Obiad dla alergika [PRZEPISY]

Zaprosiliście gości na obiad. Przyjdą znajomi, których dziecko ma alergię pokarmową, dlatego zastanawiacie się, jak skomponować menu. Oto kilka smacznych i bezpiecznych propozycji.

Lepiej unikać sytuacji, w której okaże się, że małemu gościowi czegoś ze stołu nie wolno zjeść. Zapytaj rodziców alergicznego malucha, na co ich dziecko jest uczulone i postaraj się, żeby te produkty nie pojawiły się w menu.

Letni obiad powinien być lekki, bo upały powodują, że mamy mniejszy apetyt. O tej porze roku natura oferuje pyszne świeże warzywa i owoce. Niech właśnie one będą podstawą zdrowego, letniego obiadu.

ŚMIETANKI ROŚLINNE

Bezmleczne śmietanki roślinne pozwalają na urozmaicenie menu dziecka uczulonego na białka mleka krowiego. Kupisz je w sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością - internetowych i stacjonarnych, w cenie od 4 do 8 zł za opakowanie. Do wyboru są śmietanki owsiane, kokosowe, ryżowe, migdałowe, orkiszowe i sojowe.

BULION WARZYWNY

3-4 marchewki, 2 pietruszki, ćwierć selera, liść kapusty włoskiej i przyprawy (4 ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie) zalej 3 litrami wody. Dodaj łyżeczkę masła klarowanego lub oleju. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po przecedzeniu otrzymasz pyszny bulion, który możesz zużyć od razu lub zamrozić w porcjach. Rozdrobnione blenderem na mus warzywa z bulionu przydadzą się jako dodatek do zup, sosów i koktajli warzywnych.

SAŁATKA Z KACZKĄ I PORZECZKAMI

- 2 kacze udka

- opakowanie rukoli

- opakowanie roszponki

- garść czerwonych porzeczek

- garść groszku cukrowego

- sól i pieprz

- goździk

na dressing: - 3 łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego, płaska łyżeczka cukru, E łyżeczki soli, szczypta pieprzu

1. Składniki dressingu umieść w słoiczku. Zakręć go i potrząsaj, aż utworzy się sos.

2. Mięso umyj, posyp solą i pieprzem, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120-130°C na 3 godziny. Gdy tylko z udek wytopi się nieco tłuszczu, wrzuć do naczynia goździk.

3. Gotowe mięso wyjmij z brytfanki i gdy nieco przestygnie, porwij rękami na nieduże kawałki (skórę wyrzuć).

Sałaty, groszek oraz porzeczki umyj i osusz. Groszek blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, wyjmij i osącz.

4. Na dużym półmisku rozłóż rukolę, roszponkę i groszek. Dodaj mięso i wszystko skrop dressingiem. Na koniec posyp porzeczkami.

CHŁODNIK Z BOTWINKI

- 2 pęczki botwinki

- 3 l bulionu warzywnego

- 2 ogórki

- opakowanie śmietanki roślinnej

- 3 łyżki posiekanego koperku

- łyżka octu jabłkowego

- sól i pieprz

1. Botwinkę dokładnie umyj. Małe buraczki z botwinki oskrob i obetnij im końce, a następnie wszystko posiekaj.

2. Zalej bulionem i gotuj ok. 10 minut.

Wystudź i dodaj ocet jabłkowy, obrane i utarte na tarce o grubych oczkach ogórki oraz posiekany koperek.

3. Dopraw i zabiel śmietanką roślinną.

MAKARON Z SZYNKĄ I SZPARAGAMI

- 500 g pełnoziarnistego makaronu, najlepiej orkiszowego

- 2 cukinie

- 2 pęczki zielonych szparagów

- 200 g suszonej szynki (serrano, parmeńska...)

- 2-3 łyżki oliwy

- łyżka masła klarowanego

- po szczypcie rozmarynu i tymianku

- sól i pieprz

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.

2. Cukinie umyj i pokrój na plasterki.

Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końcówek) włóż do posolonego wrzątku i gotuj nie więcej niż 3 minuty. Odcedź i odstaw.

3. Szynkę pokrój w paseczki. Rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej szynkę. Zdejmij mięso z patelni, dolej nieco oliwy i podsmaż cukinię z obu stron.

Teraz do cukinii wrzuć szynkę, roztopione masło oraz pokrojone szparagi, dopraw i chwilę razem trzymaj na patelni, a następnie dodaj makaron i dobrze wymieszaj.

WANILIOWA PANNA COTTA Z SAŁATKĄ OWOCOWĄ

7 łyżek kaszy manny

700 ml wody

5 łyżek cukru

300 ml śmietanki roślinnej

laska wanilii

po 200 g jeżyn, malin i jagód (lub innych owoców sezonowych, np. moreli)

2 łyżki syropu klonowego

1. Wymieszaj w rondlu kaszę z wodą i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Zestaw z ognia.

2. Laskę wanilii rozkrój i wyskrob z niej miąższ. Dodaj do kaszy śmietankę oraz wanilię. Zmiksuj masę blenderem na gładki puch, a następnie postaw na ogniu i dalej gotuj, mieszając, aż nieco zgęstnieje. Gotową rozłóż do przelanych lodowatą wodą foremek i wstaw do lodówki.

3. Owoce umyj, skrop syropem klonowym i wymieszaj.

4. Schłodzony deser wyjmij z foremek na talerzyki i podawaj udekorowany porcją sałatki owocowej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA