Cytrusy

Rodzaj obejmujący (według różnych klasyfikacji) od kilkunastu do blisko dwustu gatunków roślin. W Polsce najbardziej popularne są pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty i limonki. Cytrusy mają soczyste owoce zrośnięte z owocolistków, osłonięte dwuwarstwową skórką - z zewnątrz kolorową i aromatyczną (olejki lotne), wewnątrz białą i gąbczastą (tzw. albedo).

Miąższ owoców cytrusowych pełen jest soku i obfituje w witaminy (głównie C) i minerały. W cytrusach znajduje się świetne połączenie witaminy C z rutyną - te dwa związki współdziałają, uszczelniając naczynia krwionośne i wzmacniając odporność organizmu.

Jeśli dziecko może jeść cytrusy, warto dawać mu je często, koniecznie w postaci świeżego owocu lub wyciskanego w domu soku z drobinami miąższu (sok z kartonu nie ma już, niestety, tylu zalet). Przed podaniem dziecku cytrusów skórkę trzeba sparzyć i zdjąć.

Niestety, dość często zdarza się reakcja alergiczna na cytrusy. Dlatego wprowadza się je do diety niemowlęcia bardzo ostrożnie, dopiero w 11.-12. miesiącu życia. U alergików warto z tą nowością poczekać jeszcze dłużej.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.