Cebula
Dozwolona od dziewiątego miesiąca życia. Zdrowa, pełna witamin (A, C, witaminy z grupy B) i flawonoidów. Ceniona i uprawiana od starożytności, ratowała marynarzy od szkorbutu, wzbogacała dietę, dodawała zdrowia. Surowa ma najwięcej zalet, ale i ostry smak, więc nie każde dziecko ją polubi. Nieco złagodnieje, jeśli przed dodaniem do surówki czy innej zimnej przekąski pokroimy ją i odstawimy na jakiś czas (można lekko posolić i skropić oliwą). Smażona chłonie dużo tłuszczu i jest ciężkostrawna. Opieczona doda słodyczy i aromatu rosołowi. Duszona złagodzi smak potrawy. Uwaga! Działa wzdymająco. Syrop z cebuli to wypróbowany babciny sposób na przeziębienie.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Imiona dla dzieci, które kiedyś były zakazane. Dziś można tak już nazwać swoją pociechę
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Adam Niedzielski: To są decyzje, które będziemy podejmowali
-
Bezwarunkowy dochód podstawowy. Zastąpi 500 plus? To 1200 zł dla dorosłego i 600 zł na dziecko
-
Uczniowie nie chcą włączać kamerek na lekcjach zdalnych. "To tak, jakby przeglądać się cały czas w lustrze"
-
Przerwa świąteczna - Wielkanoc 2021. Uczniowie mogą nastawić się na dłuższy odpoczynek
- Pizza warta 200 tysięcy złotych? Nie była ze złota, była za bitcoiny
- Konferencja. Nowe obostrzenia w Polsce. Adam Niedzielski: Stały trend dynamicznego wzrostu dziennej liczby zachorowań
- Wiersze na Dzień Kobiet 2021. Najpiękniejsze życzenia i wierszyki z okazji święta wszystkich pań
- Przerwa świąteczna - Wielkanoc 2021. Dłuższe wolne spędzimy zamknięci w domach?
- Przemysław Czarnek prezentuje założenia nowego programu MEN. "Chcemy, by wpłynął na kondycję fizyczną wszystkich"