Dania do chrupania i ciamkania
Czy potrawa dla niemowlęcia musi mieć postać nieapetycznej papki? Wcale nie! Oto kilka propozycji na urozmaicenie posiłków małego stołownika. A przy okazji może i wy spróbujecie czegoś nowego?
POMIDOR NIESPODZIANKA
• twardy pomidor
• średniej wielkości mała cukinia
• plaster bakłażana
• kawałek czerwonej papryki
• plaster mozzarelli
• listek bazylii
• szczypta ziół prowansalskich
• łyżeczka oliwy extra vergine
Umyj pomidor, odetnij mu górną część i wybierz miąższ, odrzuć pestki. Umyj cukinię. Pokrój w kostkę cukinię, plaster bakłażana, paprykę i miąższ pomidora. Wrzuć pokrojone warzywa na patelnię, podlej odrobiną wody, oprósz ziołami prowansalskimi i duś pod przykryciem 20 minut, często mieszając. Przestudź masę warzywną, dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, posiekany listek bazylii i oliwę. Włóż nadzienie do pomidorowej miseczki. Podawaj na zimno.
KOLOROWA PRZEKĄSKA
• kilka różyczek brokułu
• kilka różyczek kalafiora
• kilka strączków żółtej i zielonej fasolki ew. pół łyżeczki oliwy extra vergine
Warzywa dokładnie opłucz. Z fasolki usuń końce i twarde łyko. Gotuj warzywa na parze przez kilkanaście minut, a nawet dłużej, aż będą zupełnie miękkie. Po ugotowaniu przełóż je do miseczki, przestudź, ewentualnie skrop dobrej jakości oliwą (extra vergine) i pozwól dziecku jeść rączkami. Podawaj na drugie śniadanie lub na podwieczorek jako osobne danie albo na obiad jako dodatek do mięsa bądź ryby.
KANAPKA Z OWOCAMI
• kromka pieczywa chrupkiego lekkiego lub pełnoziarnisty prostokątny wafel kukurydziany
• dwie łyżki twarożku naturalnego albo tłustego białego sera
• miękkie, dojrzałe owoce (np. pół banana, nektarynki, gruszki lub kiwi oraz kilka poziomek, truskawek, malin bądź jagód)
Owoce dokładnie umyj, osusz, truskawki oczyść z szypułek, banana obierz. Większe owoce pokrój na plasterki lub na cząstki, drobne (maliny, poziomki, jagody) rozgnieć widelcem w miseczce. Pieczywo chrupkie lub wafel podziel na mniejsze kawałki, posmaruj twarożkiem, udekoruj plasterkami owoców i kleksem musu owocowego. Podawaj na śniadanie lub na kolację. Nie dziw się, jeśli dziecko najpierw zje owoce - ich kolory na pewno je zaciekawią. Gdy będzie starsze, nauczy się jeść kanapki tak jak wszyscy
• twardy pomidor
• średniej wielkości mała cukinia
• plaster bakłażana
• kawałek czerwonej papryki
• plaster mozzarelli
• listek bazylii
• szczypta ziół prowansalskich
• łyżeczka oliwy extra vergine
Umyj pomidor, odetnij mu górną część i wybierz miąższ, odrzuć pestki. Umyj cukinię. Pokrój w kostkę cukinię, plaster bakłażana, paprykę i miąższ pomidora. Wrzuć pokrojone warzywa na patelnię, podlej odrobiną wody, oprósz ziołami prowansalskimi i duś pod przykryciem 20 minut, często mieszając. Przestudź masę warzywną, dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, posiekany listek bazylii i oliwę. Włóż nadzienie do pomidorowej miseczki. Podawaj na zimno.
KOLOROWA PRZEKĄSKA
• kilka różyczek brokułu
• kilka różyczek kalafiora
• kilka strączków żółtej i zielonej fasolki ew. pół łyżeczki oliwy extra vergine
Warzywa dokładnie opłucz. Z fasolki usuń końce i twarde łyko. Gotuj warzywa na parze przez kilkanaście minut, a nawet dłużej, aż będą zupełnie miękkie. Po ugotowaniu przełóż je do miseczki, przestudź, ewentualnie skrop dobrej jakości oliwą (extra vergine) i pozwól dziecku jeść rączkami. Podawaj na drugie śniadanie lub na podwieczorek jako osobne danie albo na obiad jako dodatek do mięsa bądź ryby.
KANAPKA Z OWOCAMI
• kromka pieczywa chrupkiego lekkiego lub pełnoziarnisty prostokątny wafel kukurydziany
• dwie łyżki twarożku naturalnego albo tłustego białego sera
• miękkie, dojrzałe owoce (np. pół banana, nektarynki, gruszki lub kiwi oraz kilka poziomek, truskawek, malin bądź jagód)
Owoce dokładnie umyj, osusz, truskawki oczyść z szypułek, banana obierz. Większe owoce pokrój na plasterki lub na cząstki, drobne (maliny, poziomki, jagody) rozgnieć widelcem w miseczce. Pieczywo chrupkie lub wafel podziel na mniejsze kawałki, posmaruj twarożkiem, udekoruj plasterkami owoców i kleksem musu owocowego. Podawaj na śniadanie lub na kolację. Nie dziw się, jeśli dziecko najpierw zje owoce - ich kolory na pewno je zaciekawią. Gdy będzie starsze, nauczy się jeść kanapki tak jak wszyscy
ŁOSOŚ CAŁKIEM INACZEJ
• mały kawałek filetu z łososia bez skóry (ok. 5 dag)
• szczypta naturalnego kakao (bez cukru)
• łyżeczka oliwy extra vergine
• łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Uważnie obejrzyj filet z łososia, czy nie pozostała na nim żadna ość. Oprósz rybę z obu stron kakao, wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową lub teflonową i smaż 3 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, polej sosem rybę i podawaj (np. z dodatkiem odrobiny ryżu i krążkami ugotowanej do miękkości marchewki).
Łososia przygotowanego w ten sposób (odrobinę dosolonego do smaku) możesz zaserwować także dorosłym.
KURCZAK W WARZYWNYM OGRÓDKU
• nieduży plaster mięsa kurczaka (ok. 3 dag)
• dojrzały pomidor
• pół małej młodej cukinii
• łyżeczka oliwy extra vergine
Pomidor zanurz we wrzątku na minutę, wyjmij z wody, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój go w kostkę. Cukinię dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso oczyść z błon. Warzywa i mięso umieść w pojemniku do gotowania na parze. Gotuj 15 minut. Przed podaniem pokrój mięso na cienkie słupki. Serwuj z ugotowanymi na miękko warzywami i odrobiną oliwy jako danie obiadowe.
• mały kawałek filetu z łososia bez skóry (ok. 5 dag)
• szczypta naturalnego kakao (bez cukru)
• łyżeczka oliwy extra vergine
• łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Uważnie obejrzyj filet z łososia, czy nie pozostała na nim żadna ość. Oprósz rybę z obu stron kakao, wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową lub teflonową i smaż 3 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, polej sosem rybę i podawaj (np. z dodatkiem odrobiny ryżu i krążkami ugotowanej do miękkości marchewki).
Łososia przygotowanego w ten sposób (odrobinę dosolonego do smaku) możesz zaserwować także dorosłym.
KURCZAK W WARZYWNYM OGRÓDKU
• nieduży plaster mięsa kurczaka (ok. 3 dag)
• dojrzały pomidor
• pół małej młodej cukinii
• łyżeczka oliwy extra vergine
Pomidor zanurz we wrzątku na minutę, wyjmij z wody, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój go w kostkę. Cukinię dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso oczyść z błon. Warzywa i mięso umieść w pojemniku do gotowania na parze. Gotuj 15 minut. Przed podaniem pokrój mięso na cienkie słupki. Serwuj z ugotowanymi na miękko warzywami i odrobiną oliwy jako danie obiadowe.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Ulga na dziecko 2021. Nawet 4 tys. złotych dla rodziców, którzy spełnią określone warunki
-
Dziecko dobrze rozwiązało zadanie z matematyki, nauczycielka odjęła punkty. Powód może dziwić
-
Kiedy klasy 4-8 wrócą do szkoły? Dzieci boją się lekcji online. "Nagrał mnie, jak ćwiczyłem"
-
Ulga na dziecko 2021. Rodzice mogą dostać nawet 4 tys. złotych
-
W powrocie do szkoły mają pomóc programy Ministerstwa Edukacji. Czarnek: "Dzieci zostaną przebadane z uwagi na problemy psychologiczne"
- Dni wolne od pracy 2021. Którego jest Wielkanoc?
- Lektury obowiązkowe - egzamin ósmoklasisty 2021. W tym roku lista jest okrojona
- Kiedy będzie wypłacana 13. emerytura? Będzie niższa niż minimalna. Kiedy spodziewać się pieniędzy? [TERMINY]
- Ile jest rodzinnego na dziecko? Od 95 do 135 złotych na dziecko. Od czego zależy wysokość świadczenia?
- Kiedy powrót do szkoły 2021? Będą zmiany. Minister Czarnek zapowiada setki milionów złotych na ratowanie sytuacji dzieci