1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dobre rady

Gładkie papki podawaj jedynie przez kilka pierwszych tygodni. Gdy maluch ma osiem, dziewięć miesięcy, odstaw mikser do szafki. Już czas na pierwsze lekcje żucia i gryzienia. Kleik ryżowy zastąp dobrze ugotowanym ryżem, jajko, warzywa i owoce rozgniataj widelcem, mięso drobniutko siekaj. Rocznemu dziecku można zwykle podawać większe kawałki owoców (np. bananów czy dojrzałych gruszek) i ugotowanych warzyw (brokułów, kalafiora)

Nie musisz gotować codziennie. Przygotuj większą ilość przecieru, włóż go do małych pojemniczków, np. kubeczków po jogurcie, i zamroź. Możesz w ten sposób przygotować purée owocowe, warzywne lub mięsno-warzywne. Zamrożone warzywa i owoce (z wyjątkiem bananów) można przechowywać nawet pół roku. Przeciery z dodatkiem mięsa - osiem tygodni, a z dodatkiem mleka - miesiąc.

Zanim podasz jedzenie dziecku, zawsze sprawdzaj, czy nie jest za gorące.

Nigdy nie zostawiaj jedzącego dziecka samego, bo może się zakrztusić.