Fenkuł (koper włoski)
Świetne warzywo o wielkim potencjale kuchennym. Jego bulwę (jest smaczna, jeśli fenkuł jest młody) można jeść na surowo, dodawać do sałatek, dusić, piec, gotować, faszerować.
Łodyg o charakterystycznym anyżkowym smaku używa się do doprawiania dań (np. zup, pieczonych ryb), liśćmi przystraja się potrawy, nasiona służą jako przyprawa o lekko anyżkowym aromacie. Z nasion kopru włoskiego robi się specyfiki (herbatki, syropy) przeciwkolkowe. Fenkuł ma sporo witaminy C, składników mineralnych i błonnika.
Łodyg o charakterystycznym anyżkowym smaku używa się do doprawiania dań (np. zup, pieczonych ryb), liśćmi przystraja się potrawy, nasiona służą jako przyprawa o lekko anyżkowym aromacie. Z nasion kopru włoskiego robi się specyfiki (herbatki, syropy) przeciwkolkowe. Fenkuł ma sporo witaminy C, składników mineralnych i błonnika.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Nietrafione zabawki dla dziecka. "Z mężem wyjmowaliśmy je 20 godzin. To był koszmar"
-
Polska mama z Austrii: Do porodu potrzebowałam jedynie własnej szczoteczki do zębów
-
Kasia Tusk pokazała zdjęcie z córką. "Dasz dziś chwilę popracować?"
-
Kiedy wracamy do szkoły 2021? Andrusiewicz: "Na pewno teraz nie może zapaść decyzja o powrocie wszystkich dzieci do szkół"
-
Kiedy wypłata 13 emerytury 2021? Seniorzy już niedługo mogą liczyć na przypływ gotówki
- Bezsenność u dzieci - co robić, kiedy dziecko nie chce spać?
- Nabór do szkół podstawowych 2021. Rodzice nie powinni przegapić tego terminu
- Życzenia na dzień kobiet. Te wierszyki 8 marca wywołają uśmiech na twarzy każdej kobiety
- Zęby mleczne - jak dbać i od kiedy leczyć mleczaki? [Fluoryzacja, lapisowanie, lakowanie]
- Niedziele handlowe 2021. Czy 28 lutego sklepy są otwarte?