Kreatywny sposób na smaczną zabawę z dzieckiem

Okazuje się, że najmłodsi pokochali kulinarne wyzwania. Liczne programy, w których juniorzy przygotowują niespotykane potrawy, biją rekordy popularności. Jednak od czegoś trzeba zacząć. Idealnym sposobem na zaszczepienie wśród dzieci kulinarnego bakcyla jest aromatyczna lekcja przygotowywania gofrów. Świeże owoce, domowe konfitury a przy tym mnóstwo frajdy i nauka komponowania ciasta. Będzie pysznie i kreatywnie. Czas pozwolić maluchom wcielić się w postać sous chefa!

Dla każdego coś pysznego

Złociste, chrupiące gofry ucieszą wszystkich, od rozkosznych maluchów po ich ukochanych rodziców. Najmłodsi na pewno będą zachwyceni wersją z kremowym serkiem i soczystymi  owocami. Amatorom bardziej wytrawnych smaków do gustu przypadną z pewnością gofry jaglane, które stanowią ciekawą propozycję dla osób poszukujących nowych inspiracji w kuchni. Nieskończone możliwości łączenia dodatków oraz ozdabiania aromatycznych wafli poszerzą horyzonty kreatywności małych pomocników. W tej atrakcji jedynym ograniczeniem jest własna wyobraźnia.

Smakowe inspiracje

Marka MPM przygotowała dla najmłodszych dwie wersje przepisów. Pierwszy jest słodki i aromatyczny. Drugi wytrawny i bardziej wymagający dla dzieci, które pierwsze kulinarne próby mają już za sobą. Zaczynajmy!

Wiosenne gofry z owocami

Ciasto (porcja dla 4 osób):

  • 1/2 litra kefiru naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
  • 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 krople aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 300 g serka mascarpone
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM

Wykonanie:

  1. Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową.
  2. Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu.
  3. Pokrój ulubione owoce.
  4. Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
  5. Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz.
  6. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej).
  7. Do dzieła! Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem.
  8. Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
  9. Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Proste, prawda?
  10. Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność! Zrób przyjemność swoim najbliższym, w najsłodszy sposób.

Wytrawne gofry ze szparagami

Ciasto (porcja dla 2 osób):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
  • garść szpinaku baby
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatki:

  •  2 jajka
  • szparagi
  • pomidory
  • ewentualnie inne ulubione warzywa
  • świeża bazylia i koper
  • kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM

Wykonanie:

  1. Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
  2. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  3. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
  4. Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
  5. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
  6. Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.
  7. Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
  8. Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
  9. Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko).

Technologiczny pomocnik

Z nową gofrownicą MGO-31M ich wykonanie będzie dziecinnie proste. Technologia PIRAMID SYSTEM pozwala w kilka chwil przygotować 4 porcje trójkątnych smakołyków, a płyta ze stali nierdzewnej pokryta nieprzywierającą powłoką, dba o to, aby wypieki z łatwością odchodziły od formy. Precyzyjny system dozowania i rozprowadzania masy sprawia, że spływa ona po stożkowych płytach i nie wylewa się podczas pieczenia. Dzięki przemyślanym rozwiązaniom nie marnuje się nawet najmniejsza ilość ciasta, które dozowane jest z dużą dokładnością.  Co więcej, urządzenie, wyposażono w lampkę kontrolną stanu pracy oraz termostat, który w rzeczywistym czasie reguluje temperaturę. Przygotowywanie gofrów w takim wydaniu będzie na pewno świetną atrakcją dla słodkich pociech. 

Gofrownica MGO-31M pozwala cieszyć się niezwykłymi chwilami w gronie najbliższych. Niezależnie od okazji, pyszne gofry, będą idealnie pasować do domowej atmosfery.

Nadszedł czas apetycznych spotkań i włączania gościnności.

Gofrownica MGO-31M – cena 199 złotych brutto

#Włącz gościnność i wypróbuj nasze propozycje kulinarne na gofry wykonane w gofrownicy MPM

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.