Śniadanie wielkanocne to bardzo obfity posiłek. Ogólnie to, co pojawia się na świątecznym stole jest często bardzo ciężkostrawne. Niemniej jednak święta zawsze są okazją do odpuszczenia nieco rygorów dietetycznych. Z całą pewnością raz do roku możemy sobie pozwolić na taką sutą ucztę. Wśród serwowanych specjałów znajdzie się:
Tylko co z tych wszystkich pyszności mogą zjeść nasze dzieci? Teoretycznie wszystko, a w praktyce, na niektóre dania należy uważać, by nie wywołać u dziecka dolegliwości brzusznych lub alergicznych.
Kiedy jemy śniadanie wielkanocne rzadko zastanawiamy się nad tym, które potrawy są odpowiednie dla najmłodszych. W niedzielny poranek, po mszy rezurekcyjnej zasiadamy do stołu i rozpoczynamy biesiadowanie, w którym uczestniczą wszyscy, także ci najmłodsi członkowie rodziny. W zależności od ich wieku i upodobań kulinarnych, ale także ograniczeń wynikających np. z alergii pokarmowych, nie każde pojawiające się na stole danie będzie dla nich odpowiednie. Jako rodzice musimy szczególnie uważać na to, co znajdzie się na talerzach naszych pociech. Dlatego warto przed uroczystością zadbać o specjalne menu.
Co na śniadanie wielkanocne dla dzieci? Nie da się ukryć, że tradycyjne menu jest dość ciężkostrawne. Takich potraw unikają na co dzień osoby mające problemy z układem pokarmowym, dbające o linię, ale także najmłodsi, których możliwości trawienne nie są jeszcze w pełni ukształtowane, a przez to zjadanie tak obfitujących w tłuszcz i węglowodany pokarmów może wywoływać różnego typu sensacje żołądkowe. Jak nie dopuścić do takiej sytuacji?
Poza wymienionymi wyżej produktami, warto podać dziecku odrobinę każdego dania do spróbowania, zwłaszcza jeśli przejawia apetyt na znajdujące się na stole frykasy.
Dania wielkanocne dla dzieci można przygotować samemu wcześniej. Wtedy będziemy mieć pewność, że cała rodzina otrzyma odpowiednio zbilansowany posiłek, dostosowany do wieku i możliwości.
Co będzie odpowiednie dla najmłodszych?
Pokarmy w koszyczku dla dzieci, to dokładnie te same elementy, które znajdują się również w "dorosłej" wersji. Nie od dziś wiadomo, że zwyczaj święcenia jedzenia najbardziej atrakcyjny jest właśnie dla najmłodszych. Dzieci chętnie niosą swój koszyczek i dbają o niego w drodze do kościoła. Nie zabierajmy im tej przyjemności. Wspólnie przygotujmy również święconkę, w której powinny się znaleźć:
Koszyczek trzeba wyłożyć czystą, wyprasowaną serwetką, a na niej ułożyć wszystkie produkty. Zawsze modne jest dodatkowe dekorowanie święconki bukszpanem, wstążkami, sizalem, piórkami lub specjalną materiałową opaską okalającą koszyczek.