To święto w 1984 roku na stałe wprowadził do naszych kalendarzy ówczesny prezydent Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej – Ronald Reagan. Cały lipiec został ogłoszony miesiącem lodów, ale każda trzecia niedziela miesiąca miała być obchodzona szczególnie, jako Narodowy Dzień Lodów (National Ice Cream Day). Bez względu na dokładną genezę wprowadzenia tego święta, lipiec jest świetnym momentem na jego celebrowanie razem z dziećmi. Mamy wtedy pełnię lata, dni są długie, ciepłe i słoneczne, równolegle odczuwamy już wakacyjne emocje, czyli pełnię radości i zadowolenia. W ten czas jedzenie lodów wpisuje się wprost wyśmienicie! Bo przecież jedząc je zarówno dorośli, jak i dzieci właśnie tak powinni się czuć, a smak i konsystencja tego deseru mają kojarzyć się z pozytywnymi chwilami.
Skąd w ogóle wzięły się lody i czy od razu były tak popularnym i lubianym deserem? Sięgając do historii, okazuje się, że nie. Pierwsze wzmianki o mrożonych przekąskach pojawiają się jeszcze w czasach przed naszą erą i sięgają terytorium Chin. Tamtejsi mieszkańcy przygotowywali najprawdopodobniej mieszanki różnych produktów i schładzali je w śniegu lub w przerębli. W naszej erze również nie brakuje informacji o jedzeniu, które przypominało lody – zamrożonych napojach owocowych, czy śniegu uzupełnianym sokami. Więcej danych na temat tego deseru przyniósł XV i XVI w. To wtedy zaczęto tworzyć przepisy na lody, wymieniać się nimi i ulepszać tak, że niemal przypominały te, które znamy dzisiaj. Były to jednak czasy, kiedy dostęp do nich mieli jedynie ludzie bogaci i z wyższych sfer. Kolejne stulecia to coraz szersza popularyzacja lodów. Pojawiły się pierwsze lodziarnie (w XVII wieku we Francji), fabryki lodów (w XIX wieku w USA) i chłodnie przemysłowe (w XIX wieku w Niemczech). Automatyzacja procesu produkcji, hurtowe ilości, ułatwienia w przechowywaniu, transporcie i dystrybucji lodów znacznie zwiększyły ich popularność i obniżyły cenę. Lody stały się dostępne niemal dla wszystkich, zachwycając swoim smakiem i przynosząc ze sobą radosne i błogie chwile.
Jak zatem świętować Dzień Lodów? Przede wszystkim pogodnie i wesoło! Właśnie ta idea przyświecała Ronaldowi Reaganowi, kiedy ustanawiał to święto. To podejście zgodne jest również z wizją marki Algida, która tworzy lody po to, by dawać radość. Jednocześnie idzie to w parze z umożliwieniem rodzicom i opiekunom dokonania przemyślanych i dobrych wyborów zakupowych, wynikających z troski o prawidłowe żywienie. Na tym właśnie skupia się kampania „Odpowiedzialnie z myślą o dzieciach". Jej głównym założeniem jest odpowiedzialnie tworzyć, sprzedawać i komunikować wybrane produkty, pamiętając o zaleceniach zdrowego żywienia, tak ważnych wśród dzieci w wieku szkolnym. Specjalnie zaprojektowane logo akcji widoczne jest na każdym opakowaniu lodów. Dzięki temu nawet słodka przekąska może być produktem godnym zaufania, czyli wyprodukowanym i zaprojektowanym w taki sposób, który nie będzie szkodził naszym dzieciom. Gdziekolwiek zatem się wybierzecie i jakiekolwiek czynności zaplanujecie – w parku, na spacerze, podczas wspólnego uprawiania sportu, czy po prostu spokojnych chwil w domu - bez obaw i wyrzutów sumienia możesz uczcić Dzień Lodów odpowiednim deserem, nie zapominając przy tym o zachowaniu umiaru.
Dzień Lodów to oczywiście nie jedyny czas, kiedy możemy wspólnie z dziećmi próbować tych wyśmienitych deserów! Jedzenie lodów ma sprawiać radość bez względu na czas ich konsumpcji. Wszystkie lody marki Algida mają taki kształt, konsystencję, kolor i smak, by dawały jeszcze więcej szczęścia i przyjemności. Zostały one stworzone wspólnie z marką Disney, dlatego znajdziemy wśród nich znane i uwielbiane przez dzieci postaci z filmów i bajek, takich jak między innymi „Star Wars", „Avengers", czy „Kraina Lodu". Wśród orzeźwiających produktów lodowych nie zabrakło także tych o radosnych, zakręconych kształtach, czyli „Twister Phoenix" i „Twister Green". Algida dobrze wie, że zarówno opakowanie, jak i wygląd samych lodów ma ogromne znaczenie. Najważniejsze jest jednak to, co znajdziemy wewnątrz nich, czyli to, co wartościowe dla naszych dzieci.
Wybierając najlepsze produkty do uczczenia Dnia Lodów, zwróć szczególną uwagę na ich składniki odżywcze. To generalnie wydaje się głównym wyzwaniem – zagwarantować naszym dzieciom zbilansowaną i zróżnicowaną dietę, w której znajdzie się od czasu do czasu miejsce na odpowiedzialnie wyprodukowane przekąski. Misją marki Algida, spójnie z potrzebami rodziców jest to, by karmić dzieci odpowiedzialnie, czyli zgodnie ze zaleceniami żywienia wytyczonymi przez WHO (Światową Organizację Zdrowia).
Właśnie dlatego każdy produkt z portfolio lodów dla dzieci marki Algida zawiera mniej niż 110 kalorii i 12 gramów cukru oraz poniżej 3 gramów tłuszczów nasyconych na porcję. Oznacza to, że świętując Dzień Lodów lub przy dowolnej innej okazji, w jakiej towarzyszą nam te lody, mamy pomoc w dostarczeniu dzieciom produktu, który łatwiej umieścić w ramach zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Ta odpowiedzialna misja związana ze zdrowym żywieniem rozpoczyna się już na etapie produkcji – lody nie zawierają sztucznych barwników. Wszystkie substancje barwiące są pochodzenia naturalnego, a smak wzmocniony jest aromatami i sokami owocowymi. Przejrzyście, prosto i kolorowo, czyli dokładnie tak, jak chciałyby dzieci i tak, jak potrzebują tego ich rodzice i opiekunowie.
Dokładnie o to w tym wszystkim chodzi – świętowanie Dnia Lodów ma przynosić dużo zadowolenia i uciechy. Historia lodów sięga dawnych czasów. Troska o nasze dzieci oraz chęć dania im tego, co najlepsze także. Pamiętaj zatem o zaleceniach żywieniowych nie tylko podczas Dnia Lodów, lecz również, za każdym razem kiedy z dziećmi wybieracie się na lody. Smak to jedno, ale pewność, że to dobry produkt, który przyniesie nam pełne radości, wspólne chwile sprawia, że spokojnie możemy wybrać orzeźwiające lody oznaczone znakiem „Odpowiedzialnie z myślą o dzieciach" do uczczenia wielu różnych okazji.