fruktoza

Więcej o:

fruktoza

  • Fruktoza - dlaczego trzeba na nią uważać?

    Co to jest fruktoza? Fruktoza jest monosacharydem, czyli cukrem prostym. Naturalnie występuje w owocach i miodzie, jej niewielkie ilości spotykane są również w warzywach. Potocznie określa się jako cukier owocowy. Ale to nie wszystko. Fruktozę można odnaleźć w cukrze spożywczym (w postaci sacharozy

  • Nietolerancja fruktozy - rodzaje, przyczyny i objawy. Dieta

    Nietolerancja fruktozy to nieprawidłową reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających fruktozę - cukier owocowy. Fruktoza to cukier prosty, a jego podstawowym źródłem są owoce, miód i hydrolizowana w przewodzie pokarmowym człowieka sacharoza. Nietolerancja fruktozy często

  • Nietolerancja fruktozy

    Nietolerancja fruktozy (zaburzenie wchłaniania fruktozy w jelitach - brak nośników dla fruktozy) może być dziedziczna i daje dość typowe objawy, które Pani doskonale zna. Jedyny sposób leczenia to ograniczenie fruktozy w diecie i stosowanie pokarmów, w których stosunek fruktozy do glukozy jest jak

  • Fruktoza

    : prawdopodobnie specyficzny metabolizm fruktozy powoduje jej bezpośrednią przemianę w tłuszcz. Poza tym nadmiar fruktozy może powodować biegunki i bóle brzucha. Wychodzi na to, że bezpieczny cukier to ten spożywany w małych ilościach.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy - czym jest i dlaczego jest szkodliwy?

    na działanie drobnoustrojów i hamuje ich rozwój. Poza tym, jest odporny na niską temperaturę i nie zamarza. Produkuje się go ze skrobi kukurydzianej, a czasami, choć o wiele rzadziej, ze skrobi pszenicznej. HFCS zawiera: 55 proc. fruktozy, 42 proc. glukozy i około 3 proc. innych cukrów. Syrop glukozowo

  • Samym mlekiem

    Jeżeli wymiotom towarzyszą wyraźne objawy awersji do warzyw, owoców (czy także miodu?), to w grę może wchodzić zaburzenie metabolizmu fruktozy, czyli inaczej cukru owocowego. Diagnozę mogą postawić kliniki schorzeń metabolicznych. Leczenie polega na całkowitym wyeliminowaniu fruktozy z diety

  • Węglowodany - podział, funkcje w organizmie, zapotrzebowanie

    cząsteczki sacharydu. To cukry proste, inaczej monosacharydy (jednocukry). Monosacharydy najczęściej występujące w żywności to glukoza i fruktoza. Z glukozy, która występuje w owocach, sokach owocowych i miodzie organizm potrafi wytworzyć wszystkie inne cukry. Fruktoza jest obecna w owocach, sokach owocowych

  • Miód

    nim herbatę lub zupy mleczne (ale nie gorące - miód traci wtedy wiele zalet), dodawać do deserów. To zastrzyk energii - w skład miodu wchodzą łatwoprzyswajalne cukry proste (fruktoza i glukoza). Ma on niekwestionowane właściwości bakteriobójcze, działa konserwująco. Miód właściwie w ogóle się nie psuje, może

  • Figa

    pod każdą postacią (lepiej na surowo niż w formie ultrasłodkiego dżemu), są bowiem bogatym źródłem składników mineralnych (potas, wapń, magnez, fosfor), witamin (C, z grupy B, beta-karotenu) i błonnika. Oczywiście jemy je z umiarem - świeże figi zawierają do 25 proc. fruktozy i glukozy, a suszone nawet do 75 proc

Copyright © Agora SA