Odpowiada ekspert Agnieszka Rudzka-Kocjan:
Szanowna Pani, probiotyki są bardzo ważne i potrzebne i mogą działać wspomagająco w alergii - nie ma jednak w chwili obecnej jasnych wytycznych, które wskazywały na konieczność ich stosowania w leczeniu czy zapobieganiu alergii. Są jednak pewne doniesienia sugerujące, że stosowanie probiotyków może mieć korzystne działanie w zapobieganiu wypryskowi alergicznemu u dzieci zagrożononych rozwojem alergii, wyniki badania nie są jednak jeszcze do końca pewne. Podsumowują: aktualnie nie można jeszcze wskazać żadnego konkretnego probiotyku, którego stosowanie w profilaktyce alergii byłoby bezsprzecznie potwierdzone. Jeżeli chodzi o rozszerzanie diety u wcześniaka to myślę, że w przypadku Pani maluszka (dziecko 6 miesięczne o wadze 5850) można zacząć już powoli rozszerzać dietę i można to robić zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt, który daje rodzicom dużo więcej swobody niż wcześniejsze schematy. I tak w chwili obecnej i przez najbliższy 1-2 miesiące proponuję wprowadzić zupki jarzynowe to znaczy początkowo jednoskładnikowe pulpy warzywne. Każdą nowość wprowadzamy pojedynczo (aby móc stwierdzić co ewentualnie nie służy dziecku), zaczynając od 2-3 łyżeczek, kolejne składniki wprowadzamy co 4-5 dni. Do warzyw dodajemy zawsze troszkę tłuszczu np. oleju rzepakowego czy masła. Po wprowadzeniu zupki wielowarzywnej można wprowadzić do diety dziecka powoli mięso, w ilości na pełny posiłek odpowiadającej mniej więcej łyżeczce, oraz jajka. Obecne wytyczne nie precyzują kiedy (to znaczy w którym momencie) i w jakiej kolejności wprowadzamy mięso, ryby czy jaja. Ważne aby robić to powoli i stopniowo. Podobnie z glutenem: wprowadzamy go w małych ilościach między 4 a 12 miesiącem życia dziecka. W chwili obecnej dziecko powinno zjadać około 5 posiłków dziennie, z czego 4 to powinny być posiłki mleczne, objętość posiłku na porcję to około 150-160 ml - aczkolwiek tę informację również należy traktować bardzo orientacyjnie - każde dziecko ma bowiem własne indywidualne potrzeby.