Proponujemy wam tort-zamek, który przypadnie do gustu zarówno dziewczynce, jak i chłopcu. Oczywiście możecie go zrobić w tajemnicy przed jubilatem. Ale będzie miał chyba więcej przyjemności, gdy wspólnie przygotujecie czekoladową budowlę. Wieżyczki zamku układa się trochę jak z klocków ciasta przełożonych kremem. Dziecko może w tym pomagać. A także dekorować gotową konstrukcję lukrem i drobnymi elementami dekoracyjnymi. No i pewnie nie odmówicie mu możliwości wylizania miski po kremie...
165 g mąki pszennej
75 g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru
250 ml maślanki
2 jajka lekko roztrzepane
125 g masła
Masło podgrzej w garnuszku, aż się rozpuści, i odstaw, by lekko przestygło. Piekarnik nagrzej do 180°C. Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj kakao, sodę, cukier i wymieszaj. Maślankę wymieszaj z jajkami i masłem, a następnie dodaj do sypkich składników. Ucieraj, aż masa stanie się gładka i puszysta. Masę przełóż do blaszki i wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy się nie przykleja. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia w formie.
Możesz upiec takie samo ciasto czekoladowe jak na bazę, tylko w prostokątnej foremce. Jeśli chcesz zrobić białe wieżyczki, upiecz ciasto ze składników takich jak na ciasto ciemne, zamieniając jedynie 75 g kakao na 85 g mąki kukurydzianej. Możesz też zrobić wieżyczki czarno-białe. Przygotuj ciasto z mąki pszennej, sody oczyszczonej, cukru, maślanki, jajek i masła. Podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 37 g kakao, do drugiej 42 g mąki kukurydzianej. Ciemne i białe ciasto upiecz osobno w dwóch prostokątnych blaszkach.
450 g gorzkiej czekolady
600 ml śmietany kremówki
Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie przestudź, ale uważaj, żeby się znów nie ścięła. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywny krem. Ostrożnie połącz z płynną czekoladą.
200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej.
Przetnij ciasto wzdłuż na dwie części i przełóż je kremem. Następnie obłóż kremem boki i wierzch ciasta.
Z ciasta upieczonego na wieżyczki wytnij (foremkami do ciastek, szklanką) różnej średnicy okręgi i ułóż z nich wieże, łącząc je kremem.
Po wybudowaniu całego zamku polej wieżyczki (ew. resztę tortu) polewą. Wieżyczki z polewą z czekolady będą wyglądać lepiej niż posmarowane kremem.
Udekoruj: narysuj okienka lukrowymi pisakami i ozdób mury kolorowymi groszkami, posypką lub siekanymi orzechami.