Anemia w ciąży

Mam bardzo niski poziom hemoglobiny we krwi (teraz 11,1). Zalecono mi codzienne jedzenie mięsa i kaszanki. Nie przepadam za tymi potrawami, co jeszcze powinnam jeść? Czy anemia zaszkodzi dziecku?

Niedokrwistość to częsty problem w ciąży. Dziecko bez pardonu zabiera dla siebie substancje potrzebne mu do budowy własnego organizmu i mamie zostaje ich czasem zbyt mało. Duża anemia może spowolnić rozwój dziecka, zaś u mamy może wywołać osłabienie, zawroty głowy. Można poprawić sobie wyniki badań krwi, przyjmując preparaty żelaza w tabletkach lub wprowadzając do diety pokarmy zawierające dużą ilość żelaza. Czerwone mięso jest jego bogatym źródłem, jednak niejedynym. Bogate w żelazo są również ciemnozielone i ciemnoczerwone warzywa oraz żółtka jaj. Również szklanka soku z buraków i szklanka soku z marchwi dziennie mogą bardzo pomóc w takiej sytuacji.

Więcej o:
Copyright © Agora SA