Dzieci, które regularnie jadają żywność typu fast food, mają niższe IQ niż ich rówieśnicy, którzy spożywają świeże domowe posiłki. Do takich wniosków doszli naukowcy z Goldsmiths, University of London (Wielka Brytania). Pod lupę wzięto dietę 4 tys. szkockich dzieci w wieku od 3 do 5 lat. Z badania wynika, że dzieci, które jadały posiłki przygotowane ze świeżych składników miały wyższe IQ niż te z nich, które żywiły się daniami typu fast food. Komentując wyniki badań, dr Sophie von Stumm z wydziału psychologii na Goldsmiths, zauważyła, że istnieje związek między statusem materialnym i społecznym rodziny, a rodzajem diety pochodzących z niej dzieci: ubożsi rodzice rzadziej znajdują czas na przygotowywanie posiłków od podstaw, częściej więc serwują swoim dzieciom fast food.
Do podobnych wniosków dotyczących diety małych dzieci i jej późniejszego wpływu na poziom inteligencji doszli naukowcy z University of Adelaide (Australia). Iloraz inteligencji 8-letnich dzieci, które spożywały we wczesnym dzieciństwie (pomiędzy 6 miesiącem życia a 2. urodzinami) dużo słodyczy i słodkich napojów, był o dwa punkty niższy niż u ich zdrowo odżywiających się rówieśników. Z kolei naukowcy ze Stanów Zjednoczonych opublikowali wyniki badań, z których wynika, że dzieci zajadające się regularnie pizzą, ciastkami i frytkami, miały IQ niższe nawet o 5 punktów.
Przyjrzyjmy się zatem żywności, która ma pozytywny wpływ na rozwój pamięci, umiejętności koncentracji i uczenia się.
Chcesz wiedzieć więcej o prawidłowej diecie Twojego dziecka? Lekarze podpowiadają
Tłuste ryby są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Uważa się, że mają pozytywny wpływ na zdolności poznawcze, kojarzenie, zapamiętywanie, a nawet zdolności językowe. Warto sięgać m.in. po dorsza, świeżego tuńczyka, łososia i makrelę. Idealnie byłoby podawać rybę dwa razy w tygodniu - najlepiej gotowaną na parze lub pieczoną.
Żółtko jajka to bogate źródło cholesterolu, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka. Cholesterol znajduje się również m.in. w mleku modyfikowanym, żółtym serze i maśle.
Oleje roślinne, np. rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy czy lniany są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wpływają więc korzystnie na zdolności poznawcze. Najlepiej sięgać po oleje tłoczone na zimno. Warto też wprowadzić do diety dziecka pestki słonecznika, dyni, nasiona sezamu - one również zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe.
Orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3. Można też używać oleju z tych orzechów - według naukowców z amerykańskiego Tufts University, jedna łyżka stołowa takiego oleju zawiera 1,4 g kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 świetnie wpływają na pamięć.
Uważa się, że tłuszcz zawarty w awokado (stanowi 40 procent tego owocu!) jest równie łatwo przyswajalny, co masło. Ma bardzo dobry wpływ na zdrowie, szczególnie u osób mających problemy z wątrobą (wspomaga odtłuszczanie tego narządu i normalizuje metabolizm tłuszczowy). Awokado wpływa tez pozytywnie na pracę mózgu i jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego - jednego ze składników otoczki mielinowej (pokrywa neurony, wspomagając szybki przepływ informacji między komórkami nerwowymi). Dojrzałe awokado jest miękkie i łatwo się rozsmarowuje, można nim nawet zastąpić masło!
Chcesz wiedzieć więcej o prawidłowej diecie Twojego dziecka? Lekarze podpowiadają
Kilka niezależnych badań potwierdza tezę, że dzieci karmione mlekiem matki mają wyższy iloraz inteligencji od tych spożywających mieszanki mleczne. Naukowcy z Australii, badający wpływ odżywiania się dzieci w pierwszych dwóch latach życia na ich IQ w momencie ukończenia 8 lat, odkryli, że dzieci karmione piersią miały iloraz inteligencji wyższy nawet o 2 punkty, z kolei według naukowców z University of Kentucky Chandler Medical Center (USA) ta różnica to 3,2 punktu. Z innego badania wynika, że za taki stan odpowiada najprawdopodobniej zawartość kwasu tłuszczowego DHA w kobiecym mleku.
Zobacz również: Czarna lista. To jedzenie wcale nie jest zdrowe!, Ryby - dlaczego są takie zdrowe? oraz Zdrowe jedzenie - jakie tłuszcze?