecego. Do NNKT zalicza się dobroczynne kwasy omega 3 i omega 6, których nie może zabraknąć w diecie dzieci i dorosłych. Znajdziemy je w olejach tłoczonych na zimno, orzechach, pestkach dyni, słonecznika, nasionach sezamu, a także w tłustych rybach morskich. Ich obecność w diecie pozwala podwyższyć poziom "dobrego" cholesterolu HDL, który chroni układ krwionośny przed działaniem LDL. Są także niezbędne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warto wiedzieć, że produkty z przewagą NNKT w temperaturze pokojowej będą miękkie, półpłynne lub płynne (miękkie margaryny, oleje roślinne, tłuszcz ryb morskich), zaś te z przewagą kwasów nasyconych (twarde margaryny, smalec, masło) będą miały postać stałą.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.