Choć nie jestem weganką, podpatruję różne kulinarne pomysły wegan, bo wiele w nich inspiracji. Dzięki temu np. zaczęłam używać len mielony, produkt bogaty w białko, zdrowe tłuszcze, sterole, mikroelementy, błonnik. Używam go do zagęszczania farszu do pierogów i masy na kotlety lub pasztety warzywne. Dodany do ciasta na racuchy zastępuje jajko. Robię też z niego kisiel: zalewam wrzątkiem, mieszam, dodaję przecier z owoców.
Kiszona kapusta, ogórki, buraki - to świetne uzupełnienie zimowej diety o witaminy, minerały oraz bardzo cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Ale uwaga - chodzi o produkty kiszone, a nie kwaszone. Kiszenie to naturalny, trwający dwa tygodnie proces fermentacji mlekowej, w wyniku którego uzyskujemy naturalny, bogaty mikrobiologicznie produkt. Kwaszenie go psuje i uniemożliwia. Warzywa są zalewane zalewą octową i konserwowane, nie zawierają cennych bakterii, są za to źródłem niezdrowego kwasu octowego.
Spora część specjalistów od żywienia niemowląt i dzieci twierdzi, że najmłodsi powinni jadać te warzywa i owoce, które rosną w ich rejonie, a nie sprowadzane z innych kontynentów. Czyli lepsza wiśnia i jagoda od banana i mandarynki. O tej porze roku z rodzimych owoców mamy do wyboru jabłka, jabłka, ewentualnie jeszcze jabłka. Jeśli trochę wam się znudziły, pamiętajcie o mrożonkach. Mrożenie powoduje minimalne straty witamin. Lubię mieć w zamrażarce zapas owoców; wieczorem wyjmuję porcję, by były gotowe na poranny koktajl.
O pasteryzacji słyszeliście na pewno. Ale czy wiecie, jak to zrobić? W domu można pasteryzować np. w słoiku na kąpieli wodnej. Słoik wyparzasz, napełniasz, zakręcasz, wstawiasz do garnka wyłożonego ściereczką i napełnionego wodą (do e wysokości słoika). Gotujesz na małym ogniu 10-30 minut (zależnie, czy słoik jest mały czy duży i czy danie ma dodatek naturalnych środków utrwalających takich jak cukier, sól, olej). Po wyjęciu nie sprawdzasz, czy pokrywka jest zassana! Odwracasz słoik do góry dnem; zostawiasz, niech stygnie. Przemysłowo pasteryzować można produkty w kartonach, butelkach PET, kubeczkach. Informacja na etykiecie o pasteryzacji to znak, że produkt utrwalono w bezpieczny sposób (więcej na pasteryzujemy.pl).
Próbowaliście już jeść topinambur? To zimowe warzywo smakuje jak ziarna słonecznika, tylko że o konsystencji kalarepki. Można go chrupać na surowo, można też gotować, smażyć i piec, a nawet przerobić na domowe chipsy.
Największym marzeniem mojego dzieciństwa było dostać klocki lego. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że jak zostanę mamą, będę mogła bawić się klockami do woli, skakałabym z radości. Nie dziwcie się więc, że zachwyciła mnie taka śniadaniówka. Można kupić na bonami.pl
QUIZ: Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!
Oberiba to: Sprawdź! Rozwiąż QUIZ