Dobre rady

Gładkie papki podawaj jedynie przez kilka pierwszych tygodni. Gdy maluch ma osiem, dziewięć miesięcy, odstaw mikser do szafki. Już czas na pierwsze lekcje żucia i gryzienia. Kleik ryżowy zastąp dobrze ugotowanym ryżem, jajko, warzywa i owoce rozgniataj widelcem, mięso drobniutko siekaj. Rocznemu dziecku można zwykle podawać większe kawałki owoców (np. bananów czy dojrzałych gruszek) i ugotowanych warzyw (brokułów, kalafiora)

Nie musisz gotować codziennie. Przygotuj większą ilość przecieru, włóż go do małych pojemniczków, np. kubeczków po jogurcie, i zamroź. Możesz w ten sposób przygotować purée owocowe, warzywne lub mięsno-warzywne. Zamrożone warzywa i owoce (z wyjątkiem bananów) można przechowywać nawet pół roku. Przeciery z dodatkiem mięsa - osiem tygodni, a z dodatkiem mleka - miesiąc.

Zanim podasz jedzenie dziecku, zawsze sprawdzaj, czy nie jest za gorące.

Nigdy nie zostawiaj jedzącego dziecka samego, bo może się zakrztusić.

Copyright © Agora SA