Anemia

Stan związany ze zmniejszeniem liczby czerwonych krwinek, poziomu hemoglobiny i wskaźnika hematokrytowego we krwi. Objawia się bladością skóry i błon śluzowych, przyspieszonym tętnem i oddechem, ciągłym zmęczeniem, bólami i zawrotami głowy. Są różne rodzaje anemii, najczęściej spotykana związana jest z niedoborem żelaza w diecie, złym jego wchłanianiem lub utratą znacznych ilości krwi. W leczeniu ważna jest dieta bogata w żelazo. Choć znajduje się ono w wielu warzywach i owocach (np. grochu, fasoli, szpinaku, suszonych morelach), organizm nie potrafi go w pełni wykorzystać. Najlepszym źródłem jest więc mięso (także białe, niekoniecznie befsztyk), podroby (wątroba), żółtko jaja. Warto wiedzieć, że żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C, dlatego jeśli podajemy dziecku kotlet, warto mu dać do popicia sok pomarańczowy lub porzeczkowy, surówkę z kiszonej kapusty albo czerwonej papryki, cebuli i ogórków kiszonych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.