Im kasza grubsza, mniej preparowana, tym zdrowsza. Maluchom najlepiej przemycać pełne ziarna zbóż w pysznych chrupiących płatkach. Można je podawać z mlekiem, jogurtem, twarożkiem, musami owocowymi lub same jako smaczną przekąskę (lepiej wybierać te niedosładzane).
Kasza gryczana - zawiera białko, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy B1 i PP. Stanowi też niezłe źródło błonnika. Niekiedy można również kupić płatki i kleiki gryczane.
Kasza jaglana - robiona z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Znakomite źródło błonnika, witamin B1 i PP oraz żelaza, błonnika, witamin B1 i PP
Płatki jęczmienne - zawierają sporo błonnika i witaminy PP. Doskonałe jako dodatek do muesli.
Kasza kukurydziana - zawiera łatwo przyswajalne białko i węglowodany, witaminę B1 i żelazo. Można ją podawać nawet niemowlętom (powyżej szóstego miesiąca życia), gdyż nie zawiera glutenu. Rzadko wywołuje alergię.
Płatki kukurydziane - mają wszystkie zalety kaszy kukurydzianej, a w dodatku fantastycznie chrupią. Starsze dzieci chętnie je jedzą.
Kasza manna - dzieci zwykle bardzo ją lubią. Zawiera białko i magnez. Można ją więc podawać maluchom powyżej 10. miesięca.
Kasza perłowa - stanowi bogate źródło błonnika, witaminy PP, żelaza i magnezu, niezłe źródło białka i cynku. Podobne jak kasza jęczmienna, czyli krupy.
Płatki owsiane - bardzo dobre źródło witamy B1. Zawierają też białko, witaminę PP, żelazo i błonnik. Doskonałe gotowane z mlekiem lub jako dodatek do muesli i domowych ciasteczek.
Ryż - wyjątkowo lekkostrawny, niezwykle rzadko dzieci reagują na niego uczuleniem. Jest dobrym źródłem witamin PP i B1, a także białka i żelaza. Zmiksowany lub w postaci kleiku można podawać nawet dzieciom powyżej 6. miesiąca, gdyż nie zawiera glutenu.
Pełnoziarnisty tost z plasterkiem żółtego sera
Kakao
Krem jogurtowy z płatkami czekoladowymi
Mandarynka
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i drobno posiekaną natką
Kluski z truskawkami (z mrożonki) i bitą śmietaną
Kompot jabłkowy
Kawałek domowej babki łaciatki
Sok gruszkowy
Jajecznica na szynce doprawiona solą z dodatkiem ziół prowansalskich
Kromka razowego chleba z masłem
Herbata z róży
Ugotowany na gęsto ryż na mleku z dodatkiem przecieru ze słodkich jabłek i doprawiony cynamonem
Sok z owoców egzotycznych
Pół kromki razowego chleba z naturalnym twarożkiem i drobno pokrojoną cebulką dymką
Herbata wiśniowa
Filet z suma, ziemniaki, brokuły, surówka z marchwi i chrzanu (doprawiona odrobiną śmietany)
Niegazowana woda mineralna
Galaretka jogurtowa z dodatkiem surowych malin (z mrożonki)
Lasagne z nadzieniem ze szpinaku.
Herbata z cytryną
Mały serek wiejski z muesli owocowym i truskawkami (z mrożonki)
Sok brzoskwiniowy
Mała kromka bułki z masłem, rzodkiewką pokrojoną na cienkie plasterki i drobno posiekanym szczypiorkiem
Mleko
Schab ze śliwkami suszonymi, ziemniaki, buraki
Surówka z sałaty, startego na grubej tarce świeżego ogórka i koperku zaprawiona śmietaną jogurtową
Niegazowana woda mineralna
Gęsty kisiel zrobiony z soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
Warzywa z patelni (mieszanka jarzyn złożona z brokułu, marchewki, fasolki szparagowej, kukurydzy i ziemniaków z mrożonki, przysmażona na łyżce oliwy z oliwek)
Herbata z cytryną
Kaszka kukurydziana na mleku z dodatkiem musu jagodowo-jabłkowego ze słoiczka
Sok winogronowy
Kromka chrupkiego pieczywa z serkiem feta i pokrojonym w plasterki świeżym ogórkiem
Herbata z syropem z czarnej porzeczki
Risotto (ryż, pokrojony w kostkę plaster chudej szynki, słodka papryka bez skóry, pomidor bez skóry, oliwa z oliwek)
Surówka z drobno startego pora z rodzynkami i śmietaną
Kompot wiśniowy (z mrożonki)
Pieczone jabłko z odrobiną czekolady
Połówka czerwonej papryki nadziewana pastą jajeczną (starte na tarce ugotowane na twardo jajko, pokrojona w drobną kostkę cebula i łyżka gęstego jogurtu)
Pół kromki grahamki
Kawa zbożowa z mlekiem
Pełnoziarniste płatki pszenne z zimnym mlekiem
Przecierowy sok z owoców leśnych
Pół kromki chleba z masłem, listkiem sałaty, plasterkiem polędwicy drobiowej i pomidora
Herbata miętowa
Pierś z kurczaka w delikatnym sosie curry z kaszą jaglaną i gotowaną marchewką z zielonym groszkiem
Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem startego na grubej tarce jabłka i drobno pokrojonej cebuli
Sok pomarańczowy
Budyń czekoladowy z małą kulką bitej śmietany
Pół podwójnego tosta ze startym na tarce jajkiem na twardo i żółtym serem
Koktajl z mleka, jogurtu i truskawek (z mrożonki). Zamiast cukrem można go osłodzić łyżeczką miodu.
Pół kromki chleba z masłem, serem typu brie i pokrojoną w cienkie paski pomarańczową papryką
Jogurt morelowy do picia
Pół serka wiejskiego z pokrojoną w kostkę słodką gruszką
Przecierowy sok z jabłka, marchewki i dyni
Pomidorowa zupa krem z groszkiem ptysiowym
Pierogi z serem podane ze świeżym masłem (jeśli maluch woli, można podać je z naturalnym jogurtem)
Kompot z porzeczek i agrestu (z mrożonki)
Kawałek domowego piernika
Świeżo wyciśnięty sok z czerwonych grejpfrutów
Galaretka z kurczaka z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę cząstkami pomarańczy
Mała ciabata z masłem
Herbata z owoców leśnych
Omlet biszkoptowy z jednego jajka posmarowany konfiturą wiśniową
Herbata brzoskwiniowa
Francuski rogalik
Koktajl z mleka, jogurtu i banana
Zupa pieczarkowa z kluseczkami
Gołąbki z włoskiej kapusty z ryżem i mielonym mięsem z indyka w pomidorowym sosie
Surówka z marchewki i jabłka
Kompot truskawkowy (owoce z mrożonki)
Kulka lodów śmietankowych z malinami (z mrożonki), plasterkiem kiwi
Sałatka z tuńczyka (ryba z puszki, pokrojone w kostkę kiszony ogórek, ugotowane na twardo jajko i oliwki, doprawione majonezem jogurtowym)
Pół kromki chleba z masłem
Herbata z sokiem żurawinowym