Przepisy na oryginalne desery
Pyszne może być również zdrowe. Przekonajcie się o tym sami, próbując deserów, które rekomenduje Maciej Szaciłło, tata Karoli i Jadzi, autor książek kulinarnych.
Desery na zdrowie
Słodkiego smaku nie musimy sobie odmawiać, pod warunkiem że będzie pochodził na przykład z owoców, a nie z cukierniczki.
Przygotowując domowe słodkości, zwłaszcza desery dla najmłodszych, wykorzystujmy produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak produkty pełnoziarniste, owoce (świeże i suszone), orzechy, ziarna i pestki (dla maluchów powinny być drobno posiekane lub mielone), a także jogurt naturalny, który w wielu wypadkach może z powodzeniem zastąpić śmietanę.
Owoce pod kruszonką
• 1 kg owoców (truskawek, jabłek, śliwek, bananów, gruszek etc.)
• 2 łyżki stopionego masła lub oleju kokosowego
• stewia (około 4 kropli stewii płynnej) lub cukier trzcinowy do smaku (około pół szklanki)
Kruszonka:
• szklanka mąki orkiszowej lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej (plus extra do podsypywania ciasta)
• pół kostki masła (około 100 g) z lodówki
• 2 łyżki słodu ryżowego lub syropu z agawy
• szczypta soli
Owoce mieszamy z tłuszczem i cukrem. Układamy w formie do pieczenia. Kruszonka: wszystkie składniki miksujemy, najlepiej w robocie kuchennym, lub szatkujemy na stolnicy. Nie wyrabiamy ciasta, ponieważ masło może zacząć się topić. Szatkujemy je i zagniatamy w kulkę. Na arkuszu papieru do pieczenia (bez niego rozpadłoby się w trakcie przenoszenia) rozwałkowujemy ciasto na szerokość formy, podsypując mąką. Ciasto na papierze obracamy o 180° i kładziemy na owoce. Odrywamy papier. Następnie nakłuwamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200°C z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy do 180°C. Pieczemy na złotobrązowy kolor. Podajemy po wystudzeniu.
Sernik urodzinowy Jadzi
Spód:
• 200 g pestek słonecznika
• 200 g rodzynek
• szczypta soli
Masa serowa:
• 300 g trzykrotnie mielonego twarogu
Słodkiego smaku nie musimy sobie odmawiać, pod warunkiem że będzie pochodził na przykład z owoców, a nie z cukierniczki.
Przygotowując domowe słodkości, zwłaszcza desery dla najmłodszych, wykorzystujmy produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak produkty pełnoziarniste, owoce (świeże i suszone), orzechy, ziarna i pestki (dla maluchów powinny być drobno posiekane lub mielone), a także jogurt naturalny, który w wielu wypadkach może z powodzeniem zastąpić śmietanę.
Owoce pod kruszonką
• 1 kg owoców (truskawek, jabłek, śliwek, bananów, gruszek etc.)
• 2 łyżki stopionego masła lub oleju kokosowego
• stewia (około 4 kropli stewii płynnej) lub cukier trzcinowy do smaku (około pół szklanki)
Kruszonka:
• szklanka mąki orkiszowej lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej (plus extra do podsypywania ciasta)
• pół kostki masła (około 100 g) z lodówki
• 2 łyżki słodu ryżowego lub syropu z agawy
• szczypta soli
Owoce mieszamy z tłuszczem i cukrem. Układamy w formie do pieczenia. Kruszonka: wszystkie składniki miksujemy, najlepiej w robocie kuchennym, lub szatkujemy na stolnicy. Nie wyrabiamy ciasta, ponieważ masło może zacząć się topić. Szatkujemy je i zagniatamy w kulkę. Na arkuszu papieru do pieczenia (bez niego rozpadłoby się w trakcie przenoszenia) rozwałkowujemy ciasto na szerokość formy, podsypując mąką. Ciasto na papierze obracamy o 180° i kładziemy na owoce. Odrywamy papier. Następnie nakłuwamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200°C z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy do 180°C. Pieczemy na złotobrązowy kolor. Podajemy po wystudzeniu.
Sernik urodzinowy Jadzi
Spód:
• 200 g pestek słonecznika
• 200 g rodzynek
• szczypta soli
Masa serowa:
• 300 g trzykrotnie mielonego twarogu
• około 3 łyżek syropu z agawy
• skórka otarta z połowy cytryny
• 400 ml śmietanki kremówki 30-proc.
Galaretka:
• 150 g brzoskwiń z syropu
• 250 ml soku jabłkowego (bez dodatku cukru)
• łyżeczka agaru
Pestki słonecznika mielemy na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i sól, mielemy do uzyskania kleistej kruszonki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy kruszonką. Ser mieszamy ze słodem i skórką z cytryny. Ubijamy śmietankę, którą delikatnie mieszamy z masą twarogową. Powstały krem wykładamy na spód i wygładzamy. Sok jabłkowy zagotowujemy z agarem, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 8 minut. W tym czasie układamy plastry brzoskwiń na masie twarogowej. Odrobinę galaretki wylewamy na zimną metalową powierzchnię, aby sprawdzić, czy zastyga. Jeśli tak, galaretkę wylewamy na wierzch ciasta - na początku cienką warstwą i czekamy, aż zastygnie (agar tężeje w kilka minut). Później wylewamy resztę. Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aby warstwy związały się ze sobą, wówczas będzie się lepiej kroiło.
Jogurt z miodem, orzechami i owocami
• duże opakowanie jogurtu greckiego (najlepiej bez mleka w proszku)
• około 4 łyżek miodu (do smaku)
• garść uprażonych orzechów (mogą być nerkowce, włoskie, laskowe etc. - w zależności od upodobań)garść rodzynek (najlepiej ekologicznych, niesiarkowanych)
• garść innych owoców suszonych (daktyli, fig, moreli etc. - w zależności od upodobań, najlepiej ekologicznych)
• świeże pokrojone na małe kawałki owoce (np. banany, truskawki, kiwi etc.)
Jogurt podajemy z wszystkimi składnikami, tworząc efektowną kompozycję. Na koniec polewamy miodem.
Ciasteczka gryczane
• szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
• pół szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
• płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli kamiennej lub morskiej
• skórka otarta z połowy cytryny
• 400 ml śmietanki kremówki 30-proc.
Galaretka:
• 150 g brzoskwiń z syropu
• 250 ml soku jabłkowego (bez dodatku cukru)
• łyżeczka agaru
Pestki słonecznika mielemy na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i sól, mielemy do uzyskania kleistej kruszonki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy kruszonką. Ser mieszamy ze słodem i skórką z cytryny. Ubijamy śmietankę, którą delikatnie mieszamy z masą twarogową. Powstały krem wykładamy na spód i wygładzamy. Sok jabłkowy zagotowujemy z agarem, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 8 minut. W tym czasie układamy plastry brzoskwiń na masie twarogowej. Odrobinę galaretki wylewamy na zimną metalową powierzchnię, aby sprawdzić, czy zastyga. Jeśli tak, galaretkę wylewamy na wierzch ciasta - na początku cienką warstwą i czekamy, aż zastygnie (agar tężeje w kilka minut). Później wylewamy resztę. Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aby warstwy związały się ze sobą, wówczas będzie się lepiej kroiło.
Jogurt z miodem, orzechami i owocami
• duże opakowanie jogurtu greckiego (najlepiej bez mleka w proszku)
• około 4 łyżek miodu (do smaku)
• garść uprażonych orzechów (mogą być nerkowce, włoskie, laskowe etc. - w zależności od upodobań)garść rodzynek (najlepiej ekologicznych, niesiarkowanych)
• garść innych owoców suszonych (daktyli, fig, moreli etc. - w zależności od upodobań, najlepiej ekologicznych)
• świeże pokrojone na małe kawałki owoce (np. banany, truskawki, kiwi etc.)
Jogurt podajemy z wszystkimi składnikami, tworząc efektowną kompozycję. Na koniec polewamy miodem.
Ciasteczka gryczane
• szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
• pół szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
• płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli kamiennej lub morskiej
• 2 łyżeczki cynamonu
• pół łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
• pół kostki masła
• 2 duże lub 3 mniejsze banany
Polewa czekoladowa:
• ćwierć szklanki melasy buraczanej
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki wody
• drobno poszatkowane orzechy do posypania
Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem, uważając, aby się nie przypaliły. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Po chwili masa nabierze jednolitej konsystencji. Wówczas każdy pierniczek maczamy w polewie, a następnie posypujemy orzechami.
Domowe sezamki
• szklanka sezamu
• 1/3 szklanki melasy buraczanej (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i online)
Sezam prażymy na patelni z grubym dnem na małym ogniu, cały czas mieszając (do sezamu możemy dodać różne pestki i orzechy). Uważamy, aby się nie przypalił. Po blisko 7 minutach powinien uprażyć się na złocisty kolor. Wlewamy melasę buraczaną i mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Po przestudzeniu delikatnie rozprowadzamy masę zwilżonymi rękami, tworząc warstwę pożądanej grubości. Kroimy na kawałki.
Żelki owocowe
• opakowanie malin mrożonych (w sezonie koszyczek świeżych)
• 3 łyżki syropu z agawy lub słodu ryżowego
• 2 czubate łyżeczki pektyny
Maliny gotujemy pod przykryciem z syropem z agawy, aż owoce się rozgotują. Owocową pulpę przelewamy przez sitko. Do odcedzonego soku dodajemy 2 czubate łyżeczki pektyny. Pulpę i sok miksujemy ręcznym blenderem. Gotujemy około 5 minut. Przelewamy do foremek silikonowych (takich jak do robienia lodu) delikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aż żelki stężeją.
• pół łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
• pół kostki masła
• 2 duże lub 3 mniejsze banany
Polewa czekoladowa:
• ćwierć szklanki melasy buraczanej
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki wody
• drobno poszatkowane orzechy do posypania
Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem, uważając, aby się nie przypaliły. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Po chwili masa nabierze jednolitej konsystencji. Wówczas każdy pierniczek maczamy w polewie, a następnie posypujemy orzechami.
Domowe sezamki
• szklanka sezamu
• 1/3 szklanki melasy buraczanej (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i online)
Sezam prażymy na patelni z grubym dnem na małym ogniu, cały czas mieszając (do sezamu możemy dodać różne pestki i orzechy). Uważamy, aby się nie przypalił. Po blisko 7 minutach powinien uprażyć się na złocisty kolor. Wlewamy melasę buraczaną i mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Po przestudzeniu delikatnie rozprowadzamy masę zwilżonymi rękami, tworząc warstwę pożądanej grubości. Kroimy na kawałki.
Żelki owocowe
• opakowanie malin mrożonych (w sezonie koszyczek świeżych)
• 3 łyżki syropu z agawy lub słodu ryżowego
• 2 czubate łyżeczki pektyny
Maliny gotujemy pod przykryciem z syropem z agawy, aż owoce się rozgotują. Owocową pulpę przelewamy przez sitko. Do odcedzonego soku dodajemy 2 czubate łyżeczki pektyny. Pulpę i sok miksujemy ręcznym blenderem. Gotujemy około 5 minut. Przelewamy do foremek silikonowych (takich jak do robienia lodu) delikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aż żelki stężeją.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Nietrafione zabawki dla dziecka. "Z mężem wyjmowaliśmy je 20 godzin. To był koszmar"
-
Kasia Tusk pokazała zdjęcie z córką. "Dasz dziś chwilę popracować?"
-
Kiedy wypłata 13 emerytury 2021? Seniorzy już niedługo mogą liczyć na przypływ gotówki
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Rodzice: To może wyrządzić dzieciom krzywdę
-
Kiedy wracamy do szkoły 2021? Andrusiewicz: "Na pewno teraz nie może zapaść decyzja o powrocie wszystkich dzieci do szkół"
- Zęby mleczne - jak dbać i od kiedy leczyć mleczaki? [Fluoryzacja, lapisowanie, lakowanie]
- Niedziele handlowe 2021. Czy 28 lutego sklepy są otwarte?
- Trzy słowa, kategoria: film animowany. Rozpoznasz, o jaki tytuł pytamy?
- Płaskostopie - poznaj rodzaje i przyczyny deformacji, a także skuteczne ćwiczenia stóp
- Złudzenie optyczne, czyli jak mózg potrafi nas oszukać