4 kromki pszennego chleba
2 pomidory garstka liści bazylii
sól, pieprz
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy odrobina parmezanu (niekoniecznie)
Opiecz kromki chleba w tosterze lub na grillu.
Pokrój pomidory w drobną kostkę, wymieszaj z porwanymi liśćmi bazylii.
Posól, dopraw pieprzem. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj z pomidorami.
Opieczone kromki chleba natrzyj roztartym czosnkiem. Ułóż na wierzchu pomidorowy sos.
Udekoruj listkami bazylii. Możesz ew. posypać płatkami parmezanu.
10 pomidorów
pół szklanki ryżu
cebula
po 2 łyżki rodzynek i orzechów włoskich
po łyżce koperku i natki
suszony tymianek
2 łyżki oliwy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
3 dag masła
2,5 szklanki mleka
Z pomidorów zetnij "czapki". Wybierz miąższ i zmiksuj.
Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ugotowany ryż, posiekane rodzynki i orzechy.
Wlej szklankę wody, duś 10 minut.
Dodaj koperek, natkę i 1,5 szklanki miąższu pomidorów.
Wymieszaj, napełnij masą pomidory.
Rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając, wlewaj cienkim strumieniem mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty, gładki sos.
Dopraw solą, pieprzem i gałką. Rozłóż go na pomidorach.
W naczyniu żaroodpornym zapiekaj pomidory podlane wodą przez 35 min w 180°C.
1 kg pomidorów
łyżka oliwy
ząbek czosnku
szklanka domowego wywaru warzywnego
garść świeżej bazylii
sól, pieprz, oregano
Czosnek drobno posiekaj, podsmaż go krótko na oliwie, nie dopuszczając, by się zrumienił.
Dodaj pomidory, wlej wywar.
Duś kilkanaście minut, następnie rozgnieć większe kawałki widelcem (zupę można także zmiksować).
Dodaj porwane listki bazylii.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
2 duże pomidory
6 jajek
4 łyżki czerwonego pesto
sól, pieprz
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Dno płaskiej formy posmaruj sosem pesto.
Pomidory pokrój na 6 grubych plastrów.
Wykrój środki, pomidorowe krążki ułóż w formie. W każdy delikatnie wbij jajko.
Posól, posyp pieprzem.
Wstaw do piekarnika na 10-15 minut, aż jajka się zetną.
Podawaj gorące.
8-10 dojrzałych pomidorów
jabłko
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki soku z cytryny
ew. 2 łyżeczki sosu worcester
ew. ząbek czosnku
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
siekana natka do posypania
Pomidory sparz, zdejmij skórkę.
Obierz jabłko, wykrój gniazdo nasienne.
Rozdrobnij warzywa i jabłko, zmiksuj.
Jeśli napój jest za gęsty, dodaj nieco wody.
Koktajl podawaj po schłodzeniu.
Przed podaniem posyp natką.