Co dziś na obiad?

Dla 10-miesięcznego niemowlęcia szykujemy już obiad dwudaniowy. Najpierw podajemy mu zupkę, a po pewnym czasie - danie główne. Oto nasze propozycje potraw dla starszych niemowląt.

Kurczak z warzywami

(po 10. miesiącu)

plasterek mięsa kurczaka (ok. 3 dag)

pomidor

pół marchewki

kawałek selera naciowego

łyżeczka oliwy extra vergine

Pomidor sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę. Marchewkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Warzywa i mięso ugotuj na parze. Serwuj z odrobiną oliwy. Dla urozmaicenia możesz dorzucić posiekane winogrona i listki sałaty, a mięso usmażyć na patelni grillowej lub też upiec na ruszcie. (1 porcja)

Papryka z mięsnym farszem

(po 10. miesiącu)

4 strąki papryki

20 dag mielonej wieprzowiny (lub mięsa indyka)

10 dag ryżu ugotowanego na sypko

cebula

łyżka oleju

pieprz

majeranek

Umyj papryki, odkrój im "czapeczki" i usuń gniazda nasienne. Obierz, posiekaj i podsmaż na oleju cebulę. Dodaj ryż i mięso. Wymieszaj i dopraw masę majerankiem i pieprzem. Napełnij nią paprykę. Przykryj "czapeczkami", ułóż w żaroodpornym naczyniu i podlej połową szklanki wody. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. (Porcja dla rodziny)

Makaron ze szparagami i łososiem

(po 12. miesiącu)

pół pęczka zielonych szparagów

200 g surowego łososia

2 łyżki oleju rzepakowego

125 ml śmietanki kremówki

2 łyżki posiekanego koperku

garść pomidorków cherry

pieprz

tarty parmezan

włoski makaron tagliatelle lub fettucine

Szparagi umyj, obierz i pokrój na kawałki. Łososia umyj i także pokrój na kawałki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szparagi. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj rybę, zamieszaj. Wlej śmietankę, dodaj przecięte na pół pomidorki i koperek, zamieszaj, przypraw pieprzem i łyżką parmezanu. W tym czasie ugotuj makaron. Do gorącego sosu wrzuć odcedzony makaron. Zamieszaj na patelni i podawaj. (Porcja dla rodziny)

Łosoś całkiem inaczej

(po 12. miesiącu)

mały kawałek filetu z łososia bez skóry

szczypta naturalnego kakao

łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

łyżeczka oliwy extra vergine

Opłucz rybę, osusz, sprawdź, czy nie ma ości, oprósz z obu stron kakao, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, polej sosem rybę i podawaj, np. z dodatkiem odrobiny ryżu. (1 porcja)

Szpinak z jajem

(po 10. miesiącu)

garść świeżego szpinaku

ćwierć małej cebuli

pieprz

(gałka muszkatołowa

łyżka jogurtu greckiego

jajko

oliwa z oliwek (do smażenia)

Szpinak dokładnie wypłucz i osusz. W rondelku podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak i przyprawy, zamieszaj. Gotuj kilka minut, a następnie odstaw z ognia i wymieszaj z jogurtem. Patelnię posmaruj odrobiną oliwy i usmaż jajko (powinno być dobrze ścięte). Na talerzu połóż porcję szpinaku, a na nim usmażone jajko i podawaj. (1 porcja)

Jaglany kuskus z mięsem

(po 12. miesiącu)

plaster piersi indyka (lub polędwiczka wieprzowa)

pęczek natki pietruszki

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki oliwy extra vergine

łyżeczka soku z cytryny

3 pomidory

Mięso umyj, lekko zbij tłuczkiem i ugotuj na parze. Pokrój na kawałki lub paseczki. Natkę umyj i osusz. Usuń grube łodyżki, a listki zmiksuj z oliwą i sokiem z cytryny. Kaszę wymieszaj z sosem. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na talerzu ułóż kulkę kaszy, kawałki mięsa, plasterki pomidora i podawaj. (Porcja dla rodziny)

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Więcej o:
Copyright © Agora SA