Warzywne triki

Znudziło ci się robienie wciąż papki z marchewki? Zaproponuj dziecku cukinie, szparagi, dojrzałe pomidory.

CHŁODNIK POMIDOROWY

2 dojrzałe pomidory

kilka łodyżek szczypiorku

kilka listków świeżej bazylii

łyżeczka oliwy

Pomidory zalej wrzątkiem, po minucie wyjmij i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj. Bazylię i szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Pulpę pomidorową przelej do miseczki, dodaj oliwę, zamieszaj i oprósz ziołami.

CUKINIA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI I FETĄ

1 kg cukinii

50 dag pomidorów

20 dag fety

cebula, ząbek czosnku

6 łyżek oliwy

gałązka świeżego rozmarynu

Cukinie umyj, odkrój końce i pokrój na plasterki. Opłucz rozmaryn, oberwij igiełki i drobno je posiekaj. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj cukinie i rozmaryn. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skóry, przekrój na pół, miąższ pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy warzywa zmiękną, a woda odparuje, przełóż masę do żaroodpornej formy. Na wierzchu połóż kawałki fety. Zapiekaj w 180°C przez 5-10 minut. Podawaj z chlebem. (Porcja dla rodziny)

RZODKIEWKI NA BIAŁO

kilka dużych rzodkiewek

kilka łyżek jogurtu naturalnego

gałązka koperku

Rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij im końce. Zetrzyj na tarce o małych otworach, wymieszaj z jogurtem naturalnym, oprósz opłukanym i posiekanym koperkiem. Podawaj na śniadanie lub na kolację, np. z waflem ryżowym albo kukurydzianym.

WARZYWNE FRYTKI

pietruszka, marchewka

1-2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

Warzywa dokładnie wyszoruj, obierz, opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie słupki (wielkości tradycyjnych frytek ziemniaczanych). Na patelnię teflonową wlej trochę oleju lub oliwy. Gdy tłuszcz rozgrzeje się, wrzuć na patelnię pokrojone warzywa i smaż kilka minut, stale mieszając, aż zmiękną i lekko ściemnieją. Takie warzywne frytki możesz przyprawić ulubionymi ziołami. W ten sam sposób możesz przyrządzić również seler.

OLIWA - TAK, SÓL - NIE

Do gotowanych warzyw dodawaj kapkę bezerukowego oleju rzepakowego, oliwy extra vergine lub świeżego masła. Tłuszcz ułatwia przyswajanie niektórych witamin. Potraw dla niemowlęcia nie należy solić.

Copyright © Agora SA