Flaki

Specjalność kuchni polskiej, gęsta zupa, której głównym składnikiem są pokrojone w paseczki jelita (lub żołądki) wołowe.

Parę lat temu na amatorów flaków (a także innych produktów pochodzenia wołowego) padł strach związany z opisywaną powszechnie chorobą Creutzfelda-Jacoba wywoływaną przez priony obecne w niektórych tkankach bydła chorego na BSE. Lęk przed prionami już nieco przebrzmiał, ale do jedzenia flaków nikogo namawiać nie zamierzamy. To potrawa tłusta, ciężkostrawna, i z pewnością niewskazana dla małych dzieci.

Dobra wiadomość jest taka, że za smak flakowej zupy odpowiadają głównie dodatki: przyprawy (majeranek, papryka, gałka muszkatołowa, imbir) oraz jarzyny, a zmodyfikowane flaczki można z powodzeniem zrobić z ugotowanego mięsa drobiowego (np. resztki z porcji rosołowych) albo też w wersji

wegetariańskiej (do gęstej zupy jarzynowej można dodać pokrojone w cienkie paseczki naleśniki z wczorajszego obiadu lub "flaczki" sojowe).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.