Owoce na okrągło - dania owocowe dla dzieci
Lato otwiera przed nami nowe możliwości - także w kuchni. Dla smaku i koloru warto urozmaicać dania pachnącymi, dojrzałymi na słońcu owocami.
Najpełniejszy smak mają owoce sezonowe. Teraz właśnie możemy do woli rozkoszować się poziomkami, jagodami, malinami, borówkami amerykańskimi, morelami. To czas letnich dań z nutką sentymentu, jak na koloniach albo u babci na wakacjach: zup owocowych, naleśników i pierogów z owocowym nadzieniem, ciast z owocami. Warto także eksperymentować, łącząc różne gatunki owoców w koktajlach we wszystkich odcieniach tęczy. Proponuję jednak spróbować także smaku dań wytrawnych z dodatkiem owoców. Zbyt ostry smak sałatki warzywnej można przełamać słodyczą gruszki, winogron albo moreli, a mięso przyrządzone z pieczonymi lub duszonymi owocami chętnie spałaszuje nawet grymaśny malec.
SAŁATKA KOKTAJLOWA
20 dag piersi kurczaka
główka sałaty lodowej
2 łyżki oleju30 dag moreli
10 dag selera naciowego
10 dag winogron
małe opakowanie jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
pół łyżeczki curry
ew. ząbek czosnkusól i pieprz
Piersi kurczaka pokrój w paski i podsmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku (15 minut w temperaturze 180°C). Wszystkie warzywa i owoce umyj. Morele sparz, zdejmij skórkę, usuń pestki i pokrój w paski. Winogrona przekrój na połówki i wyjmij pestki. Pokrój seler. Przygotuj sos: połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, miodem, curry, solą i pieprzem (oraz ewentualnie bardzo drobno posiekanym czosnkiem). W miseczkach bądź pucharkach wymieszaj mięso z sałatą, selerem i owocami. Polej sosem tuż przed podaniem.
ORZEŹWIAJĄCA ZUPA
Dzieci zazwyczaj chętnie jedzą chłodniki owocowe. Na zimno można podać domową zupę wiśniową lub jagodową z makaronem. Chłodnik truskawkowy przygotowujemy, miksując truskawki z jogurtem waniliowym oraz odrobiną śmietany (najlepiej smakuje po schłodzeniu). Chłodnik w stylu włoskim przyrządza się natomiast ze zmiksowanych kawałków melona i soku wyciśniętego z pomarańczy, z dodatkiem kulek wydrążonych z melona oraz listków melisy.
SAŁATKA Z ARBUZA
pół arbuza4 gruszki
sok z limonki lub cytryny
2 łyżki syropu wiśniowego
SAŁATKA KOKTAJLOWA
20 dag piersi kurczaka
główka sałaty lodowej
2 łyżki oleju30 dag moreli
10 dag selera naciowego
10 dag winogron
małe opakowanie jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
pół łyżeczki curry
ew. ząbek czosnkusól i pieprz
Piersi kurczaka pokrój w paski i podsmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku (15 minut w temperaturze 180°C). Wszystkie warzywa i owoce umyj. Morele sparz, zdejmij skórkę, usuń pestki i pokrój w paski. Winogrona przekrój na połówki i wyjmij pestki. Pokrój seler. Przygotuj sos: połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, miodem, curry, solą i pieprzem (oraz ewentualnie bardzo drobno posiekanym czosnkiem). W miseczkach bądź pucharkach wymieszaj mięso z sałatą, selerem i owocami. Polej sosem tuż przed podaniem.
ORZEŹWIAJĄCA ZUPA
Dzieci zazwyczaj chętnie jedzą chłodniki owocowe. Na zimno można podać domową zupę wiśniową lub jagodową z makaronem. Chłodnik truskawkowy przygotowujemy, miksując truskawki z jogurtem waniliowym oraz odrobiną śmietany (najlepiej smakuje po schłodzeniu). Chłodnik w stylu włoskim przyrządza się natomiast ze zmiksowanych kawałków melona i soku wyciśniętego z pomarańczy, z dodatkiem kulek wydrążonych z melona oraz listków melisy.
SAŁATKA Z ARBUZA
pół arbuza4 gruszki
sok z limonki lub cytryny
2 łyżki syropu wiśniowego
kawałek świeżego korzenia imbiru (długości ok. 2 cm)
Umyte gruszki i arbuza obierz ze skóry. Usuń pestki i gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrój w niewielką kostkę. Korzeń imbiru obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych otworach. Syrop wiśniowy połącz z sokiem z limonki i imbirem. Sałatkę przełóż do miseczek i polej wcześniej przygotowanym sosem. 15 minut przed podaniem wstaw do lodówki. W wersji dla dorosłych do sałatki zamiast soku wiśniowego można dodać sherry.
PIERSI KACZKI Z CZEREŚNIAMI
2 piersi kacze
50 dag czereśni
sok z połowy cytryny
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
łyżeczka tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz
Czereśnie umyj i wydryluj. Piersi kacze ponacinaj delikatnie od strony skórki, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Mięso smaż na dużym ogniu, zaczynając od ponacinanej strony. Kiedy piersi delikatnie się zrumienią, odlej większą część wytopionego tłuszczu, zmniejsz ogień i do mięsa dodaj czereśnie, miód, sok z cytryny, pokrojony na płatki czosnek oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem. Duś, potrząsając od czasu do czasu patelnią, tak by składniki dobrze się wymieszały. Przed podaniem piersi pokrój pod kątem w plastry. Na talerzu polej mięso powstałym na patelni owocowym sosem.
CHŁODNIK Z BIAŁYMI CHMURKAMI
25 dag jagód
25 dag malin
12 dag poziomek
8 dag cukru łyżka soku z cytryny
łyżka cukru waniliowego
kawałek cynamonu (lub łyżeczka startego)
2-3 białka
Owoce przebierz i umyj pod bieżącą wodą. Włóż do dużego garnka, zalej 2 szklankami wody. Dodaj połowę cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Zamieszaj i gotuj 10 minut na małym ogniu, po czym zdejmij z gazu. Białka ubij na sztywno, stopniowo dosypując resztę cukru. W garnku zagotuj litr wody. Wykładaj na wrzątek porcje piany (po chwili obróć je, by ugotowały się z obu stron). Kluseczki z piany najlepiej formować za pomocą dwóch łyżek (po zrobieniu każdej kluseczki jedną z łyżek opłucz w zimnej wodzie). Z ostudzonej zupy wyjmij cynamon. Rozlej chłodnik na talerze, udekoruj chmurkami z piany. Chłodnik możesz podać z drobnym makaronem, ryżem dmuchanym, a na przyjęciu dla dzieci - nawet z bezami.
Umyte gruszki i arbuza obierz ze skóry. Usuń pestki i gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrój w niewielką kostkę. Korzeń imbiru obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych otworach. Syrop wiśniowy połącz z sokiem z limonki i imbirem. Sałatkę przełóż do miseczek i polej wcześniej przygotowanym sosem. 15 minut przed podaniem wstaw do lodówki. W wersji dla dorosłych do sałatki zamiast soku wiśniowego można dodać sherry.
PIERSI KACZKI Z CZEREŚNIAMI
2 piersi kacze
50 dag czereśni
sok z połowy cytryny
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
łyżeczka tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz
Czereśnie umyj i wydryluj. Piersi kacze ponacinaj delikatnie od strony skórki, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Mięso smaż na dużym ogniu, zaczynając od ponacinanej strony. Kiedy piersi delikatnie się zrumienią, odlej większą część wytopionego tłuszczu, zmniejsz ogień i do mięsa dodaj czereśnie, miód, sok z cytryny, pokrojony na płatki czosnek oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem. Duś, potrząsając od czasu do czasu patelnią, tak by składniki dobrze się wymieszały. Przed podaniem piersi pokrój pod kątem w plastry. Na talerzu polej mięso powstałym na patelni owocowym sosem.
CHŁODNIK Z BIAŁYMI CHMURKAMI
25 dag jagód
25 dag malin
12 dag poziomek
8 dag cukru łyżka soku z cytryny
łyżka cukru waniliowego
kawałek cynamonu (lub łyżeczka startego)
2-3 białka
Owoce przebierz i umyj pod bieżącą wodą. Włóż do dużego garnka, zalej 2 szklankami wody. Dodaj połowę cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Zamieszaj i gotuj 10 minut na małym ogniu, po czym zdejmij z gazu. Białka ubij na sztywno, stopniowo dosypując resztę cukru. W garnku zagotuj litr wody. Wykładaj na wrzątek porcje piany (po chwili obróć je, by ugotowały się z obu stron). Kluseczki z piany najlepiej formować za pomocą dwóch łyżek (po zrobieniu każdej kluseczki jedną z łyżek opłucz w zimnej wodzie). Z ostudzonej zupy wyjmij cynamon. Rozlej chłodnik na talerze, udekoruj chmurkami z piany. Chłodnik możesz podać z drobnym makaronem, ryżem dmuchanym, a na przyjęciu dla dzieci - nawet z bezami.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Ciąża geriatryczna. Co oznacza pojęcie, którym określano ciążę Meghan Markle?
-
Powrót do szkół w lutym? Przemysław Czarnek: Absolutnie zaprzeczam tej informacji
-
Kiedy powrót do szkół klas 4-8? Wirusolog: Raczej spodziewamy się, że wzrośnie liczba ognisk domowych
-
Wiozła dzieci w wózku sklepowym. Nieznajoma zwróciła jej uwagę. "To nielegalne"
-
Emerytury stażowe 2021 na nowych warunkach. Wiek emerytalny ulegnie zmianie?
- Natalia Klimas przeżywa ciężkie chwile. "Dziś czuję się jak słaba, rozhisteryzowana małolata"
- Imiona na literę K dla chłopców. Lista pięknych imion dla dzieci
- Odkryj LEGO VIDIYO - zupełnie nowy rodzaj zabawy od grupy LEGO i Universal Music Group
- Agnieszka Radwańska o macierzyństwie. "Przy małym dziecku wszystko się zmienia"
- Mama pięcioraczków została wypisana ze szpitala. "Odwiedza dzieci codziennie"