(po 10. miesiącu)
200 g serka waniliowego
150 g miękkich owoców: malin, poziomek lub truskawek
łyżeczka żelatyny
Owoce dokładnie umyj i odsącz. Wymieszaj w kubeczku żelatynę z łyżką zimnej wody i rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę połącz z twarożkiem, dodaj większość owoców i delikatnie wymieszaj. Schłodź w lodówce. Przed podaniem przybierz pozostałymi owocami.
(po 6. miesiącu)
kaszka kukurydziana (lub kleik ryżowy)
łyżka mleka modyfikowanego
4 dojrzałe morele
Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Morele wyszoruj, sparz, usuń skórki i pestki. Miąższ rozgnieć widelcem lub zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego. Morelowym sosem udekoruj kaszkę.
(po 10. miesiącu)
kromka pieczywa chrupkiego lekkiego lub pełnoziarnisty wafel kukurydziany
(2 łyżki twarożku naturalnego lub tłustego sera białego
miękkie, dojrzałe owoce (np. pół nektarynki lub gruszki oraz kilka poziomek, czereśni, malin albo jagód)
Owoce dokładnie umyj, osusz. Większe owoce pokrój na plasterki lub na cząstki. Drobne owoce (maliny, poziomki, jagody) rozgnieć widelcem w miseczce. Pieczywo chrupkie lub wafel podziel na mniejsze kawałki, posmaruj twarożkiem, udekoruj plasterkami owoców i kleksem musu owocowego. Podawaj na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie dziw się, jeśli dziecko najpierw zje owoce - ich kolory na pewno je zaciekawią.
(po 6. miesiącu)
garść malin100 ml mleka modyfikowanego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
ewentualnie chrupki kukurydziane lub łyżka ugotowanego makaronu
Z malin przygotuj sok (rozgnieć widelcem lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko). Otrzymany sok dopełnij wodą do objętości pół szklanki. Kilkoma łyżkami wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Zagotuj sok, a gdy zacznie wrzeć, wlej rozrobioną mąkę i, ciągle mieszając, znów doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, dodaj masło, wymieszaj całość i przestudź. Dolej mleko modyfikowane. Jeśli pojawią się grudki, zmiksuj zupkę blenderem. Do zupy budyniowej możesz wrzucić pokruszone chrupki kukurydziane, a starszemu dziecku (po 10. miesiącu) - makaron.
(po 6. miesiącu)
szklanka mleka modyfikowanego następnego
garstka jagód
Przygotuj mleko modyfikowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagody bardzo dokładnie opłucz. Dodaj owoce do mleka i starannie zmiksuj. Młodszemu niemowlęciu przecedź przez sitko przed podaniem. Starszemu - podawaj w kubeczku ze słomką.
Smak koktajlu możesz urozmaicać dziecku z kolejnymi miesiącami, dodając do jagód plasterki banana, maliny, poziomki lub kawałek bardzo dojrzałej brzoskwini. Możesz też przygotować napój mleczny z borówkami amerykańskimi.
(po 6. miesiącu)
150 ml przecierowego soku owocowego dla niemowląt
ćwierć kwaskowego jabłka
(pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłko obierz, usuń pestki, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Do małego rondelka przelej około 2/3 soku. Zacznij podgrzewać. W resztce soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Gdy sok w rondelku zawrze, przemieszaj raz jeszcze zawiesinę i wlej ją na wrzątek. Mieszaj gęstniejący kisiel, a gdy tylko zabulgocze, odstaw z ognia i zmieszaj z tartym jabłkiem. Podawaj, gdy trochę przestygnie.
Jabłko możesz zastąpić dojrzałą morelą albo kawałkiem słodkiej gruszki.
(po 10. miesiącu)
kawałek dojrzałego arbuza
kilka listów mięty lub melisy
Pokrój arbuz na plastry, oczyść z pestek, odkrój skórkę. Kawałki arbuza zmiksuj. Wierzch udekoruj listkami mięty lub melisy. Podawaj dziecku w miseczce z łyżeczką lub w kubku z szeroką słomką.