1. I trymestr ci捫y

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ci捫y

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ci捫y

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok 篡cia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowan dat porodu lub dat urodzin dziecka

安i徠eczne dania dla dzieci

Jedn, dwie 鈍i徠eczne potrawy przygotuj tak, by by造 odpowiednie dla dziecka. Starsi po prostu odrobin doprawi je sobie na talerzu tak jak lubi.
Pierniczki

(Po 12. miesicu)

•  2 szklanki m彗i

•  15 dag miodu

•  2 造磬i mas豉

•  pó szklanki cukru

•  2 jajka

•  造瞠czka sody oczyszczonej

•  造瞠czka przypraw: cynamon, ut逝czone go寮ziki, starta ga趾a muszkato這wa, sproszkowany imbir

M彗 z sod wsyp do miski, wymieszaj, dolej ciep造 rozpuszczony mi鏚. Dodaj mas這, cukier, przyprawy i jedno jajko. Zagnie ciasto i rozwa趾uj je na grubo嗆 ok. p馧 centymetra. Wykrawaj pierniczki, smaruj rozbe速anym jajkiem i uk豉daj na blasze. Piecz 15-20 minut. Przechowuj w zamkni皻ym pojemniku.

Klarowny barszczyk

(Po 9. miesi帷u)

•  p璚zek w這szczyzny

•  litr wody mineralnej (niskozmineralizowanej)

•  2 buraki

•  2 li軼ie laurowe

•  4 ziarna ziela angielskiego

•  造磬a 簑rawin

•  造磬a oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

•  pieprz

W這szczyzn umyj, obierz, pokr鎩, zalej wod. Gotuj, dodaj帷 ziele angielskie i li軼ie laurowe. Odced (jarzyn mo瞠sz u篡 do sa豉tki). Buraki wyszoruj, obierz ze sk鏎ki, rozdrobnij malakserem. Prze堯 do garnka, zalej bulionem warzywnym, zagotuj. Dodaj nieco pieprzu oraz rozgniecione 簑rawiny. Na ko鎍u wlej olej lub oliw. Odced. Podawaj jako czyst, klarown zup do popicia posi趾u lub ze 鈍ie穎 ugotowanymi ziemniakami.

Wigilijny kompot

(Po 6. miesi帷u)

•  kwaskowe jab趾o

•  s這dka gruszka

•  5 suszonych 郵iwek (bez pestek i bez konserwantów)

奸iwki op逝cz, posiekaj. Jab趾o i gruszk obierz, pokr鎩. Sk豉dniki gotuj w p馧torej szklanki wody, a b璠 mi瘯kie. Ostud, przetrzyj przez sito. Je郵i nie jest to konieczne, nie dos豉dzaj.

Delikatny pasztet

(Po 10. miesi帷u)

•  50 dag piersi kurczaka lub indyka

•  w這szczyzna

•  spora cebula

•  10 ziaren ziela angielskiego

•  造瞠czka zmielonej ga趾i muszkato這wej

•  2 sucharki

•  pó szklanki bu趾i tartej

•  2 jajka

•  oliwa i bu趾a tarta do blachy

W這szczyzn wyszoruj, obierz. Obierz cebul. Jarzyny zalej zimn wod i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. Wy堯w z bulionu dwie marchewki i od堯. Reszt jarzyn odced. Do gotuj帷ego si bulionu w堯 ziele angielskie i mi瘰o. Gotuj pod przykryciem 30-40 minut. Mi瘰o przepu嗆 przez maszynk. Zmiel jarzyny (poza marchewkami) i rozdrobnione sucharki. Wymieszaj mi瘰o i jarzyny, dodaj jajka i ga趾 muszkato這w. Je郵i masa jest zbyt rzadka, zag窷 j bu趾 tart. Dodaj marchewki pokrojone w grub kostk. W堯 pasztet do formy posmarowanej oliw i wysypanej bu趾 tart. Skrop oliw. Piecz godzin w 150蚓.

Ryba po grecku

(Po 9. miesi帷u)

•  filet z mintaja, dorsza lub pstr庵a

•  2 marchewki

•  pietruszka

•  獞ier selera

•  kawa貫k bia貫j cz窷ci pora

•  kilka kr捫ków cebuli

•  2 pomidory bez skórki (z puszki)

•  造磬a oleju rzepakowego

•  odrobina pieprzu i s這dkiej papryki

Cebul posiekaj, pomidory pokr鎩 na cz御tki. Reszt warzyw obierz i zetrzyj na tarce o du篡ch otworach. Filet obsma na rozgrzanym oleju. Dorzu warzywa, podlej wod. Du po przykryciem, a warzywa zmi瘯n, ryba rozpadnie si na kawa貫czki, a pomidory roztopi si na sos. Podawaj na ciep這 lub na zimno.

Pierogi z suszonymi 郵iwkami

(Po 12. miesi帷u)

Ciasto:

•  30 dag maki pszennej

•  jajko

Farsz:

•  40 dag suszonych 郵iwek (bez konserwantów)

•  造磬a miodu

奸iwki umyj, namocz na noc. Ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w kt鏎ej si moczy造, i odced. 奸iwki wypestkuj, dodaj do nich mi鏚 i zmiksuj na g豉dk mas. Z m彗i, jajka i szklanki wody zagnie elastyczne ciasto. Rozwa趾uj je, wytnij szklank k馧ka, nak豉daj na nie farsz i dok豉dnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, a wyp造n (3-5 minut).

Konsultacja: dr Izabella ζzowska-Przeorek

Wi璚ej o: