Antybiotyki

Lek hamujący wzrost bakterii i niektórych innych mikroorganizmów chorobotwórczych.

Niestety, jego stosowanie, choć bardzo pomocne, nie jest pozbawione działań ubocznych - bywa przyczyną nudności, bólów brzucha, biegunki lub zaparć, braku apetytu. Antybiotyk niszczy też część pożytecznej flory bakteryjnej jelit (bakterii probiotycznych biorących udział m.in. w procesach trawienia i wchłaniania, wytwarzaniu witamin - szczególnie K i B12). By zniwelować jego niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy, podczas i po kuracji podaje się preparaty probiotyczne (biojogurty, mleczka fermentowane, probiotyki w kapsułkach) pomagające odtworzyć florę bakteryjną jelit. Ważne jednak, by leku nie popijać mlekiem ani produktami mlecznymi, bowiem zawarty w nich wapń zaburza wchłanianie antybiotyku. Trzeba ściśle przestrzegać sposobu dawkowania i podawania lekarstwa (np. na czczo, po jedzeniu lub w trakcie posiłku). Jeśli antybiotyk jest w formie syropu lub zawiesiny, dobrze, by chwilę po jego połknięciu dziecko wypłukało buzię (jeśli tego nie umie, najlepiej przetrzeć zęby i jamę ustną zwilżonym wacikiem) - dzięki temu łatwiej uniknąć pleśniawek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.