Barszcz

Wspaniała, smaczna, zdrowa zupa. A właściwie zupy, bowiem pod nazwą barszcz kryją się zupełnie różne smaki. W każdym domu stosuje się trochę inne receptury, przyprawy i sztuczki, by barszcz przypominał ideał zapamiętany w dzieciństwie. Ogólne zasady jednak są następujące. Klasyczny czerwony barszcz gotuje się z na wywarze warzywnym (warzywno-mięsnym lub warzywno-grzybowym) z buraków. Można go podawać z tartymi burakami lub czysty, z pierogami, uszkami albo gotowaną fasolą. Barszcz ukraiński to zupa z dużą ilością warzyw (tych wchodzących w skład włoszczyzny, z dodatkiem fasoli, ziemniaków, buraków, czasem cebuli), doprawiona pomidorami lub koncentratem pomidorowym, najczęściej zabielana. Barszcz biały jako jedyny nie zawiera buraków. To właściwie ta sama zupa co klasyczny żurek, z tym że do jego przygotowania używa się zakwasu z mąki białej (żur powstaje z zakwasu żytniego). Można go przygotować na smaku z wędzonego boczku, białej kiełbasy, grzybów, na zwykłym wywarze mięsnym lub warzywnym. Barszcz biały wymaga przyprawienia czosnkiem i majerankiem, a można go jeść z ziemniakami, jajkiem lub białą kiełbasą.

Wszystkie odmiany barszczu zawierają sporo witamin, minerałów, a jeśli zupa jest podawana z warzywami, wzbogaca dietę także o błonnik. Dla całej rodziny najlepiej gotować zupy na wywarach warzywnych lub wodzie. Dzieciom (ale też dorosłym) lepiej oszczędzić tłustej wędzonki i kiełbasy lub (często alergizującego) wywaru z mięsa i kości.

Copyright © Agora SA