Unikalne rozwiązanie od Łowicza - sprawdź, jak łatwo teraz wycisnąć pomidooora!
Pomidorowa zupa „jak u mamy”, aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki dip albo salsa do przekąsek, gdy wpadają goście… Pomidorowe dania towarzyszą nam w kuchni często i przy wielu okazjach. Przywołują ciepłe wspomnienia z dzieciństwa – np. wakacji u babci czy rodzinnych obiadów, jak też z ostatnich, szalonych imprez ze znajomymi. Aromat i smak pomidorów kojarzą się także z letnią zabawą i beztroską. No i kto z nas nie grał chociaż raz w pomidora?!
Doskonałym sposobem, by łatwo i szybko przygotować swoje ulubione potrawy i ponownie przywołać przyjemne chwile jest sięgnięcie po produkty pomidorowe – dostarczają niemal nieograniczonych możliwości kulinarnych i dzięki nim możemy smakować radość przez cały rok na okrągło!
Wygodnie, lekko, nowocześnie
Dla wszystkich, którzy kochają smak pomidorów, chcą się nim cieszyć jak najczęściej i wyciskać z nich to, co najlepsze aż do ostatniej kropli, marka Łowicz – znana z wysokiej jakości wyrobów, w których przez cały rok możemy odnaleźć smaki ulubionych owoców i warzyw – ma wyjątkowo innowacyjną propozycję: koncentrat 30% w nowym opakowaniu – saszetce. To nowatorskie, unikalne na rynku rozwiązanie posiada wiele praktycznych zalet: saszetka jest lekka, nie stłucze się, łatwo się otwiera. Dzięki specjalnie uformowanej podstawie oraz otworze w górnej części opakowania, można ją wygodnie przechowywać w pozycji pionowej, a także powiesić. No i przede wszystkim pozwala wycisnąć swoją smakowitą, aromatyczną pomidorową zawartość do samego końca. Nic się nie zmarnuje!
Niewątpliwym atutem wszystkich produktów pomidorowych od Łowicza – zarówno koncentratu, jak też pomidorów w puszce oraz przecieru w kartonie jest fakt, że są bez dodatku soli, mają za to wysoką zawartość cennego minerału – potasu. Nie zawierają żadnych substancji konserwujących. Dzięki temu jeszcze lepiej zachowują smak świeżych pomidorów. Warto zatem mieć zawsze pod ręką produkty pomidorowe Łowicz. To doskonałe rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, a dużą chęć na pyszny, pomidorowy przysmak, lub gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Wystarczy wtedy sięgnąć do kuchennej szafki, by szybko i łatwo stworzyć swoje ulubione, pomidorowe dania na każdą okazję: aksamitny sos, zupę krem, salsę albo dip.
Ciekawostki:
Likopen - najsilniejszy w przetworach
Czerwony kolor nadaje pomidorom likopen, w który są bardzo bogate. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – związków pomagających walczyć z wolnymi rodnikami. Nie jesteśmy go w stanie sami wytworzyć, dlatego niezbędne jest jego dostarczanie w pożywieniu – na przykład jedząc pomidory i produkty z nich wytworzone. Co ciekawe, likopen jest zdecydowanie lepiej przyswajany z produktów pasteryzowanych, czyli poddanych obróbce termicznej. Uzyskuje wtedy wyższą aktywność niż ten z surowych pomidorów.
Potas - dla zdrowego ciała i sprawnego umysłu
Od prawidłowego poziomu potasu w naszym organizmie zależą dwa bardzo ważne układy: nerwowy i mięśniowy, w tym praca serca ponieważ reguluje on m. in. ciśnienie krwi. Pomaga także w dotlenieniu mózgu, co m. in. polepsza koncentrację. Jego kolejną ważną funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej naszego ciała. Ma to szczególnie duże znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wraz z potem tracimy więcej tego wartościowego minerału. Potasu należy sobie dostarczać
z pożywieniem każdego dnia, a jego bogatym źródłem są m. in. pomidory oraz powstałe z nich przetwory.
Sugerowana cena półkowa
Koncentrat Łowicz 30% w saszetce 80g – ok. 1,5 zł
Unikalne rozwiązanie od Łowicza Malgorzata Dziegielewska/materiały prasowe
Przepisy na potrawy z wykorzystaniem koncentratu pomidorowego 30% Łowicz
Kurczak cacciatore
Składniki dla 3-4 osób:
- 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
- 1 kg dowolnych części kurczaka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 małe papryki (czerwona i żółta)
- ok. 3-5 łyżek oliwy / oleju do smażenia
- 250 ml białego wina wytrawnego lub bulionu
- szczypta suszonych płatków chili (lub 2-3 papryczki peperoncino)
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub ok. ¼ łyżeczki suszonego)
- sól, pieprz (ilość do smaku)
- garść czarnych oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki.
Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przełóż na półmisek.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek, chili, tymianek i kawałki papryki – smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej białym winem, doprowadź do wrzenia. Na warzywach ponownie ułóż kawałki kurczaka, wymieszaj pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym płomieniu ok. 20 minut, aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu, przewróć kawałki mięsa na drugą stronę.
Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.
Unikalne rozwiązanie od Łowicza Malgorzata Dziegielewska/materiały prasowe
Kociołek warzywny
- 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %
- 400 g makaronu penne
- 2 papryki czerwone
- 1 duża papryka żółta
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 średnie cukinie
- 450 g zielonej fasolki szparagowej
- 250 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżka majeranku
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 600 ml gorącej wody
- natka pietruszki do oprószenia na talerzach
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.
W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.
Unikalne rozwiązanie od Łowicza materiały prasowe
-
Nietrafione zabawki dla dziecka. "Z mężem wyjmowaliśmy je 20 godzin. To był koszmar"
-
Nową Miss Niemiec została 33-letnia matka dwójki dzieci. Ma "dodawać siły autentycznym kobietom"
-
W powrocie do szkoły mają pomóc programy Ministerstwa Edukacji. Czarnek: "Dzieci zostaną przebadane z uwagi na problemy psychologiczne"
-
Ulga na dziecko 2021. Rodzice mogą dostać nawet 4 tys. złotych
-
Kiedy 13. i 14. emerytura 2021? Wypłata trzynastki już wkrótce, ale wyniesie mniej niż minimalna emerytura
- Coraz mniej uczniów klas 1-3 chodzi do szkół? Minister Czarnek: Notujemy spadek frekwencji
- Lektury do matury 2021 to tylko osiem książek. "Nie jesteśmy w stanie przekazać wiedzy, jak w edukacji stacjonarnej"
- Dziecko dobrze rozwiązało z matematyki, nauczycielka odjęła punkty. Powód może dziwić
- CKE matury próbne 2021. "Niech próbne matury będą tym, czym są: diagnozą"
- Wielkanoc 2021. Najlepsze ciasto na Wielkanoc, które możesz przygotować razem z dzieckiem