Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia są dla wielu osób wyjątkowym okresem. Ci, którzy na co dzień nie przyrządzają pracochłonnych dań, przed wigilią często spędzają więcej czasu w kuchni, by później cieszyć się z rodziną smakiem charakterystycznych potraw. W Polsce na wigilijnych stołach, oprócz karpia, pierogów z kapustą i grzybami oraz barszczu, króluje sałatka jarzynowa. Chociaż jej przygotowanie bywa czasochłonne, nie należy do szczególnie skomplikowanych dań. W artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na pyszną sałatkę jarzynową i zdradzamy triki, dzięki którym nakłonisz do jej spróbowania najmłodszych i najbardziej wybrednych uczestników Wigilii.
Składniki na sałatkę jarzynową:
- 2 ugotowane ziemniaki
- mały seler
- 4 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 jajka na twardo
- 3 ogórki kiszone
- puszka groszku
- jabłko
- majonez
- słodka cebula
- sól, cukier i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki, marchewkę, jajka i pietruszkę dokładnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Odsącz ogórki i groszek z zalew, wsyp do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Do sałatki wlej majonez, dodaj sól, pieprz oraz cukier (wedle uznania), a na koniec ponownie wymieszaj.
Sałatka jarzynowa - jak zachęcić dzieci do spróbowania tego dania?
Jeżeli masz do czynienia z małym niejadkiem, pamiętaj, że wygląd potrawy może mieć dla niego kluczową rolę. Dzieci często unikają jedzenia, które ich zdaniem wygląda nieestetycznie. Podaj sałatkę w miseczce z ulubionymi bohaterami dziecka (np. z Batmanem czy Spidermanem). Nie zapominaj też o dekorowaniu jedzenia. Sprawdzonym trikiem jest "układanie wzorów" z jedzenia np. uśmiechniętej buźki z groszku, plasterka jabłka z wyciętymi "oczami i buzią"; "narysowanie" pierwszej litery imienia dziecka majonezem.