Produkty na wagę złota - czyli gdzie szukać witamin jesienią, by zadbać o odporność?

Ostatnie dni nie mają dla nas litości i odnosimy wrażenie, że zabierają wszystko to, co najlepsze. Słońce, ciepło, energię do działania, aż z czasem dopada nas jesienne przygnębienie. Co gorsze, tracimy wtedy najważniejszą dla naszego organizmu odporność. Nie możemy się jednak tak łatwo poddać! Wystarczy, że zwiększymy naszą czujność i z dokładnością będziemy dobierać produkty do naszego codziennego jadłospisu. Gdzie znajdziemy dawkę nie tylko witamin i minerałów, ale i sporą garść dobrego samopoczucia?

Naszą odporność budują przede wszystkim witaminy i minerały. Mają wpływ na prawidłową przemianę materii, a bez ich wsparcia wiele narządów w naszym ciele sobie po prostu nie poradzi. Zatem pamiętajmy, by dostarczać je wraz ze zdrowymi posiłkami, ewentualnie  w postaci suplementów z apteki. Jesienią jest to szczególnie ważne, gdy pogoda zaskakuje nas na każdym kroku.

Złoty alfabet

A, B, C, D, E - zapewne dobrze znacie te litery, lecz najwyższa pora poznać je bliżej, ale w kontekście witamin. Na temat rozpoczynającej nasz zdrowy alfabet witaminy A zdradzimy wam, że gdy cierpimy na jej niedobór czujemy się zmęczeni, nie mamy apetytu i znacznie spada nasza odporność. Tym samym, jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju zakażenia. Wszystkie panie, mogą wtedy także zauważyć, że ich paznokcie są łamliwe, a włosy suche i pozbawione blasku. Witamina B12 przybywa z pomocą, gdy pogrążeni w jesiennej chandrze nie możemy się skupić dosłownie na niczym. Dzięki niej nie mamy problemu z koncentracją i pamięcią. Nasz system immunologiczny idealnie współgra natomiast z witaminą C, która skutecznie wspiera go w działaniu i wzmacnia. Przyśpiesza także gojenie ran, czy popękanych od zimna dłoni. Jesienią i zimą niedobór kolejnej witaminy - D - zdarza się dość często. Dzieje się tak ze względu na brak słońca w tym okresie. A witamina D produkowana jest właśnie wtedy, gdy nasza skóra wystawiona jest na promienie słoneczne. Dlatego jeśli nie chcemy narzekać na ból w kościach czy stawach i pragniemy cieszyć się dobrym samopoczuciem, sięgnijmy po nią w postaci produktów lub suplementów diety. Na koniec pamiętajcie o witaminie E. Jest niezbędna dla naszej skóry, gdy ta w zimniejsze dni nieustannie przebywa w ogrzewanych i wypełnionych suchym powietrzem pomieszczeniach. Zadbajmy zatem o jej kondycję, by nie tylko czuć się zdrowo, ale i zdrowo wyglądać!

W poszukiwaniu odporności

Gdy już wiemy co nieco o witaminach i ich właściwościach, trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie: gdzie ich szukać? Nie od dziś wiadomo, że największą skarbnicą witamin są owoce i warzywa. Jednak, gdy nastają zimniejsze dni ich dostępność nieco się kurczy. Nie sięgajmy po mrożonki. Skupmy się na tych owocach i warzywach, które w pełni świeże dostępne są w aktualnym sezonie. Przykładowo jesienna dynia jest niskokaloryczna, a co najważniejsze skrywa w sobie witaminę A. Możemy przyrządzić z niej wiele potraw, a z jej zakupem w tym chłodniejszym okresie, problemów mieć nie będziemy. Całorocznie dostępne jabłka dostarczą nam wiele witamin, m.in. A, E, C czy D. Zagoszczą w niejednym jadłospisie i są doskonałe jako przekąska na każdą porę dnia. Gdy spada nasza odporność, warto zjeść coś ciepłego i się rozgrzać. Idealna do tego nada się oczywiście zupa. Można przyrządzić ją np. z buraków, to one uzupełnią w naszym organizmie witaminę C oraz B. Pamiętajmy także o mięsie, np. wieprzowinie bogatej w witaminę B1 oraz o rybach. Tuńczyk, makrela, śledzie czy sardynki dostarczą nam słonecznej witaminy D.

Witaminy i Vita-Minki

Gdy czas upałów przeminął i nie musimy już martwić się o idealną sylwetkę, przestajemy troszczyć się o to, co wchodzi w skład wybieranych przez nas produktów spożywczych. Niesłusznie, bo właśnie teraz najbardziej narażeni jesteśmy na choroby i infekcje. Dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwrócić szczególną uwagę np. na produkty nabiałowe i wybierać te, charakteryzujące się czystą etykietą. One również są źródłem niezbędnych dla naszej odporności witamin. Spożywając np. mleko, nawet w postaci ciepłego kakao, dostarczamy podstawowy budulec do organizmu, jakim jest białko. Przykładowo w Mleku Ekologicznym od OSM Piątnica znajdziemy także zwiększoną ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie, oraz moc witaminy E i beta-karotenu. Dla naszych pociech doskonałym uzupełnieniem codziennego jadłospisu w postaci nabiału będą jogurty. W Vita-Minkach, nowych owocowo-warzywnych jogurtach z czystą etykietą od Piątnicy, znajdziemy takie witaminy jak E, K, B6, B1, B2, C i D. W głównej mierze to zasługa marchewki, która jest podstawą tych zdrowych jogurtów. Jeśli nasze dzieci nie są przekonane do zajadania się warzywami, możemy przemycić je do ich codziennego menu, właśnie w postaci tych pysznych przekąsek.

O firmie OSM PIĄTNICA:

OSM Piątnica to polska spółdzielnia mleczarska należąca do ponad 2 tys. rolników prowadzących gospodarstwa na Mazowszu, Kurpiach i Podlasiu. Spółdzielnia rozpoczęła swoją działalność ponad 40 lat temu, od początku uznając za swój priorytet dbałość o najwyższą jakość, naturalność i innowacyjność produktów. To właśnie pasja do natury i wieloletnia konsekwencja w oferowaniu jej walorów pozwoliły firmie zdobyć zaufanie konsumentów stając się przy tym jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju i na świecie.

Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca. W związku z tym z początkiem kwietnia 2016 r. dostawcy mleka do OSM Piątnica rozpoczęli żywienie krów paszami bez składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Efektem tych działań było wprowadzenie 1 lipca br. przez Spółdzielnię na opakowaniach jej produktów specjalnego oznaczenia: "Bez GMO. Z mleka od krów karmionych paszami bez GMO". Jest to dla konsumentów swoistym potwierdzeniem, że OSM Piątnica do produkcji swoich wyrobów wykorzystuje składniki wolne od genetycznie zmodyfikowanych organizmów, chroniąc naturalne środowisko.

Oferta OSM Piątnica obejmuje szeroki asortyment produktów mleczarskich takich jak Serek Wiejski, którego jest pierwszym producentem w Polsce, świeże śmietany, ser mascarpone, świeże twarogi w klinku, serki do smarowania (marki Twój Smak, Twój Smak Puszysty i Milandia) oraz produkty fermentowane - jogurty naturalne, jogurty typu greckiego z owocami, kefiry oraz zsiadłe mleko. Piątnica to pierwsza w Polsce firma mleczarska, która wprowadziła na polski rynek Mleko Wiejskie w innowacyjnej butelce z uchwytem, świeże Mleko Ekologiczne - pochodzące z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych z terenów Kurpi Zielonych oraz Bez laktozy - pozbawione charakterystycznego słodkiego posmaku, pełne witamin i wartości odżywczych.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.