Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) - gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny składnik koktajli warzywnych lub owocowo-warzywnych.
Źródło:
- błonnika
- witaminy A
- witaminy K
- witaminy C
- kwasu foliowego
- wapnia
Przykładowe przepisy na jarmuż:
Duszony jarmuż z czosnkiem i skórką z cytryny
Sałatka z jarmuży z piersią kurczaka i dressingiem kolendrowym
Sałatka z jarmużu i pieczonych buraków
Makaron penne z sosem serowym z rukolą i jarmużem
Stek z łososia na jarmuży duszonym z sokiem pomarańczowym i bazylią
Waga: 200g
Sugerowana cena detaliczna 4,99 zł