Bogactwo świat roślin
Rodzina pokarmów roślinnych jest bardzo duża i różnorodna – to mnogość barw, smaków i tekstur. Roślinne skarby, które przygotowała dla nas natura to m.in.:
Ważne pytanie: Czy dania 100% roślinne są wartościowe dla dzieci?
Odpowiedź eksperta: mgr Ewelina Poźniak – Specjalista ds. żywienia Gerber
Materiał reklamowy Gerber
Dobre dla dziecka
Pierwszymi pokarmami, które poznaje dziecko na etapie rozszerzania diety, są właśnie rośliny – najpierw warzywa, potem owoce, a dalej zboża. Taka kolejność to oczywiście nie przypadek – pozwala zachęcić dziecko do polubienia tego, co szczególnie cenne w jadłospisie, czyli kształtować prawidłowe preferencje żywieniowe. Jeśli maluch już teraz dowie się, że świat roślin może zaoferować mu znacznie więcej niż tylko pomarańczową marchewkę i białego ziemniaka, z większym prawdopodobieństwem będzie w przyszłości korzystać z jego dobrodziejstw. Jeść (lub nie jeść) określone produkty dziecko uczy się przecież od samego początku, obserwując, to co pojawia się na talerzu jego samego i innych członków rodziny. Warto wykorzystać tę szansę i pokazać maluchowi, jak ciekawy i smakowity jest świat roślin. W przyszłości warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety, dlatego warto by już teraz dziecko poznało i nie tylko zaakceptowało, ale wręcz pokochało ich smak.
Materiał reklamowy Gerber
Każdy rodzic dobrze wie, że dziecko może jeść marchewkę, jabłuszko, kaszkę mannę, ale czy na tym koniec? Nie! Świat roślin jest niezwykle bogaty nie tylko w smaki, ale także wartości odżywcze, dlatego warto pozwolić maluszkowi czerpać z tych skarbów pełnymi garściami. W jadłospisie najmłodszych warto uwzględniać nie tylko roślinne „pewniaki", ale też mniej oczywiste składniki, które sprawią, że dania od początku będą ciekawe, urozmaicone i smakowite. Już w pierwszym roku życia warto włączyć do diety nasiona roślin strączkowych, różnorodne kasze oraz całą paletę przypraw i ziół. Czasy nudnych posiłków dla najmłodszych niech odejdą w niepamięć!
Dobre dla planety
Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego to bardzo duże obciążenie dla środowiska – wymaga wykorzystania dużych przestrzeni, zużywa mnóstwo wody i wiąże się z emisją do atmosfery ogromnych ilości gazów cieplarnianych. Zdaniem ekspertów nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z tych produktów zrezygnować, jednak dla zdrowia własnego i planety warto przynajmniej częściowo zastąpić je produktami pochodzenia roślinnego, które są dużo przyjaźniejsze dla środowiska. Dodatkowo, ze względu na ich większą trwałość, mniejsze jest w tym przypadku ryzyko marnowania żywności.
Materiał reklamowy Gerber
Plant-based + Fantastic = Plant-tastic
Gerber wierzy w niesamowite skarby ukryte w roślinach i zrobi wszystko, by całe to bogactwo było dostępne także dla najmłodszych. Tak powstał Gerber Organic Plant-tastic – w pełni roślinna linia zbilansowanych kompozycji stworzonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Na początek – 6 posiłków, z których każdy stanowi unikatowe połącznie warzyw, nasion roślin strączkowych i zbóż. Z pasji tworzenia zdrowych, bezpiecznych i różnorodnych propozycji dla najmłodszych powstały dania:
Nowości to propozycje dla maluszków po 8. miesiącu: Warzywna potrawka włoska z pomidorami, Gulasz z marchewki i fasoli, Jesienne warzywa z kaszą oraz Gulasz z cukinią i warzywami, a także po 12. miesiącu: Marokański gulasz warzywny i Delikatne curry z warzywami.
Wszystkie obiadki Gerber Organic Plant-tastic powstały w lokalnym oddziale w Rzeszowie.
Przy ich tworzeniu:
Co ważne, szklane opakowania produktów Gerber Organic Plant-tastic w 100% nadają się do recyklingu.