Pora na pomidora, czyli przepisy na dania dla juniora

Malinowe, koktajlowe, bawole serca.... jest wiele rodzajów pomidorów. Jak je przyrządać? Z mozzarellą, z bazylią, na zimno, na ciepło... Oto kilka sprawdzonych przepisów na dania z pomidorów

Bruschetta z pomidorami

4 kromki pszennego chleba

2 pomidory garstka liści bazylii

sól, pieprz

ząbek czosnku

3 łyżki oliwy odrobina parmezanu (niekoniecznie)

Opiecz kromki chleba w tosterze lub na grillu.

Pokrój pomidory w drobną kostkę, wymieszaj z porwanymi liśćmi bazylii.

Posól, dopraw pieprzem. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj z pomidorami.

Opieczone kromki chleba natrzyj roztartym czosnkiem. Ułóż na wierzchu pomidorowy sos.

Udekoruj listkami bazylii. Możesz ew. posypać płatkami parmezanu.

Pomidory z niespodzianką

10 pomidorów

pół szklanki ryżu

cebula

po 2 łyżki rodzynek i orzechów włoskich

po łyżce koperku i natki

suszony tymianek

2 łyżki oliwy

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

3 dag masła

2,5 szklanki mleka

Z pomidorów zetnij "czapki". Wybierz miąższ i zmiksuj.

Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ugotowany ryż, posiekane rodzynki i orzechy.

Wlej szklankę wody, duś 10 minut.

Dodaj koperek, natkę i 1,5 szklanki miąższu pomidorów.

Wymieszaj, napełnij masą pomidory.

Rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając, wlewaj cienkim strumieniem mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty, gładki sos.

Dopraw solą, pieprzem i gałką. Rozłóż go na pomidorach.

W naczyniu żaroodpornym zapiekaj pomidory podlane wodą przez 35 min w 180°C.

Zupa pomidorowa po włosku

1 kg pomidorów

łyżka oliwy

ząbek czosnku

szklanka domowego wywaru warzywnego

garść świeżej bazylii

sól, pieprz, oregano

Czosnek drobno posiekaj, podsmaż go krótko na oliwie, nie dopuszczając, by się zrumienił.

Dodaj pomidory, wlej wywar.

Duś kilkanaście minut, następnie rozgnieć większe kawałki widelcem (zupę można także zmiksować).

Dodaj porwane listki bazylii.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Jajka sadzone w pomidorach

2 duże pomidory

6 jajek

4 łyżki czerwonego pesto

sól, pieprz

Nagrzej piekarnik do 180°C.

Dno płaskiej formy posmaruj sosem pesto.

Pomidory pokrój na 6 grubych plastrów.

Wykrój środki, pomidorowe krążki ułóż w formie. W każdy delikatnie wbij jajko.

Posól, posyp pieprzem.

Wstaw do piekarnika na 10-15 minut, aż jajka się zetną.

Podawaj gorące.

Koktajl pomidorowy

8-10 dojrzałych pomidorów

jabłko

2 łodygi selera naciowego

2 łyżki soku z cytryny

ew. 2 łyżeczki sosu worcester

ew. ząbek czosnku

1-2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

siekana natka do posypania

Pomidory sparz, zdejmij skórkę.

Obierz jabłko, wykrój gniazdo nasienne.

Rozdrobnij warzywa i jabłko, zmiksuj.

Jeśli napój jest za gęsty, dodaj nieco wody.

Koktajl podawaj po schłodzeniu.

Przed podaniem posyp natką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA