(po 10. miesiącu)
plasterek mięsa kurczaka (ok. 3 dag)
pomidor
pół marchewki
kawałek selera naciowego
łyżeczka oliwy extra vergine
Pomidor sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę. Marchewkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Warzywa i mięso ugotuj na parze. Serwuj z odrobiną oliwy. Dla urozmaicenia możesz dorzucić posiekane winogrona i listki sałaty, a mięso usmażyć na patelni grillowej lub też upiec na ruszcie. (1 porcja)
(po 10. miesiącu)
4 strąki papryki
20 dag mielonej wieprzowiny (lub mięsa indyka)
10 dag ryżu ugotowanego na sypko
cebula
łyżka oleju
pieprz
majeranek
Umyj papryki, odkrój im "czapeczki" i usuń gniazda nasienne. Obierz, posiekaj i podsmaż na oleju cebulę. Dodaj ryż i mięso. Wymieszaj i dopraw masę majerankiem i pieprzem. Napełnij nią paprykę. Przykryj "czapeczkami", ułóż w żaroodpornym naczyniu i podlej połową szklanki wody. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. (Porcja dla rodziny)
(po 12. miesiącu)
pół pęczka zielonych szparagów
200 g surowego łososia
2 łyżki oleju rzepakowego
125 ml śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego koperku
garść pomidorków cherry
pieprz
tarty parmezan
włoski makaron tagliatelle lub fettucine
Szparagi umyj, obierz i pokrój na kawałki. Łososia umyj i także pokrój na kawałki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szparagi. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj rybę, zamieszaj. Wlej śmietankę, dodaj przecięte na pół pomidorki i koperek, zamieszaj, przypraw pieprzem i łyżką parmezanu. W tym czasie ugotuj makaron. Do gorącego sosu wrzuć odcedzony makaron. Zamieszaj na patelni i podawaj. (Porcja dla rodziny)
(po 12. miesiącu)
mały kawałek filetu z łososia bez skóry
szczypta naturalnego kakao
łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
łyżeczka oliwy extra vergine
Opłucz rybę, osusz, sprawdź, czy nie ma ości, oprósz z obu stron kakao, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, polej sosem rybę i podawaj, np. z dodatkiem odrobiny ryżu. (1 porcja)
(po 10. miesiącu)
garść świeżego szpinaku
ćwierć małej cebuli
pieprz
(gałka muszkatołowa
łyżka jogurtu greckiego
jajko
oliwa z oliwek (do smażenia)
Szpinak dokładnie wypłucz i osusz. W rondelku podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak i przyprawy, zamieszaj. Gotuj kilka minut, a następnie odstaw z ognia i wymieszaj z jogurtem. Patelnię posmaruj odrobiną oliwy i usmaż jajko (powinno być dobrze ścięte). Na talerzu połóż porcję szpinaku, a na nim usmażone jajko i podawaj. (1 porcja)
(po 12. miesiącu)
plaster piersi indyka (lub polędwiczka wieprzowa)
pęczek natki pietruszki
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki oliwy extra vergine
łyżeczka soku z cytryny
3 pomidory
Mięso umyj, lekko zbij tłuczkiem i ugotuj na parze. Pokrój na kawałki lub paseczki. Natkę umyj i osusz. Usuń grube łodyżki, a listki zmiksuj z oliwą i sokiem z cytryny. Kaszę wymieszaj z sosem. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na talerzu ułóż kulkę kaszy, kawałki mięsa, plasterki pomidora i podawaj. (Porcja dla rodziny)