Galaretka
Swą konsystencję zawdzięcza obecności żelatyny, pektyny lub agaru. W wersji słodkiej to deser mający sporo cukru, ale niezawierający tłuszczu. Zdrowsze od tych z proszku są galaretki domowe (wystarczy dodać do soku, kompotu rozpuszczoną żelatynę). Na rynku dostępna jest niemal wyłącznie żelatyna wieprzowa, nie trzeba się więc bać tzw. choroby szalonych krów (choć obecność szkodliwych prionów w żelatynie wołowej jest i tak dyskusyjna).
Wytrawne galarety robi się z wywarów mięsnych i rybnych. Ten z wieprzowych lub cielęcych nóg po schłodzeniu jest naturalną galaretą.
Domowe galaretki można podawać dzieciom.
Wytrawne galarety robi się z wywarów mięsnych i rybnych. Ten z wieprzowych lub cielęcych nóg po schłodzeniu jest naturalną galaretą.
Domowe galaretki można podawać dzieciom.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Bezwarunkowy dochód podstawowy. Od kiedy? Równo 1200 zł dla każdego, 600 zł dla dzieci
-
Szkoły zamknięte do końca roku 2021? Przemysław Czarnek: Prędzej czy później ten powrót nastąpi
-
Matki w czasach pandemii. Samotne, zapracowane i totalnie za wszystko odpowiedzialne
-
Ulga na dziecko 2021. Nawet 4 tys. złotych dla rodziców, którzy spełnią określone warunki
-
Konferencja ministra zdrowia dzisiaj? Nowe obostrzenia będą prawdopodobnie dotyczyć poszczególnych województw
- Przerwa świąteczna - Wielkanoc 2021. Uczniowie mogą nastawić się na dłuższy odpoczynek
- Felieton: co to jest i jak go napisać?
- Ekwiwalent za urlop 2021. Pieniądze za niewykorzystane wolne nie przysługują wszystkim
- Powrót do szkół w Anglii w ostrzejszym reżimie sanitarnym niż w Polsce. "Regularne testowanie, maski i lepsza wentylacja"
- Ulga rehabilitacyjna 2021. Z jej tytułu można odpisać sporo pieniędzy