Duży kubek kawy z mlekiem, kanapka grubo posmarowana masłem i jajko na miękko. Niesamowite, jak śniadanie w kuchni u Buni ładnie pachnie!
Mikołajek
Nadal pamiętam zapach pieczonych maślanych bułeczek, który rozchodził się po całym domu, a wszystkim nam ślinka ciekła!
Alain Ducasse
Ten zbiór przepisów jest owocem nieoczekiwanego i radosnego spotkania najsłynniejszego francuskiego ucznia i znanego, nagradzanego gwiazdkami Michelin, szefa kuchni. Mikołajek i Alain Ducasse zakasują rękawy i spotykają się przy kuchennym stole, by przygotować dla was 30 słodkich przepisów, które przywodzą na myśl najszczęśliwsze chwile dzieciństwa!
W historiach o Mikołajku Goscinny i Sempé zachwycająco odtworzyli słodki smak dzieciństwa swojego bohatera, sympatycznego łasucha: pachnące śniadanie, bułeczka z czekoladą po wyjściu ze szkoły czy atmosfera dziecięcych podwieczorków.
Alain Ducasse z kolei odkrywa i dzieli się z nami kilkoma pysznymi wspomnieniami ze swojego dzieciństwa: „Zapach tarty, kruche ciasto, lekko skarmelizowany cukier, mięciutkie jabłka.”. Pasja, by przekazywać i pobudzać smak, stała się dla słynnego szefa kuchni inspiracją do stworzenia tych przepisów na cztery ręce, smakowitych, ze szczyptą nostalgii, które można przyrządzić samemu (gdy masz więcej niż 7 lat) lub całą rodziną. Kwintesencja słodkiego dzieciństwa zarówno dla małych, jak i dużych dzieci!
Alain Ducasse, pochodzący z Landów, jest jednym z najsłynniejszych szefów kuchni swojego pokolenia. Wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelin, założyciel 23 restauracji w 7 krajach. Wykonuje swój zawód w duchu dzielenia się i przekazywania wiedzy. Cieszy się międzynarodową sławą od Paryża po Tokio. Alain Ducasse ma jedną słodką słabostkę z czasów dzieciństwa: kromkę wiejskiego chleba posmarowaną kajmakiem.
Co warto wiedzieć o Alainie Ducassie:
***
Dawid Balana Ukończył socjologię na UMCS w Lublinie, pracował jako kucharz w USA, Norwegii i Francji; w 2015 jako pierwszy Polak rozpoczął naukę w prestiżowej szkole kucharskiej Alain Ducasse Education w Paryżu, którą ukończył w marcu tego roku z wyróżnieniem jako jedyna osoba w ciągu trzech ostatnich lat. Od października 2016
roku - szef kuchni w warszawskiej restauracji Kieliszki na Hożej.
O szkole:
W Alain Ducasse Education dąży się do perfekcjonizmu w każdym calu: idealnie czysta zapaska, maksymalnie zaostrzone noże, zawsze wyostrzone zmysły, otwarte na nowe doznania, do tego skupienie się na detalach. Nawet jeśli tyle lat robiłeś zupę cebulową czy jakiś sos, tamtejsi kucharze pokazują taką technikę, że smak potrawy będzie jeszcze lepszy.
O Alainie Ducassie:
To człowiek instytucja, chodząca orkiestra. Koncept Alaina Ducasse’a polega na tym, że on jest mentorem wszystkich swoich przedsięwzięć. W tym samym ośrodku co szkoła mieszczą się studio telewizyjne, wydawnictwo, w którym wydaje m.in. książki mistrzaJoëla Robuchona. Ducasse jest właścicielem dziesiątek restauracji. Zaskoczeniem jest prostota przepisów Ducasse’a: przeglądając jego książki kulinarne, trudno uwierzyć, że to są dania serwowane w restauracjach z trzema gwiazdkami Michelin.
O książce „Miko łajek i słodkie przekąski. Łatwe przepisy do gotowania z dzieckiem”:
To książka bardzo francuska, m.in. dzięki używaniu dużej ilości masła. Przepisy są proste, łatwe do wykonania w zaciszu domowym z dzieckiem. W książce znajdziemy przepisy na takie klasyki kuchnifrancuskiej, jak croissant czy palmiery, które są jednym z moich ulubionych przysmaków. Szczególnie zainteresował mnie przepis na charlotte urodzinową z owocami. Deser bardzo na czasie: lekko słodki i zdrowy dzięki dużej liczbie owoców. Warto zwrócić uwagę, że w przepisie Ducasse nie każe za mocno siekać owoców, by zachować ich kształt i podkreślić wysoką jakość produktów. To jest przepis bardzo w stylu Ducasse’a.