Co dziś na obiad?
Dla 10-miesięcznego niemowlęcia szykujemy już obiad dwudaniowy. Najpierw podajemy mu zupkę, a po pewnym czasie - danie główne. Oto nasze propozycje potraw dla starszych niemowląt.
Kurczak z warzywami
(po 10. miesiącu)
• plasterek mięsa kurczaka (ok. 3 dag)
• pomidor
• pół marchewki
• kawałek selera naciowego
• łyżeczka oliwy extra vergine
Pomidor sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę. Marchewkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Warzywa i mięso ugotuj na parze. Serwuj z odrobiną oliwy. Dla urozmaicenia możesz dorzucić posiekane winogrona i listki sałaty, a mięso usmażyć na patelni grillowej lub też upiec na ruszcie. (1 porcja)
Papryka z mięsnym farszem
(po 10. miesiącu)
• 4 strąki papryki
• 20 dag mielonej wieprzowiny (lub mięsa indyka)
• 10 dag ryżu ugotowanego na sypko
• cebula
• łyżka oleju
• pieprz
• majeranek
Umyj papryki, odkrój im "czapeczki" i usuń gniazda nasienne. Obierz, posiekaj i podsmaż na oleju cebulę. Dodaj ryż i mięso. Wymieszaj i dopraw masę majerankiem i pieprzem. Napełnij nią paprykę. Przykryj "czapeczkami", ułóż w żaroodpornym naczyniu i podlej połową szklanki wody. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. (Porcja dla rodziny)
Makaron ze szparagami i łososiem
(po 12. miesiącu)
(po 10. miesiącu)
• plasterek mięsa kurczaka (ok. 3 dag)
• pomidor
• pół marchewki
• kawałek selera naciowego
• łyżeczka oliwy extra vergine
Pomidor sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę. Marchewkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Warzywa i mięso ugotuj na parze. Serwuj z odrobiną oliwy. Dla urozmaicenia możesz dorzucić posiekane winogrona i listki sałaty, a mięso usmażyć na patelni grillowej lub też upiec na ruszcie. (1 porcja)
Papryka z mięsnym farszem
(po 10. miesiącu)
• 4 strąki papryki
• 20 dag mielonej wieprzowiny (lub mięsa indyka)
• 10 dag ryżu ugotowanego na sypko
• cebula
• łyżka oleju
• pieprz
• majeranek
Umyj papryki, odkrój im "czapeczki" i usuń gniazda nasienne. Obierz, posiekaj i podsmaż na oleju cebulę. Dodaj ryż i mięso. Wymieszaj i dopraw masę majerankiem i pieprzem. Napełnij nią paprykę. Przykryj "czapeczkami", ułóż w żaroodpornym naczyniu i podlej połową szklanki wody. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. (Porcja dla rodziny)
Makaron ze szparagami i łososiem
(po 12. miesiącu)
• pół pęczka zielonych szparagów
• 200 g surowego łososia
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 125 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżki posiekanego koperku
• garść pomidorków cherry
• pieprz
• tarty parmezan
• włoski makaron tagliatelle lub fettucine
Szparagi umyj, obierz i pokrój na kawałki. Łososia umyj i także pokrój na kawałki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szparagi. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj rybę, zamieszaj. Wlej śmietankę, dodaj przecięte na pół pomidorki i koperek, zamieszaj, przypraw pieprzem i łyżką parmezanu. W tym czasie ugotuj makaron. Do gorącego sosu wrzuć odcedzony makaron. Zamieszaj na patelni i podawaj. (Porcja dla rodziny)
Łosoś całkiem inaczej
(po 12. miesiącu)
• mały kawałek filetu z łososia bez skóry
• szczypta naturalnego kakao
• łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• łyżeczka oliwy extra vergine
Opłucz rybę, osusz, sprawdź, czy nie ma ości, oprósz z obu stron kakao, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, polej sosem rybę i podawaj, np. z dodatkiem odrobiny ryżu. (1 porcja)
Szpinak z jajem
(po 10. miesiącu)
• garść świeżego szpinaku
• 200 g surowego łososia
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 125 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżki posiekanego koperku
• garść pomidorków cherry
• pieprz
• tarty parmezan
• włoski makaron tagliatelle lub fettucine
Szparagi umyj, obierz i pokrój na kawałki. Łososia umyj i także pokrój na kawałki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szparagi. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj rybę, zamieszaj. Wlej śmietankę, dodaj przecięte na pół pomidorki i koperek, zamieszaj, przypraw pieprzem i łyżką parmezanu. W tym czasie ugotuj makaron. Do gorącego sosu wrzuć odcedzony makaron. Zamieszaj na patelni i podawaj. (Porcja dla rodziny)
Łosoś całkiem inaczej
(po 12. miesiącu)
• mały kawałek filetu z łososia bez skóry
• szczypta naturalnego kakao
• łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• łyżeczka oliwy extra vergine
Opłucz rybę, osusz, sprawdź, czy nie ma ości, oprósz z obu stron kakao, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, polej sosem rybę i podawaj, np. z dodatkiem odrobiny ryżu. (1 porcja)
Szpinak z jajem
(po 10. miesiącu)
• garść świeżego szpinaku
• ćwierć małej cebuli
• pieprz
(gałka muszkatołowa
• łyżka jogurtu greckiego
• jajko
• oliwa z oliwek (do smażenia)
Szpinak dokładnie wypłucz i osusz. W rondelku podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak i przyprawy, zamieszaj. Gotuj kilka minut, a następnie odstaw z ognia i wymieszaj z jogurtem. Patelnię posmaruj odrobiną oliwy i usmaż jajko (powinno być dobrze ścięte). Na talerzu połóż porcję szpinaku, a na nim usmażone jajko i podawaj. (1 porcja)
Jaglany kuskus z mięsem
(po 12. miesiącu)
• plaster piersi indyka (lub polędwiczka wieprzowa)
• pęczek natki pietruszki
• szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• łyżeczka soku z cytryny
• 3 pomidory
Mięso umyj, lekko zbij tłuczkiem i ugotuj na parze. Pokrój na kawałki lub paseczki. Natkę umyj i osusz. Usuń grube łodyżki, a listki zmiksuj z oliwą i sokiem z cytryny. Kaszę wymieszaj z sosem. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na talerzu ułóż kulkę kaszy, kawałki mięsa, plasterki pomidora i podawaj. (Porcja dla rodziny)
Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek
• pieprz
(gałka muszkatołowa
• łyżka jogurtu greckiego
• jajko
• oliwa z oliwek (do smażenia)
Szpinak dokładnie wypłucz i osusz. W rondelku podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak i przyprawy, zamieszaj. Gotuj kilka minut, a następnie odstaw z ognia i wymieszaj z jogurtem. Patelnię posmaruj odrobiną oliwy i usmaż jajko (powinno być dobrze ścięte). Na talerzu połóż porcję szpinaku, a na nim usmażone jajko i podawaj. (1 porcja)
Jaglany kuskus z mięsem
(po 12. miesiącu)
• plaster piersi indyka (lub polędwiczka wieprzowa)
• pęczek natki pietruszki
• szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• łyżeczka soku z cytryny
• 3 pomidory
Mięso umyj, lekko zbij tłuczkiem i ugotuj na parze. Pokrój na kawałki lub paseczki. Natkę umyj i osusz. Usuń grube łodyżki, a listki zmiksuj z oliwą i sokiem z cytryny. Kaszę wymieszaj z sosem. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na talerzu ułóż kulkę kaszy, kawałki mięsa, plasterki pomidora i podawaj. (Porcja dla rodziny)
Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Imiona dla dzieci, które kiedyś były zakazane. Dziś można tak już nazwać swoją pociechę
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Adam Niedzielski: To są decyzje, które będziemy podejmowali
-
Bezwarunkowy dochód podstawowy. Zastąpi 500 plus? To 1200 zł dla dorosłego i 600 zł na dziecko
-
Uczniowie nie chcą włączać kamerek na lekcjach zdalnych. "To tak, jakby przeglądać się cały czas w lustrze"
-
Przerwa świąteczna - Wielkanoc 2021. Uczniowie mogą nastawić się na dłuższy odpoczynek
- Pizza warta 200 tysięcy złotych? Nie była ze złota, była za bitcoiny
- Konferencja. Nowe obostrzenia w Polsce. Adam Niedzielski: Stały trend dynamicznego wzrostu dziennej liczby zachorowań
- Wiersze na Dzień Kobiet 2021. Najpiękniejsze życzenia i wierszyki z okazji święta wszystkich pań
- Przerwa świąteczna - Wielkanoc 2021. Dłuższe wolne spędzimy zamknięci w domach?
- Przemysław Czarnek prezentuje założenia nowego programu MEN. "Chcemy, by wpłynął na kondycję fizyczną wszystkich"