Jak mleko wspiera dynamiczny wzrost w okresie przedszkolnym?

Każdy organizm, gdy rośnie, potrzebuje odpowiedniego budulca. Właśnie dlatego przedszkolak, który dynamicznie się rozwija, potrzebuje sporych dawek wapnia wchodzącego w skład kości, a także białka biorącego udział w budowie mięśni. Bogatym źródłem obu tych składników jest mleko.

Zadbanie o odpowiedni rozwój dziecka w jego pierwszych latach życia może mieć niebagatelny wpływ na jego zdrowie już w życiu dorosłym. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, dlaczego młody organizm potrzebuje w okresie swojego wzrostu odpowiedniej dawki wapnia oraz białka.

Pełnowartościowe białko

Białka – zwane również proteinami – są głównym budulcem mięśni oraz tkanek każdego organizmu. Białka składają się z aminokwasów, które dzielą się na dwa rodzaje: endogenne i egzogenne. Aminokwasy endogenne to takie, które organizm potrafi wytworzyć samodzielnie z innych składników. Nasze ciała nie potrafią jednak wytwarzać aminokwasów egzogennych, dlatego musimy dostarczać je w pożywieniu.

Mleko zalicza się do produktów zawierających białko pełnowartościowe. Białko takie posiada odpowiednią ilość wszystkich aminokwasów egzogennych. Kazeina – główne białko mleka – ze względu na długi czas trawienia, jest ponadto w bardzo dużym stopniu przyswajana przez organizm.

Ale roli kazeiny nie można redukować tylko do wzrostu mięśniowego. Dokładna nazwa tego białka to bowiem kazeinian wapnia. Już sama nazwa wskazuje, że białko to w dużym stopniu składa się z wapnia. Przyjrzyjmy się bliżej temu niezwykle dla nas ważnemu minerałowi.

Łatwo przyswajalny wapń

Chociaż wapń spełnia w ludzkim ciele wiele funkcji, to najczęściej wspomina się o nim w kontekście jego roli w budowaniu silnych i zdrowych kości – w tym również zębów. Jest tak dlatego, że kości w 99% składają się właśnie z wapnia! Co ważne, organizm człowieka nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć, w dodatku nie jest on przez nas przyswajany w każdej postaci. Właśnie dlatego kluczowe jest to, aby zapewnić sobie odpowiednie źródło tego minerału – zwłaszcza w młodym wieku.

Okazuje się, że w przypadku dzieci niemal 100% dziennego zapotrzebowania na wapń zapewnia wypicie już 4 szklanek mleka. Mleko jest bowiem bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Dzieje się tak, ponieważ w mleku i jego przetworach występuje laktoza oraz witamina D, które zwiększają wchłanialność wapnia. Spożywając więc regularnie mleko, zapewniamy sobie mocne kości.

Niedobory wapnia w organizmie mogą z kolei prowadzić do licznych schorzeń. Wśród nich należy wymienić hipokalcemię, która powoduje m.in. silne skurcze mięśni. Nie można zapominać również o osteoporozie, która skutkuje łamliwością kości. Dawniej niedobory wapnia u dzieci wywoływały krzywicę – na szczęście dziś choroba ta niemal nie występuje w krajach rozwiniętych.

Dzieciaki Mleczaki to projekt edukacyjno-informacyjny skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym oraz ich opiekunów, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.