Flora bakteryjna
Zespół bakterii bytujących w określonym środowisku. W kwestii żywienia najczęściej wspominamy o florze bakteryjnej jelit, która skła-da się z miliardów bakterii - 104/ml w jelicie cienkim i aż 1012/ml w okrężnicy. To ok. 400 gatunków bakterii. Bardzo cenne są dla nas bakterie probiotyczne. Biorą one udział w procesach trawienia, wytwarzają witaminę K, prawdopodobnie mają pozytywny wpływ na odporność, sądzi się, że mogą przeciwdziałać alergiom. Prawidłowej florze bakteryjnej sprzyja dieta bogata w ukwaszone produkty mleczne (jogurty, kefiry, mleczka fermentowane). Warto wybierać produkty probiotyczne (wówczas muszą mieć udowodniony i udokumentowany dobry wpływ na florę bakteryjną) zawierające szczepy bakterii o korzystnym działaniu na funkcje trawienne. Różne szczepy mają różne działanie, dlatego dwa różne jogurty probiotyczne mogą mieć inny wpływ na zdrowie.
Równowagę flory bakteryjnej jelit zaburza antybiotykoterapia, biegunka, dieta z nadmiarem przetworzonych węglowodanów (np. słodycze, białe pieczywo).
Niestety, podczas jedzenia mamy styczność nie tylko z dobrymi bakteriami kwasu mlekowego, ale i z niekorzystną mikroflorą. Dlatego tak ważne jest zachowanie zasad higieny w przygotowaniu i przechowywaniu żywności. Powinniśmy spożywać mleko pasteryzowane lub sterylizowane (UHT), mięso, ryby i jaja przechowywać w lodówce w osobnych, szczelnie zamykanych pojemnikach, warzywa i owoce dokładnie myć przed spożyciem, utrzymywać w czystości kuchenne deski, ścierki, naczynia (szczególnie te o chropawej powierzchni), a przed przygotowaniem i jedzeniem posiłku dokładnie myć ręce. Tych samych zasad od małego uczymy nasze dzieci.
Równowagę flory bakteryjnej jelit zaburza antybiotykoterapia, biegunka, dieta z nadmiarem przetworzonych węglowodanów (np. słodycze, białe pieczywo).
Niestety, podczas jedzenia mamy styczność nie tylko z dobrymi bakteriami kwasu mlekowego, ale i z niekorzystną mikroflorą. Dlatego tak ważne jest zachowanie zasad higieny w przygotowaniu i przechowywaniu żywności. Powinniśmy spożywać mleko pasteryzowane lub sterylizowane (UHT), mięso, ryby i jaja przechowywać w lodówce w osobnych, szczelnie zamykanych pojemnikach, warzywa i owoce dokładnie myć przed spożyciem, utrzymywać w czystości kuchenne deski, ścierki, naczynia (szczególnie te o chropawej powierzchni), a przed przygotowaniem i jedzeniem posiłku dokładnie myć ręce. Tych samych zasad od małego uczymy nasze dzieci.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Powrót dzieci do szkół pod koniec marca bądź w kwietniu. Adam Niedzielski: "Sytuacja potoczyła się w innym kierunku"
-
Za ile tygodni są wakacje? MEN rozwiało wątpliwości. "Stąd nasza troska o to, aby przywrócić naukę w trybie tradycyjnym"
-
Czy nauczyciel może kazać włączyć kamerkę? "Spór trwa". Uczniowie nie chcą pokazywać twarzy z obawy o żarty
-
Agata Młynarska świętuje urodziny syna. Nie widzieli się ponad rok. "Wiem, że jest szczęśliwy ze swoją fantastyczną żoną"
-
Do kiedy ulga na dziecko? Możesz dostać zwrot nawet jeśli twoje dziecko jest już pełnoletnie
- Nauka w klasach 1-3 wraca do trybu zdalnego. Niedzielski: "mały kroczek w tył"
- Nowe obostrzenia w Polsce. Konferencja ministra zdrowia. "Trzecia fala się rozpędza"
- Mama 22 dzieci była w ciąży bez przerwy przez ponad 16 lat. "Najkrótszy poród trwał 45 minut"
- Polska mama z Austrii: Do porodu potrzebowałam jedynie własnej szczoteczki do zębów
- Rok temu urodziło się dziecko ze wściekłym wyrazem twarzy. "Nie dajcie się zwieść fotografii, dziewczynka jest słodka"