Czy ciężarna kobieta może bezpiecznie zjeść kiełbasę z grilla? "Dawka czyni substancję trucizną"

Tegoroczna majówka już się zaczęła, a jej nieodłącznym elementem dla wielu osób jest impreza przy grillu. Jednak czy kobiety w ciąży mogą jeść grillowane mięso? A warzywa czy owoce? Jak się okazje, odpowiedź może być zaskakująca.

Początek maja to okres, kiedy Polacy chętnie spotykają się z rodzinami i znajomymi na plenerowych imprezach. Zwykle ich głównym punktem jest grill, na którym piecze się mięso, zwłaszcza kiełbasy, ale również niektóre warzywa, a nawet owoce. Tak przyrządzone to prawdziwe smakołyki, ale czy każdy może je bezpiecznie jeść? A co w przypadku ciężarnych? Czy muszą zrezygnować? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Patrycja Sołtysik o trudnych momentach w ciąży. Lekarz powiedział jej coś, czego nigdy nie zapomni. "Dziś nie mam mu tego za złe"

Potrawy z grilla a zdrowie kobiety w ciąży. "To dawka czyni substancję trucizną"

Jedzenie, szczególnie mięso, z grilla jest naprawdę pyszne, ale trzeba być świadomym, że podczas takiej obróbki pokarmu powstaje wiele szkodliwych związków. Jak podaje serwis Meavita.pl, są to między innymi:

  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA),
  • heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA),
  • akryloamid,
  • nitrozaminy,
  • nadtlenki lipidowe,
  • wolne rodniki.

Mogą być powodem późniejszego rozwinięcia się nowotworów. Jednak trzeba mieć na uwadze, że "to dawka czyni substancję trucizną", a te substancje występują nie tylko w jedzeniu z grilla. Są w wielu innych produktach żywnościowych, a nawet w powietrzu. Stąd ciężarne (i nie tylko) nie muszą się przejmować toksycznością grillowanego jedzenia, o ile oczywiście spożywają je z umiarem. 

Potrawy z grilla a zdrowie kobiety w ciąży. O tym powinny pamiętać panie "przy nadziei"

Jak już wyjaśniliśmy powyżej, nawet kobiety w ciąży mogą skosztować potraw z grilla, byle z umiarem. Oprócz tego, dla zdrowia zarówno ciężarnej, jak i nienarodzonego malucha, warto zadbać o następujące kwestie:

  • wybierzmy grill elektryczny zamiast tradycyjnego  -  to nawet 40 razy mniej szkodliwych związków,
  • decydujmy się na chude mięso - czyli drobiowe czy choćby chudą wołowinę, bo jest zdrowsze,
  • mięso na grilla marynujmy w ziołach, np. tymianku, to zmniejsza liczbę toksycznych substancji,
  • zrezygnujmy z mieszanek przypraw, które zawierają glutaminian sodu,
  • nie grillujemy mięs wędzonych czy peklowanych,
  • do każdej potrawy z grilla dodajmy świeże, surowe warzywa, które dzięki zawartości witaminy C mogą pomóc neutralizować szkodliwe substancje.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.