Zazwyczaj kiedy tylko maluch przetrze oczka, robi się głodny i domaga się natychmiast czegoś do jedzenia. Gdy był karmiony piersią, dostawał to, co dla niego najlepsze, i to "od ręki". Jeśli dziecko jest starsze, warto, by śniadanie było wartościowym posiłkiem, żeby dostarczyło wszystkiego, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju.
O poranku wszyscy się spieszą. Trudno znaleźć czas na rozwinięcie kulinarnej inwencji. Często więc idziemy na skróty, np. gotowe płatki śniadaniowe zalewamy mlekiem. Dzieci bardzo je lubią - płatki są słodkie i przyjemnie chrupią... A to danie, choć może być "śniadaniem awaryjnym", nie powinno pojawiać się na stole codziennie. Zawiera za dużo cukru, a zbyt mało składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju rosnącego organizmu.
Dziecko powinno codziennie zjadać na śniadanie coś innego, aby w ciągu tygodnia dostawało wszystko, czego potrzebuje do zdrowia i rozwoju. Najlepiej ułożyć menu kilka dni naprzód - dzięki temu unikniemy rano popłochu i monotonii w diecie dziecka. Łatwiej też będzie zaplanować zakupy, a niektóre składniki śniadania przygotować z wyprzedzeniem, np. poprzedniego wieczora. Idealnie nadają się do tego wszelkiego rodzaju pasty i smarówki. Wcześniej można też namoczyć płatki (na owsiankę) lub przygotować ciasto naleśnikowe.
Podstawą porannego posiłku malucha powinny być węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, kasza jaglana, makaron z mąki pełnoziarnistej). Uwalniana z nich stopniowo energia zapewni dziecku siłę i dobry nastrój na dłużej. Produkty z białej mąki dają krótkotrwały zastrzyk energii, która szybko jest spalana - dziecko wkrótce po śniadaniu robi się znowu głodne i rozdrażnione. Na talerzu malucha nie powinno zabraknąć białka i wapnia, składników niezbędnych dla rosnącego organizmu, a zwłaszcza dla rozwoju kości i zębów. Najlepszym ich źródłem będą: mleko (modyfikowane lub UHT albo pasteryzowane o zawartości tłuszczu 2 proc.), przetwory mleczne (jogurt, kefir), ser żółty i biały, jajka. Dobrym źródłem białka będą ryby i mięso. Mięso najlepiej podać w postaci plastra przygotowanej w domu pieczeni na kromce chleba, a rybę w formie pasty rybnej do kanapki.
Rano nie może zabraknąć także warzyw i owoców - można je podać zarówno na surowo, jako dodatek do past i twarożku, jak i w koktajlach i sokach przecierowych.
Tost pełnoziarnisty z masłem i serem żółtym, ogórek i papryka w słupkach, herbata ziołowa
Płatki muesli z dodatkiem poppingu z amarantusa z jogurtem naturalnym lub waniliowym, herbata owocowa
Łódeczki z grahamki z masłem, mozzarellą i pomidorem, zapieczone w piekarniku, koktajl mleczno-owocowy
Grzanka z chleba razowego, jajko na miękko, ogórek i papryka w słupkach, woda z cytryną
Ryż pełnoziarnisty zapieczony z serem białym i musem jabłkowym, ze szczyptą cynamonu, maślanka
Kromka ciemnego chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterkiem polędwicy i z pomidorem, posypana szczypiorkiem, mleko
Owsianka na mleku z rodzynkami i płatkami migdałów, herbata ziołowa
Kasza jaglana z tartymi jabłkami i suszonymi śliwkami pokrojonymi w paseczki, posypana siekanymi orzechami, woda z cytryną i łyżeczką miodu
Zupa mleczna - drobny makaron razowy z ciepłym mlekiem, sałatka owocowa, herbata ziołowa
Naleśnik z mąki razowej z twarożkiem i świeżymi owocami, herbata ziołowa