Warzywne triki
Znudziło ci się robienie wciąż papki z marchewki? Zaproponuj dziecku cukinie, szparagi, dojrzałe pomidory.
CHŁODNIK POMIDOROWY
2 dojrzałe pomidory
kilka łodyżek szczypiorku
kilka listków świeżej bazylii
łyżeczka oliwy
Pomidory zalej wrzątkiem, po minucie wyjmij i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj. Bazylię i szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Pulpę pomidorową przelej do miseczki, dodaj oliwę, zamieszaj i oprósz ziołami.
CUKINIA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI I FETĄ
1 kg cukinii
50 dag pomidorów
20 dag fety
cebula, ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
gałązka świeżego rozmarynu
Cukinie umyj, odkrój końce i pokrój na plasterki. Opłucz rozmaryn, oberwij igiełki i drobno je posiekaj. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj cukinie i rozmaryn. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skóry, przekrój na pół, miąższ pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy warzywa zmiękną, a woda odparuje, przełóż masę do żaroodpornej formy. Na wierzchu połóż kawałki fety. Zapiekaj w 180°C przez 5-10 minut. Podawaj z chlebem. (Porcja dla rodziny)
RZODKIEWKI NA BIAŁO
kilka dużych rzodkiewek
kilka łyżek jogurtu naturalnego
gałązka koperku
Rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij im końce. Zetrzyj na tarce o małych otworach, wymieszaj z jogurtem naturalnym, oprósz opłukanym i posiekanym koperkiem. Podawaj na śniadanie lub na kolację, np. z waflem ryżowym albo kukurydzianym.
WARZYWNE FRYTKI
pietruszka, marchewka
1-2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Warzywa dokładnie wyszoruj, obierz, opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie słupki (wielkości tradycyjnych frytek ziemniaczanych). Na patelnię teflonową wlej trochę oleju lub oliwy. Gdy tłuszcz rozgrzeje się, wrzuć na patelnię pokrojone warzywa i smaż kilka minut, stale mieszając, aż zmiękną i lekko ściemnieją. Takie warzywne frytki możesz przyprawić ulubionymi ziołami. W ten sam sposób możesz przyrządzić również seler.
OLIWA - TAK, SÓL - NIE
Do gotowanych warzyw dodawaj kapkę bezerukowego oleju rzepakowego, oliwy extra vergine lub świeżego masła. Tłuszcz ułatwia przyswajanie niektórych witamin. Potraw dla niemowlęcia nie należy solić.
2 dojrzałe pomidory
kilka łodyżek szczypiorku
kilka listków świeżej bazylii
łyżeczka oliwy
Pomidory zalej wrzątkiem, po minucie wyjmij i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj. Bazylię i szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Pulpę pomidorową przelej do miseczki, dodaj oliwę, zamieszaj i oprósz ziołami.
CUKINIA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI I FETĄ
1 kg cukinii
50 dag pomidorów
20 dag fety
cebula, ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
gałązka świeżego rozmarynu
Cukinie umyj, odkrój końce i pokrój na plasterki. Opłucz rozmaryn, oberwij igiełki i drobno je posiekaj. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj cukinie i rozmaryn. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skóry, przekrój na pół, miąższ pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy warzywa zmiękną, a woda odparuje, przełóż masę do żaroodpornej formy. Na wierzchu połóż kawałki fety. Zapiekaj w 180°C przez 5-10 minut. Podawaj z chlebem. (Porcja dla rodziny)
RZODKIEWKI NA BIAŁO
kilka dużych rzodkiewek
kilka łyżek jogurtu naturalnego
gałązka koperku
Rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij im końce. Zetrzyj na tarce o małych otworach, wymieszaj z jogurtem naturalnym, oprósz opłukanym i posiekanym koperkiem. Podawaj na śniadanie lub na kolację, np. z waflem ryżowym albo kukurydzianym.
WARZYWNE FRYTKI
pietruszka, marchewka
1-2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Warzywa dokładnie wyszoruj, obierz, opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie słupki (wielkości tradycyjnych frytek ziemniaczanych). Na patelnię teflonową wlej trochę oleju lub oliwy. Gdy tłuszcz rozgrzeje się, wrzuć na patelnię pokrojone warzywa i smaż kilka minut, stale mieszając, aż zmiękną i lekko ściemnieją. Takie warzywne frytki możesz przyprawić ulubionymi ziołami. W ten sam sposób możesz przyrządzić również seler.
OLIWA - TAK, SÓL - NIE
Do gotowanych warzyw dodawaj kapkę bezerukowego oleju rzepakowego, oliwy extra vergine lub świeżego masła. Tłuszcz ułatwia przyswajanie niektórych witamin. Potraw dla niemowlęcia nie należy solić.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Ulga na dziecko 2021. Nawet 4 tys. złotych dla rodziców, którzy spełnią określone warunki
-
Konferencja ministra zdrowia dzisiaj? Nowe obostrzenia będą prawdopodobnie dotyczyć poszczególnych województw
-
Szkoły zamknięte do końca roku 2021? Przemysław Czarnek: Prędzej czy później ten powrót nastąpi
-
64-latka urodziła bliźnięta. Sąd odebrał jej prawa rodzicielskie
-
Joanna Krupa pokazała nowe wideo z córeczką. Fani: Niunia na sobie bodziaka i jest jej wygodnie. Mega szacunek za tą "normalność"
- Konferencja ministra edukacji 3 marca ws. matur. Minister Czarnek: Harmonogram realizujemy konsekwentnie
- Dwie uczelnie zaniżały zdawalność egzaminów. Minister Czarnek: Skandal, który będę wyjaśniał
- Bezwarunkowy dochód podstawowy. Od kiedy? Równo 1200 zł dla każdego, 600 zł dla dzieci
- Rok szkolny 2021. Co z wakacjami? MEN: Trudno powiedzieć, jaką będziemy mieli sytuację w czerwcu, w lipcu czy sierpniu
- Uczniowie nie chcą włączać kamerek na lekcjach zdalnych. "To tak, jakby przeglądać się cały czas w lustrze"