Żywność dla niemowląt - ekologiczny to więcej niż naturalny. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Żywność dla niemowląt podlega ścisłym kontrolom. W ten sposób rodzice otrzymują gwarancję, że ich pociechy wraz z pożywieniem dostają to, co służy ich zdrowiu i prawidłowemu rozwojowi. Wiele kłopotów nastręczać może jednak terminologia, którą można znaleźć na etykietach. Czy naturalny oznacza to samo, co ekologiczny? Czym tak właściwie jest żywność BIO? Dowiedz się, jak spośród szerokiej gamy produktów żywnościowych dla niemowląt wybierać te, które będą najzdrowsze dla rozwijającego się organizmu.

Żywienie niemowląt – postaw na naturalne składniki

Naturalny pokarm towarzyszy niemowlakowi już od pierwszych chwil życia, kiedy to otrzymuje on porcję cennego pierwszego mleka mamy – siary. W kolejnych dniach, tygodniach i miesiącach dziecko odżywia się wyłącznie pokarmem z piersi, który jest bogaty we wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i zdrowego rozwoju. Jego unikany skład opracowała sama natura, dlatego mama nie musi się martwić, czy aby na pewno daje swojemu dziecku wszystko, co najlepsze.

Po etapie wyłącznego karmienia piersią przychodzi czas na rozszerzanie diety niemowlaka. Od tego momentu to rodzice stają się odpowiedzialni za wybór jak najlepszego pożywienia dla swojego dziecka, które będzie zdrowe, w pełni bezpieczne i dostosowane do potrzeb oraz możliwości rozwijającego się organizmu. Ich wybór najczęściej pada na gotowe słoiczki dla dzieci albo na samodzielne przygotowywanie dań z naturalnych półproduktów z pewnego źródła. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku warto wybierać naturalną żywność, która jest najbardziej wartościowa dla malucha.

Produkty naturalne w żywności dla niemowląt, czyli jakie?

Skład mleka modyfikowanego, gotowych produktów dla niemowląt, w tym słoiczków, jest ściśle regulowany przez przepisy. Do ich produkcji mogą być wykorzystane tylko naturalne składniki: warzywa, owoce, zboża, tłuszcze, nabiał i mięso najwyższej jakości. W przypadku mleka modyfikowanego, normy prawne określają minimalną i maksymalną ilość poszczególnych substancji, np. witamin, mikro- i makroelementów, aminokwasów i nukleotydów. Wskazują też, które z nich i w jakiej formie mogą znaleźć się w żywności dla najmłodszych, a które są absolutnie niezbędne.

Przepisy wyraźnie zabraniają dodawania do gotowych dań dla dzieci składników, których z pewnością nie możemy uznać za naturalne:

  • konserwantów
  • barwników
  • sztucznych aromatów
  • substancji słodzących.

Określają też maksymalną dozwoloną zawartość pozostałości pestycydów, metali ciężkich, azotanów i azotynów (jest ona śladowa).

Takie obwarowania prawne są sporym ułatwieniem dla rodziców – wybierając gotowe produkty spożywcze przeznaczone dla niemowląt mają oni pewność, że podają swojemu dziecku zupełnie bezpieczną żywność, opracowaną i przebadaną przez sztab ekspertów.

Żywność dla niemowląt - ekologiczny to więcej niż naturalny. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?Żywność dla niemowląt - ekologiczny to więcej niż naturalny. Jak rozpoznać żywność ekologiczną? 

Nieco inaczej wygląda sytuacja rodziców, którzy decydują się na samodzielne komponowanie i przygotowywanie posiłków dla swojego dziecka. Spoczywa na nich odpowiedzialność za świadomy wybór wszystkich naturalnych składników, poszukiwanie produktów jak najwyższej jakości i pochodzących ze sprawdzonego źródła. Muszą też zachować ostrożność przy przygotowywaniu dań i unikać składników, które nie powinny znaleźć się w diecie niemowlaka:

  • cukru
  • soli
  • miodu
  • grzybów leśnych
  • orzechów
  • surowego mięsa i ryb.

Żywność BIO – dobry wybór w czasie rozszerzania diety niemowlaka

Czy może być coś lepszego niż jedzenie dla niemowlaka oparte na naturalnych składnikach? Niektórzy producenci żywności dla dzieci idą o krok dalej i dokładają wszelkich starań, by była ona nie tylko naturalna, ale też ekologiczna.

Jeśli chcesz sprawdzić, czy dany produkt jest ekologiczny, szukaj na jego opakowaniu symbolu liścia ułożonego z białych gwiazdek na zielonym tle – jest to logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej (tzw. euro-liść). Oznaczona takim certyfikatem żywność:

  • musi spełniać surowe normy prawne na wszystkich etapach produkcji, przygotowania i dystrybucji (zawarte w unijnych aktach prawnych, głównie w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/48)
  • jest stale kontrolowana w trakcie całego procesu produkcji i powstawania
  • nie może zawierać składników genetycznie modyfikowanych (GMO).

Produkty BIO – żywność dla dzieci z ekologicznych upraw i hodowli

Jako żywność BIO możemy zaklasyfikować produkty wytworzone metodami rolnictwa ekologicznego, w którym nie używa się pestycydów i nawozów sztucznych. Taki sposób produkcji pożywienia zapewnia ochronę zdrowia ludzi, a także nie stanowi obciążenia dla środowiska.

Żywność dla niemowląt - ekologiczny to więcej niż naturalny. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?Żywność dla niemowląt - ekologiczny to więcej niż naturalny. Jak rozpoznać żywność ekologiczną? 

Aby uprawa lub hodowla mogła zostać uznana za ekologiczną, musi podlegać pewnym normom:

  • zakaz używania GMO
  • zakaz stosowania promieniowania jonizującego
  • zakaz korzystania z nawozów sztucznych, pestycydów i herbicydów
  • zakaz stosowania hormonów i ograniczenie stosowania antybiotyków (tylko w przypadkach, kiedy jest to konieczne dla zdrowia zwierząt).

Zwierzęta hodowlane powinny być karmione ekologiczną paszą oraz mieć też zapewnione dobre warunki bytowe.

Produkt otrzymujący unijne logo produkcji ekologicznej musi składać się w minimum 95% ze składników ekologicznych, które spełniają surowe normy dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania. Ścisłym regulacjom i kontrolom podlega również pozostałe 5% składu produktu, np. ten sam składnik nie może występować jednocześnie w formie ekologicznej i nieekologicznej.

Dlaczego warto dzieciom podawać żywność ekologiczną?

Certyfikowane produkty ekologiczne warto podawać dzieciom, ponieważ:

  • powstają w naturalny sposób, bez stosowania chemii rolnej i oprysków
  • są ściśle kontrolowane pod względem spełniania rygorystycznych norm i to na każdym etapie „od pola do stołu"
  • są wolne od GMO
  • zawierają znacznie mniejsze ilości metali ciężkich
  • mają istotnie więcej antyoksydantów i witamin niż żywność konwencjonalna
  • czysta i najlepsza żywność ma ogromny wpływ na zdrowie i przyszły rozwój dziecka.

Słoiczki dla niemowląt – wybieraj te z oznaczeniem BIO

Na sklepowych półkach, w dziale z żywnością dla dzieci, znajdziemy produkty oznaczone jako BIO, ale też takie bez żadnych oznaczeń. W związku z coraz większą dostępnością i różnorodnością ekologicznych posiłków, warto postawić właśnie na nie już od początku rozszerzania diety maluszka. Ich skład i bezpieczeństwo są ściśle kontrolowane na każdym etapie produkcji, dlatego możemy być pewni, że zawsze podajemy dziecku jedzenie najwyższej jakości, bez niepotrzebnych i szkodliwych dodatków.

Jeśli wybrany przez nas słoiczek nie posiada oznaczenia BIO oraz symbolu euro-liścia oznacza to, że w jego składzie nie ma surowców ekologicznych albo występują one w mniejszej ilości niż 95%. Takie dania absolutnie nie są szkodliwe – również one podlegają licznym regulacjom dotyczącym bezpieczeństwa żywności dla niemowląt. Jeśli jednak chcemy dawać dziecku to, co najlepsze, zdecydowanie korzystniejszym wyborem będą słoiczki BIO, dla których normy bezpieczeństwa są znacznie bardziej wyśrubowane. Co więcej, warzywa i owoce z upraw ekologicznych są rekomendowane do żywienia niemowląt w wytycznych wydanych przez Instytut Matki i Dziecka.

HiPP – BIO od pokoleń

Przepisy regulujące wszystkie kwestie produkcji żywności ekologicznej obowiązują od 1991 r., ale na rynku działają firmy, które zajmują się produkcją ekologiczną o wiele dłużej – od ponad 60 lat. Dzięki temu posiadają rozległe doświadczenie w przygotowywaniu produktów dla najmłodszych o najwyższej jakości. Dla nich wytwarzanie żywności BIO nie jest chwilowym trendem, lecz filozofią przyświecającą od wielu pokoleń.

>>Sprawdź, jak o zachowanie najwyższych standardów jakości BIO dba marka HiPP

Produkowane przez HiPP słoiczki dla niemowląt nie tylko nie stanowią obciążenia dla środowiska, ale też pozytywnie wpływają na klimat. Marka dba, by kompensować większą ilość dwutlenku węgla, niż wytwarzana jest na każdym etapie produkcji słoiczków – w ten sposób oddaje naturze znacznie więcej niż jej zabiera.

>>Poznaj pierwsze na świecie słoiczki dla niemowląt wpływające pozytywnie na klimat

Słoiczki HiPP BIO – naturalne, ekologiczne, bez dodatku cukru i soli

Mając na uwadze zdrowie i prawidłowy rozwój maluchów od pierwszych miesięcy życia, HiPP dba o to, by produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci powstawały z najwyższej jakości składników. Surowce dostarczane do fabryk HiPP pochodzą ze sprawdzonych i stale monitorowanych upraw i hodowli ekologicznych, są badane pod kątem obecności ponad 1000 typów zanieczyszczeń i przechodzą przeszło 260 kontroli. To jeszcze nie koniec – normy stosowane przez HiPP są jeszcze bardziej rygorystyczne niż te wymagane przez prawo. Dzięki temu możliwa jest staranna selekcja składników, które trafiają do słoiczków, a następnie do dziecięcych brzuszków.

Żywność dla niemowląt - ekologiczny to więcej niż naturalny. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?Żywność dla niemowląt - ekologiczny to więcej niż naturalny. Jak rozpoznać żywność ekologiczną? 

Dania dla najmłodszych niemowląt HiPP BIO nie zawierają dodatku cukru rafinowanego oraz soli, które negatywnie wpływają na zdrowie dzieci. Pozbawione są też sztucznych barwników, aromatów i konserwantów, zgodnie z przepisami prawa, a do ich utrwalania stosuje się tylko odpowiednie procesy termiczne. Słoiczki HiPP BIO to gwarancja najwyższej jakości i składu starannie opracowanego pod okiem ekspertów. Z tego względu są idealne zarówno na początek rozszerzania diety, jak i podczas poszerzania gamy smaków i konsystencji w menu maluszka.

>>Sprawdź, kiedy i jak rozpocząć rozszerzanie diety niemowlaka

Dania dla niemowlaka HiPP BIO na śniadanie, obiad, deserek i kolację

W ofercie HiPP znajduje się wiele rodzajów deserków, warzyw w słoiczkach, owoców i dań dla niemowląt, które spełniają rygorystyczne normy rolnictwa ekologicznego i mogą szczycić się mianem produktów BIO. Dzięki tak dużej różnorodności możesz podawać swojemu maluszkowi coraz to nowe potrawy i zaskakiwać go nieznanymi połączeniami smaków.

Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na posiłki i przekąski HiPP dla maluchów w różnym wieku zgodne ze schematem żywienia niemowląt:

  • warzywa: pierwsza marchewka BIO po 4. miesiącu, pierwsza dynia BIO po 4. miesiącu, marchewka z czerwoną soczewicą BIO po 5. miesiącu
  • obiadki dla niemowląt: dynia z jabłkiem i indykiem po 5. miesiącu, młode jarzynki z ryżem i cielęciną BIO po 7. miesiącu, kasza bulgur z warzywami, mango i kurczakiem BIO po 9. miesiącu, jarzynki z kurczakiem i kluseczkami BIO po 11. miesiącu
  • deserki: jabłka i mango z twarożkiem BIO po 6. miesiącu, naleśniczki z musem jabłkowym BIO po 9. miesiącu
  • owoce: pierwsza gruszka BIO po 4. miesiącu, jabłka z burakiem BIO po 5. miesiącu
  • zupki: zupka jarzynowa - krem BIO po 4. miesiącu, barszczyk czerwony z delikatną wołowiną BIO po 6. miesiącu, rosołek z kluseczkami i indykiem BIO po 7. miesiącu.

Źródła:

  • Logo produkcji ekologicznej https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_pl
  • J. Gadomska, T. Sadowski, M. Buczkowska, Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu, http://phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-3-556.pdf
  • S. Staniak, Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, https://iung.pl/PJA/wydane/19/PJA19str25_35.pdf
  • I. Ziółkowska, K. Stoś, Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2, https://ncez.pzh.gov.pl/informacje-dla-producentow/zywnosc-dla-szczegolnych-grup-ludnosci-nowe-przepisy-w-unii-europejskiej-cz-2/
  • H. Weker, M. Barańska, Żywienie niemowląt i małych dzieci, https://imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ALL/?uri=CELEX%3A32013R0609
  • M. Chmielewska, Żywność pochodząca z produkcji ekologicznej. Obowiązki producenta, https://www.parp.gov.pl/component/content/article/53865:zywnosc-pochodzaca-z-produkcji-ekologicznej-obowiazki-producenta
  • E. Pietraś, Żywność ekologiczna, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zywnosc-ekologiczna/
  • B. Sazońska, Zasady prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego, https://cdr.gov.pl/images/Radom/2021/broszury/Basia.pdf
  • Produkcja ekologiczna i produkty ekologiczne, https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-production-and-products_pl