Jajko w diecie niemowlęcia - przepisy

Jajka są niedrogie, smaczne i wartościowe. Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi, dobrze przyswajalnego żelaza. Jak je przyrządzać dla najmłodszych?

Jajecznica na parze

(powyżej 10. miesiąca)

jajko

łyżeczka mleka

odrobina masła

posiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natki

Jajko umyj, wybij do miseczki, dodaj mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj do jajecznicy kawałeczek masła i oprósz drobniutko posiekaną zieleniną.

(1 porcja)

Zapiekany pomidor

(powyżej 10. miesiąca)

okrągły pomidor średniej wielkości

jajko

łyżeczka bułki tartej

pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku

łyżeczka oliwy

Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, by powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180°C. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop pomidor oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację, z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.

Dla dzieci powyżej roku możecie to danie przygotować z dodatkiem tartego parmezanu zamiast oliwy z oliwek.

(1 porcja)

Biszkopciki (po 10. miesiącu)

2 jajka

pół szklanki cukru

po pół szklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej

Zmiksuj cukier z jajkami. Dodawaj po łyżce mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180°C, aż się lekko zrumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym.

(Porcja dla rodziny)

Zupka na lato

(powyżej 6. miesiąca)

garść świeżo łuskanego groszku

mała cukinia lub kilka różyczek brokułu

ziemniak

łyżka ugotowanego mięsa drobiowego

łyżeczka kaszy manny

łyżeczka oliwy extra vergine lub masła

pół ugotowanego żółtka

Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień dodawaj dziecku do zupy połowę ugotowanego żółtka.

(1 porcja)

Kiedy wprowadzić jajko do diety niemowlęcia?

Niemowlęciu w wieku 7-9 miesięcy podajemy zupkę z odrobiną gotowanego mięsa i co drugi dzień z dodatkiem połowy żółtka. Od 10. miesiąca pół żółtka dokładamy do zupki codziennie.

11-miesięczne dziecko może 3-4 razy w tygodniu jeść całe jajko.

Konsultacja dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Jaka dieta dla dziecka? Porady lekarzy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.