Witamina D u małych Polaków

Tylko 14% ankietowanych rodziców dzieci w wieku przedszkolnym sprawdza raz w roku poziom witaminy D w ich organizmie, a aż 64% nie wykonało takiego badania nigdy, mimo że nie wymaga ono żadnych przygotowań i można właściwie zrobić je "przy okazji" regularnych badań krwi- wynika z badań przeprowadzonych przez markę Danonki*. Dlaczego witamina D jest tak ważna dla organizmu człowieka, szczególnie tego małego i przede wszystkim o tej porze roku? Zespół marki poprosił o komentarz w tej sprawie specjalistę ds. żywienia Karolinę Jaworską.

Tegoroczna jesień rozpieszczała nas promieniami słonecznymi i wysokimi temperaturami. Mimo to, ze względu na szerokość geograficzną w jakiej się znajdujemy, organizm może wytwarzać zbyt małą ilość tej witaminy. Biorąc pod uwagę, że ten cenny składnik odgrywa istotną rolę we wchłanianiu wapnia z pożywienia i jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci, powinniśmy zadbać o dostarczenie go również w pożywieniu.  
Witamina D uczestniczy m.in. w gospodarce wapniowo-fosforanowej i, co za tym idzie, odpowiada za prawidłowy metabolizm tkanki kostnej. Odpowiednia jej ilość jest szczególnie ważna w przypadku dzieci, których układ kostny jest na etapie szybkiego wzrostu. Prawidłowa podaż witaminy D sprzyja budowie mocnych kości, między innymi dlatego, że jej obecność pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia, głównego budulca kości. Oczywiście bardzo ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Witamina D może być jednak trudna do pozyskania, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na produkty naturalnie w nią bogate i te dodatkowo wzbogacane, szczególnie w okresie od jesieni aż do wiosny-  dodaje dietetyk Karolina Jaworska.
Tymczasem niedobory witaminy D w diecie dotyczą 98% małych Polaków**, a dostarczenie jej w wymaganej ilości podczas mało słonecznych miesięcy może być sporym wyzwaniem. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu źródła tego cennego składnika, który znajduje się m.in. w tłustych rybach morskich, olejach rybnych czy jajach, a także produkty dodatkowo wzbogacane w witaminę D, jak jogurty czy serki.

Z raportu przygotowanego przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Danonki*  wynika, że około 27% ankietowanych rodziców, zapytanych o znajomość funkcji jakie pełni witamina D w organizmie człowieka, miała trudność w udzieleniu odpowiedzi. Pozostała część wskazywała, że składnik ten jest odpowiedzialny za wspomaganie układu odpornościowego, prawidłową budowę układu kostnego, prawidłowy wzrost i zapobieganie krzywicy. Zaledwie 6% osób pamiętało o tym, że wchłanianie wapnia jest ściśle powiązane z poziomem witaminy D w organizmie.
*Badanie przeprowadzone przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia w kwietniu 2018 na próbie reprezentatywnej rodziców minimum jednego dziecka w wieku 3-6 lat ze względu na płeć, wiek, wielkość miejscowości i region (NUTS 1), N=1009, kwiecień 2018
**Ogólnopolskie badania żywieniowe na grupie dzieci w wieku 4 lat, 2007 r.
O Danonkach
Danonki to świeże serki i jogurty owocowe lub waniliowe wzbogacone w witaminę D i wapń. Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, barwników***, sztucznych aromatów i konserwantów. Danonki mogą stanowić jedną z trzech- czterech porcji produktów mlecznych zalecanych w diecie dziecka.
***W zależności od wariantu smakowego barwa produktu może pochodzić z dodanych koncentratów pochodzenia roślinnego – szczegóły na opakowaniu.