Bakłażan
Warzywo z tej samej rodziny co pomidor i papryka. Mało doceniane, a szkoda, zawiera bowiem sporo korzystnych dla zdrowia związków fitochemicznych. Ma piękną, lśniącą fioletową skórkę, ale po jej zdjęciu pozostaje dość nieatrakcyjny, ciemniejący szybko miąższ. Bakłażany przed gotowaniem (duszeniem, pieczeniem) trzeba posolić i odstawić na około pół godziny, by puściły sok i straciły charakterystyczną goryczkę. Najlepiej przygotowywać je bez dodatku tłuszczu, bowiem chłoną go jak gąbka. Są świetne jako dodatek do warzywnych dań jednogarnkowych (ratatouille), można je grillować z dodatkiem ziół, faszerować. Nadają się dla dzieci od dziesiątego miesiąca życia.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Komunia 2021- czy się odbędzie? Minister zdrowia podał orientacyjną datę
-
Klaudia Halejcio zdradza imię dziecka. "Nie znamy nikogo, kto by się tak nazywał"
-
Bezwarunkowy Dochód Podstawowy, czyli 1200 zł dla dorosłego, 600 zł dla dziecka. 51 proc. Polaków poparło pomysł, ale potem zmienili zdanie
-
Dr Paweł Rajewski o powrocie do szkół: Bezpieczniej byłoby zachować nauczanie zdalne do końca roku szkolnego
-
Anna Lewandowska od roku stosuje metodę Marie Kondo. Pokazała, czym bawią się jej córki
- Polska lekarka zbiera na tablety dla dzieci w Indiach. "Żebrzemy dla tych dzieci, żeby one nie musiały żebrać"
- Obostrzenia po 18 kwietnia. Wrócą szkoły, ale w systemie hybrydowym? Andrzej Duda: Chcemy bardzo ostrożnie podejmować dalsze kroki
- "Super bliźniaki" zostały poczęte w odstępie dwóch tygodni. Ich historia jest niesamowita
- Emerytura stażowa 2021. Nie została jeszcze wprowadzona z konkretnego powodu
- Dziwne imiona dla dzieci. Wśród najdziwniejszych pomysłów polskich rodziców były Koka i Joint