1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Barszcz

Wspaniała, smaczna, zdrowa zupa. A właściwie zupy, bowiem pod nazwą barszcz kryją się zupełnie różne smaki. W każdym domu stosuje się trochę inne receptury, przyprawy i sztuczki, by barszcz przypominał ideał zapamiętany w dzieciństwie. Ogólne zasady jednak są następujące. Klasyczny czerwony barszcz gotuje się z na wywarze warzywnym (warzywno-mięsnym lub warzywno-grzybowym) z buraków. Można go podawać z tartymi burakami lub czysty, z pierogami, uszkami albo gotowaną fasolą. Barszcz ukraiński to zupa z dużą ilością warzyw (tych wchodzących w skład włoszczyzny, z dodatkiem fasoli, ziemniaków, buraków, czasem cebuli), doprawiona pomidorami lub koncentratem pomidorowym, najczęściej zabielana. Barszcz biały jako jedyny nie zawiera buraków. To właściwie ta sama zupa co klasyczny żurek, z tym że do jego przygotowania używa się zakwasu z mąki białej (żur powstaje z zakwasu żytniego). Można go przygotować na smaku z wędzonego boczku, białej kiełbasy, grzybów, na zwykłym wywarze mięsnym lub warzywnym. Barszcz biały wymaga przyprawienia czosnkiem i majerankiem, a można go jeść z ziemniakami, jajkiem lub białą kiełbasą.

Wszystkie odmiany barszczu zawierają sporo witamin, minerałów, a jeśli zupa jest podawana z warzywami, wzbogaca dietę także o błonnik. Dla całej rodziny najlepiej gotować zupy na wywarach warzywnych lub wodzie. Dzieciom (ale też dorosłym) lepiej oszczędzić tłustej wędzonki i kiełbasy lub (często alergizującego) wywaru z mięsa i kości.