Rzeżucha na Wielkanoc to coś, co może ozdobić stół, ale być też smacznym dodatkiem np. do jajek. Jej uprawa nie jest skomplikowana, właściwie wszystko, co potrzebujemy to nasiona, resztę mamy w domu.
Rzeżuchę dobrze jest wysiewać na płaskim podłożu, wtedy mamy pewność, że wyrośnie równomiernie. Ta roślina ładnie wygląda też wysiana na podłożu rozłożonym np. na odwróconej miseczce - trzeba tylko pamiętać, aby dokładnie umieścić nasionka. Na takim "górzystym" podkładzie rzeżucha może rosnąć w każdą stronę, jeśli wolimy ład i porządek, wybierzmy jednak coś płaskiego.
Jeśli chcemy uprawiać rzeżuchę, musimy pamiętać, że lubi ona wilgoć. Dobrze, aby podłoże, na którym rośnie pieprzyca siewna (tak, tak właściwie nazywa się rzeżucha) było cały czas mokre. Uwaga! Nie możemy jej przelać, podłoże ma być mokre, ale wody nie może być za dużo, nasiona (a później roślinki) nie mogą w niej pływać.
Rzeżucha lubi ciepło, najlepiej hodować ją na parapecie, gdzie będzie miała dużo światła. Niektórzy przyśpieszają wzrost rzeżuchy umieszczając przykrywając ją np. w foliowej torebce - owszem, rośnie ona wtedy szybciej, jednak łatwo także o pleśń, co nie jest już takie fajne. Nasionka kiełkują już po 2-3 dniach, więc jeśli rzeżuchę zasadzimy odpowiednio wcześniej, będzie ona cieszyła nasze oko na Wielkanoc.
Uprawa rzeżuchy krok po kroku: zobacz zdjęcia>>
Rzeżucha jest jedną z najprostszych do stworzenia wielkanocnych ozdób. Zielona łączka ładnie wygląda sama w sobie, możemy powtykać w nią kurczaczki, zajączki lub malutkie pisanki. Ciekawym pomysłem jest też zasadzenie rzeżuchy w wydmuszce - i tu sposobów jest kilka, umieścić nasionka w jajku na którym domalujemy twarz, rzeżucha będzie wtedy pełniła rolę włosów albo w ozdobionym wcześniej jajku (np. zafarbowanym w łupinach cebuli).
Nie możemy zapominać, że rzeżucha jest nie tylko fajną wielkanocną dekoracją. Możemy ją jeść i wyjdzie nam to na zdrowie. Rzeżucha zawiera witaminy z grupy B, zasmakować w niej powinny kobiety w ciąży (zawiera kwas foliowy). Znajdziemy w niej także witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, chrom, jod i siarkę (to ona odpowiada za specyficzny smak). Rzeżucha ma właściwości moczopędne, zwalcza także bakterie, które znajdują się w układzie pokarmowym. Dodawajmy ją więc do wielkanocnych potraw, posypujmy nią jajka, ozdabiajmy sałatki - nie odkładajmy na bok, ale zjadajmy (oczywiście w rozsądnych ilościach).