Wybierając ekologiczne produkty, dbasz nie tylko o dziecko, ale i o środowisko naturalne. Jak powstaje żywność w najwyższej jakości BIO?

Dla każdego rodzica najważniejsze jest to, żeby dziecko było zdrowe i wychowywało się w jak najlepszych warunkach. Świadomość tego, jak istotna jest bliskość natury, zdrowe odżywianie, czyste powietrze i troska również o przyrodę, która jest dziedzictwem naszych dzieci, skłania wielu rodziców do sięgania po plony rolnictwa ekologicznego. Co właściwie znaczy, że żywność jest ekologiczna i dlaczego wybieranie takich produktów w żywieniu dzieci jest kluczowe dla ich prawidłowego rozwoju?

Wyobraźmy sobie świat, którego pragniemy dla naszych dzieci i jedzenie, jakim chcemy je karmić. Widzimy miejsce, gdzie uprawa odbywa się zgodnie z naturalnymi procesami, które od wieków zachodziły na Ziemi. Zajmują się nią ludzie, którzy patrzą na przyrodę szerzej niż tylko na plony, które zbierają. Zboża i trawy ścina się tylko wczesnym rankiem lub wieczorem, czyli wtedy, gdy pszczoły już odpoczywają po dniu zapylania. Wyobraźmy sobie, że do spustoszonych niegdyś przez chemikalia zbiorników wodnych wracają ryby, a lasy wokół pól zasiedlają ptaki, których kiedyś tam nie było. Na szczęście to nie są tylko mrzonki. Są jeszcze rolnicy, którzy nie używają pestycydów i chemii rolnej. Tak? A co w zamian? Na przykład cebula, która rosnąc wśród marchwi odstrasza swoim intensywnym zapachem szkodniki.

Rośliny posadzone na obrzeżu pól stanowią wabik dla chrząszczy, które zamiast niszczyć uprawy, właśnie tam, na obrzeżach znajdują swoje miejsce do życia. Takie miejsca istnieją, np. na zielonej Warmii, którą do realizowania swojej pasji do rolnictwa ekologicznego wybrał sobie Stefan Hipp, właściciel firmy produkującej ekologiczną żywność dla dzieci. Właśnie na Warmii znajduje się jedno z jego największych gospodarstw, które dostarcza zbóż i warzyw do dziecięcych słoiczków. Jego podejście do ziemi i przyrody jako całości pokazuje, że nawet na tak dużą skalę można produkować żywność w zgodzie z naturą, w pełni ekologiczną i bezpieczną dla maluchów.

Na zdjęciu Pan Stefan Hipp.Na zdjęciu Pan Stefan Hipp. Materiał promocyjny

Zasady rolnictwa ekologicznego

Ekologiczne podejście do życia wynika często z troski nie tylko o siebie, ale i o otaczający nas świat. Taka idea przyświeca właśnie ekologicznemu rolnictwu. Jego fundamentem jest holistyczne spojrzenie na przyrodę, a nie wyłącznie na roślinę, która daje zbiory. Dlatego w ekologicznych uprawach, które mają odpowiednie certyfikaty, nie stosuje się chemicznych oprysków. Takie zabiegi są szkodliwe zarówno dla wód gruntowych, gleby, owadów, jak i samych roślin oraz przede wszystkim dla nas – konsumentów.

Rolnictwo ekologiczne wymaga cierpliwości i nakładu pracy. To, co w gospodarstwie  konwencjonalnym załatwiają pestycydy, na polach HiPP odbywa się ręcznie lub przy użyciu lekkich maszyn i narzędzi. I choć wydaje się to niemożliwe, to praktyka pokazuje, że umiejętne zabiegi, znajomość roli i czas mogą zwalczać jeden z głównych problemów rolników – chwasty, np. pozwalając sąsiadującym roślinom rzucać na nie cień i tym samym ograniczać dostęp światła, co powoduje naturalne obumieranie chwastów.

Problem chwastów jest też związany z GMO, którego rolnictwo ekologiczne nie dopuszcza. Jeśli GMO jest dla was nieco tajemniczym hasłem, to już wyjaśniamy, o co w nim chodzi. Ingerencję w genotyp rośliny stosuje się najczęściej z jednego powodu – by uodpornić ją na działanie środków chwastobójczych. Uprawianie roślin modyfikowanych genetycznie jest w rolnictwie ekologicznym właściwie niepotrzebne, ponieważ środki chwastobójcze są z zasady wykluczone.

Z szacunku do ziemi i w celu poprawy jakości gleby stosuje się płodozmian, który polega na sadzeniu na tym samym polu co rok innych roślin, które mają różne wymagania i takich, które oddają glebie wartościowe składniki, przygotowując ją do wykarmienia kolejnych warzyw lub zbóż. Na polach HiPP między okresami, gdy rośnie na nich pszenica, rozsiewa się koniczynę, która w trakcie kwitnięcia daje nektar pszczołom, ziemię wzbogaca w azot, a po ścięciu pozostawia się ją na polu, co działa jak kompost. Oczekiwanie od ziemi, że będzie w stanie żywić latami jeden i ten sam gatunek, wymagałoby stosowania dużych ilości środków poprawiających właściwości gleby. Przy troskliwym podejściu podpartym wiedzą można tego uniknąć.

HippHipp materiał promocyjny

Zdrowie zaczyna się od gleby

Przygotowanie gleby pod uprawę ekologiczną to proces czasochłonny. Zajęło wiele lat, nim na warmińskich polach, które osobiście wybrał Stefan Hipp, udało się przywrócić dawną żyzność i usunąć zanieczyszczenia, które nawarstwiały się latami. Sam opowiada, że w stawie położonym pomiędzy jego polami, gdy zaczynał na nich pracę, nie było ani jednej ryby. Chemikalia spływały z pól do wody i wytępiły w niej życie. Dziś woda w stawie jest znów przejrzysta i pływają w niej ryby.

W rolnictwie ekologicznym to gleba odgrywa najważniejszą rolę. Skrywa w sobie miliardy drogocennych składników, jest domem dla pracowitych dżdżownic, bakterii, alg czy grzybów. Wszystkie te elementy spełniają swoją nieocenioną rolę. Obecność dżdżownic świadczy o zdrowiu ziemi. Dla porównania: na 1m² ekologicznego pola może mieszkać nawet 500 dżdżownic, natomiast na 1m² pola rolnictwa konwencjonalnego znajdziemy ich jedynie około 20. A to one najlepiej użyźniają glebę, drążąc w niej niezliczone kilometry tuneli. Ich sieć sprawia, że gleba jest napowietrzona i ma strukturę gąbki. To oznacza, że będzie w stanie przechować nawet pięć razy więcej wody, niż na polach uprawianych w sposób konwencjonalny, na których pracują ciężkie maszyny rolnicze.

Najlepsza jakość w zgodzie z naturą

Żywność, która trafia do dziecięcego brzuszka, musi spełniać rygorystyczne standardy, a jeśli podczas jej produkcji wykazano się niebywałą troską o każdy element ekosystemu, to z pewnością zaowocuje zdrowym i naturalnym środowiskiem do życia w przyszłości. Filozofia zrównoważonego rozwoju przejawia się w 60-letnim doświadczeniu HiPP w rolnictwie ekologicznym.

Warmińskie pola, na których rosną ich marchewki, ziemniaki czy zboża przeznaczone dla najmłodszych, są położone z dala od terenów potencjalnie szkodliwych dla upraw. Otoczone naturalną barierą lasu są osłonięte przed zanieczyszczeniem, które mógłby przynieść wiatr. Nie dziwi zatem, że pośród pól i terenów HiPP znajdą schronienie liczne gatunki zwierząt, w tym np. 180 gatunków różnych ptaków. Rolnictwo, które szanuje naturę i potrafi z nią koegzystować, powinno i może być nadrzędnym celem producentów żywności. Dopiero gdy pozwala się naturze działać, obdarza się ją cierpliwością i szacunkiem, oddaje ona to, co ma najlepsze - zdrowe jedzenie.

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Gwarancją wyboru ekologicznych wyrobów jest kierowanie się odpowiednimi oznaczeniami. Unijne logo produkcji ekologicznej, czyli zielony prostokąt z białymi gwiazdkami w kształcie liścia, znajduje się na każdym produkcie, któremu odpowiednia jednostka przyznała certyfikat. Jest on ważny przez 12 miesięcy. Po tym czasie przeprowadzane są kolejne kontrole i certyfikat może zostać przedłużony lub odebrany. HiPP, jako pionier rolnictwa ekologicznego i największy na świecie producent ekologicznej żywności dla dzieci, wprowadził własne, znacznie bardziej rygorystyczne zasady i kontrole niż wymaga tego prawo. Na słoiczkach HiPP można znaleźć znak HiPP BIO, który jest symbolem najwyższej ekologicznej jakości, za którą ręczy osobiście sam właściciel - Stefan Hipp. Jest czwartym pokoleniem rodziny Hipp, które produkuje żywność dla dzieci i niemowląt. Kontynuując wieloletnią tradycję, działa w trosce o środowisko naturalne, zachowanie różnorodności biologicznej, ochronę klimatu oraz o zaufanie konsumentów, zwłaszcza tych najmłodszych.

Więcej o: